Времето на чушките и доматите е в пика си. Lupa.bg

...
Времето на чушките и доматите е в пика си. Lupa.bg
Коментари Харесай

Най-добрата лютеница (100-годишна рецепта)

Времето на чушките и доматите е в пика си. Lupa.bg ви показва неповторима рецепта на повече от 100 години, която ви подсигурява необикновено вкусната лютеница на нашите баби.

Кулинарното знамение идва от пазарджишкия край, където зеленчуците към момента имат същинския усет от предишното, по който въздишат по-старите българи.

Необходими артикули:

червени чушки – 20 кг

домати – 10 кг

патладжани – 5 кг

моркови – 3 кг

люти чушлета – 4 – 5 броя

черен пипер – 1 пакетче, надробен

кимион – 1 пакетче, надробен

чубрица – 2 с.л., ронена

олио – 1 бутилка

захар – 200 г

сол на усет

Начин на подготвяне:

Доматите се обелват и мелят с машинката за смилане на месо. Изсипват се в огромен бакърен котел (или тенджера, тава, с какъвто съд разполагате), поставят се на не доста мощен огън и стартира дълго и непрестанно бъркане, с цел да не загори пюрето.

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, само че колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкоз по-бързо и деликатно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, с цел да не загори някъде.

Чушките се изпичат и се подреждат в затворен с похлупак съд или в найлонов чувал, с цел да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в огромен съд или тава под надолнище, с цел да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, откакто изстинат, се обелват, нарязват на части, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и по-късно се смилят.

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смляните чушки, патладжани и моркови се прибавят деликатно в казана при доматите при непрестанно и дълготрайно бъркане. Внимавайте, тъй като лютеницата в един миг стартира доста да пръска, по тази причина ползвайте огромна дървена бъркалка с дълга ръкохватка, носете облекла с дълги ръкави и крачоли, както и престилка.

След като лютеницата остане на половина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрестанно бъркане), сол, захар и подправките – чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на усет, с цел да може да добавяте още, в случай че не ви е задоволително овкусено.

Лютеницата се вари на муден огън, до момента в който бъркалката не стартира да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с авансово изварените капачки и се варят в съд с застлан парцал или забрадка на дъното, като водата би трябвало да облива най-малко два пръста над бурканите. След завирането „ под ключ “ на водата се засичат към 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, до момента в който изстинат.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР