Връзката между майката и бебето е дори по-силна, отколкото сме

...
Връзката между майката и бебето е дори по-силна, отколкото сме
Коментари Харесай

Клетки от бебето живеят в майката

Връзката сред майката и бебето е даже по-силна, в сравнение с сме привикнали да мислим. Тя не се дължи само на любовта и психическата обвързаност. Зад нея се крият и някои, на пръв взор, злокобни биологични обстоятелства. Като този, че кафези от бебето, до момента в който то още в утробата на майката, потеглят на странствуване из нейния организъм и може би остават там вечно.

Феноменът се назовава фетален микрохимеризъм и за първи път е следен още в края на XIX век от немския академик Георг Шморл. Така по-късно учените си обяснили за какво в някои кафези на дами от време на време се откриват Y-хромозоми, които се предават единствено от татко на наследник. Сега наподобява, че се предават и от наследник на майка.

След шестата седмица от бременността, кафези от бебето минават през плацентата и навлизат в кръвта на майката, която ги популяризира до разнообразни тъкани и органи в тялото ѝ. В изследване от 2015 година учените разкрили кафези с Y-хромозоми в мозъка, сърцето, бъбреците, белия дроб, далака и черния дроб на 26 дами, които родили момченца и умряли в границите на месец след раждането.

Изследователите считат, че тези кафези най-вероятно са стволови. Имунната система на майката евентуално убива множеството от тях след приключването на бременността, само че някои въпреки всичко съумяват да оцелеят, като в обособени случаи остават до края на живота на дамата. Последното се удостоверява от изследване, извършено пред 2012 година, при което откривателите разкрили кафези с Y-хромозоми при 63% от мозъците на 59 дами, най-възрастната от които била на 94 години.

Има няколко хипотези за какво това събитие съществува. Учените допускат, че бебето би трябвало да има някаква изгода от това, само че не е ясно каква.

Установено е, че при някои автоимунни или ракови болести в засегнатите тъкани се откриват повече ембрионални кафези. Но откривателите не са сигурни за какво това е по този начин - дали те се струпват инцидентно - просто поради нарасналото количество кръв, ориентирано към болните места, или самите кафези предизвикват болестта. Друга доктрина е, че клетките на бебето се пробват да подкрепят оздравителния развой. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР