Временните судански власти обявиха днес, че отменят закон за защита

...
Временните судански власти обявиха днес, че отменят закон за защита
Коментари Харесай

Судан отмени закон за защита на морала

Временните судански управляващи оповестиха през днешния ден, че анулират закон за отбрана на морала и пристъпват към разформироване на някогашната ръководеща Партия на националния конгрес (ПНК). Така те извършват главните претенции на участниците в продемократичните митинги в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Правозащитни групи настояват, че Законът за публичния ред е ориентиран против дамите и е отживялост от траялото три десетилетия ръководство на сваления автократ Омар ал Башир.

"Този закон е печално прочут с потреблението му като инструмент за употреба, оскърбление и нарушение на правата ", написа в Туитър суданският министър председател Абдала Хамдок и добави: "Отдавам дължимото на дамите и младежите в моята страна, изпитали жестокостите, произлезли от използването на този закон ".

Законът за публичния ред бе признат през 1992 година от ислямисткото държавно управление на Ал Башир и прилаган първо единствено в столицата Хартум, а четири години по-късно и в цялата страна. Вдъхновеният от шериата закон криминализираше носенето на облекло, което не покрива някои елементи на тялото, и пиенето на алкохол. Осъдените за нарушение на закона бяха наказвани със затвор, санкции, бичуване и конфискация на имуществото.

В продължение на десетилетия правозащитни деятели осъждаха закона и твърдяха, че неразбираемите му формулировки дават на полицията и съда свободата да преследва дамите, които по-късно изиграха основна роля в всеобщите митинги и рухването на режима на Ал Башир през април.

Продемократичните групи в страната свикаха нови митинги с искане за разформироване на някогашната ръководеща партия.

Премиерът Хамдок написа в Туитър, че законът за разформироване на ПНК не е резултат от "желание за възмездие, а по-скоро изпитание да се запази и възвърне достолепието на хората, на които им е пристигнало до гуша от несправедливостите под ръководството на ПНК, ограбвала и спъвала развиването на великата ни нация ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР