Врачанският окръжен съд потвърди 6-годишната присъда на Димитър Йотов, подсъдим

...
Врачанският окръжен съд потвърди 6-годишната присъда на Димитър Йотов, подсъдим
Коментари Харесай

Втори съд потвърди: 6 г. затвор за подсъдимия за смъртта на 8-годишния Томи от Мездра

Врачанският областен съд удостовери 6-годишната присъда на Димитър Йотов, обвиняем по делото за гибелта на 8-годишния внук на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия и водач на партия " Рома " Тома Томов в Мездра.
Още по темата
39-годишният мъж бе упрекнат в това, че на 8 януари 2021 година в гр. Мездра е държал огнестрелно оръжие, като не е взел нужните ограничения за сигурност и изключително ограниченията, планувани в надлежните правилници, наредби и указания, и вследствие на това е последвала гибелта на 8-годишния Томи, като деецът не е желал и допускал това.

Обвиняемият имал постоянно позволение за предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях. Мъжът разполагал с няколко гладкостенни ловни пушки, нарезна ловна карабина и патрони с друг диаметър. Държал ги в мазето на дома си в гр. Мездра, който обитавал със брачната половинка си М.Й. и малолетните им деца - 8-годишният К.Й. и 3-годишната С.Й.

Притежаваните от обвинения оръжия и муниции се намирали на разнообразни места във въпросното помещение, отвън наличната железна каса за предпазване. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна железна врата. До него имали безграничен достъп всички членове на фамилията.

39-годишният Димитър Й. постоянно ходел на лов. Мъжът бил обучил и малолетния си наследник да борави с оръжията и боеприпасите.

На 08.01.2021 година обвиненият възнамерявал да върви на лов, само че заради дъждовно време трансформирал желанията си. Тръгнал към стопанисваните от него ниви, като оставил приготвената по-рано пушка м. " Бенели " отвън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето, а 5 патрона - в джоба на якето си на закачалката. Проявената от него немарливост по отношение на съхранението на оръжието и боеприпасите ги създали още по-достъпни за други лица, създавайки предпоставки за пораждане на злополуки или пострадвания при използването им.

Около 16,30 ч., до момента в който в къщата на обвинения били единствено 8-годишният му наследник с приятеля му Томи - внук на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Тома Томов, станал случай. Свидетели на случилото се чули мощен гръм, след което видели по какъв начин едното момче влачи за краката другото, оставя го на открито, а в това време почиства пътеката от кръв.

Полусъблеченият Томи бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд, за което били осведомени родителите му. Баща му незабавно го транспортирал за оказване на незабавна здравна помощ в гр. Мездра, където била установена гибелта на детето.

Първоинстанционният съд в Мездра призна Димитър Йотов за отговорен и го осъди на 6 години " отнемане от независимост ", като делото протече при кратко правосъдно разследване. Подсъдимият обаче апелира.

Окръжните магистрати потвърдиха наказването му, само че понижиха присъденото на първа инстанция обезщетение на двамата цивилен ищци. Вместо избраните от мездренския съд на двама души по 200 000 лв., бяха присъдени по 100 000 лв..

Съдът промени присъдата и в частта по отношение на размера на държавната такса върху присъденото обезщетение, за която подсъдимият Димитър Йотов е наказан да заплати в интерес на Районен съд –Мездра, като я понижава от 16 000 лева на 8 000лв.

Присъдата е дефинитивна и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР