Войната в Украйна вече е реалност, която ще оказва своето

...
Войната в Украйна вече е реалност, която ще оказва своето
Коментари Харесай

Как войната в Украйна ще повлияе на пазара на имоти у нас

Войната в Украйна към този момент е действителност, която ще оказва своето въздействие върху разнообразни аспекти на живота и в България. Един подобен е предстоящият брой на бежанците от военните дейности, които съгласно оценки на Организация на обединените нации може да доближат над 10 млн. души. Повече от 1 млн. души към този момент напуснаха Украйна.

В същото време редица българи към този момент отвориха домовете си за хора, които бягат от военните дейности, като това направиха общински структури и хотели.

Бизнесът у нас към този момент разгласи, че е подготвен да обезпечи близо 200 хиляди работни места на експерти от някогашната руска република. Така за пристигналите украинци в даден миг може да се появи въпросът дали да останат тук и в случай че да - къде да живеят. Как виждат обстановката специалистите на имотния пазар у нас?
Както всяка рецесия, и войната в Украйна има капацитет да провокира ужас измежду купувачите и продавачите, само че откакто първичният стрес отмине, пазарът ще се върне към устойчивите фактори на напредък, сходно на рецесията с ковид. Тези, които забавиха проектите си за покупка, след това бяха принудени да ги осъществят на по-високи цени, разяснява за bTV Ралица Ценова, шеф продажби на Home2U. По думите ѝ същото следим и в този момент. Инфлацията, повишаването на материалите, ниските лихви по ипотечните заеми, както и високото търсене движат пазара в резистентен напредък.
Военните дейности в Украйна най-вероятно ще доведат към България приток на бежанци, които ще предпочетат страната за леговище, поради околните език, просвета и вяра. Те към този момент взимат своето присъединяване на имотния пазар, което от своя страна ще укрепи така и така интензивното сега търсене, а от там и стабилно повишаване на парцелите, споделя още Ценова.

Тя добавя: "Извън така и така възходящата инфлация, чакаме повишаване на съществени материали за строителството, въпреки и делът на украинско желязо в доставките да може да бъде обезщетен от останалите огромни снабдители, като Китай и други Кризата, която се обрисува в бранша на горивата - повишаването на газта и въглищата, които от своя страна оскъпяват превоза на артикули, също ще способства за повишаването на материалите. "
Други специалисти още не бързат с оценките и прогнозите си. Според Иван Пеев, брокер в "Явлена ", на този стадий още е рано да се каже какъв eфект ще има военната обстановка в Украйна върху българския заможен пазар. Най- към този момент тъй като ситуацията е динамична и се трансформира доста бързо. Всичко зависи от това какъв брой ще продължи военният спор, по какъв начин ще реагира западният свят, какви стопански наказания ще наложи против Русия и какъв ще бъде отговорът на Москва. Съотношението търсене - предложение
Благодарение на огромния брой новостроящи се жилища, търсенето не съумява да изпревари предлагането, въпреки че е извънредно интензивно, разяснява Ценова. Същата наклонност регистрира и Иван Пеев. По думите му засилената интензивност на купувачите през 2021 година продължава да изпреварва предлагането на пазара на парцели и през началото на 2022 година Достъпните заеми не престават да задействат клиентите, които дълго време са отлагали покупка.

Друга причина е възходящият ритъм на инфлация, както и негативните лихви по депозити, споделя още Пеев.

Най-много са сделките на жилищни парцели, като максимален е броят на двустайните жилища, което ненапълно може да се изясни с търсенето на повече капиталови покупки. Около 32% е делът на покупко-продажбите с двустайните жилища.

Как най-често се купуват жилищата?

На въпрос по какъв начин най-често купуват жилища хората – спестявания или се възползват от по-ниските лихви и облекчения за достъп до ипотечно финансиране, Ралица Ценова изяснява, че съотношението е почти 60:40 в интерес на заемите.
“На този стадий купувачите, които употребяват финансиране посредством заемни средства от банките за закупуване на жилище, са повече от тези със лични средства. Големият растеж на жилищните заеми се дължи на възходящото предпочитание на хората да живеят в по-голям и прекрасен дом. Друга причина е ниските лихвени проценти по ипотечни заеми и високия % финансиране на продажната цена”, добавя Пеев.
Пандемията и пазарът

В началото на пандемията специалистите установяват известно задържане на имотния пазар, само че за малко. От средата на 2020 година и през 2021 година се следи сериозен растеж в цените на парцелите и в броя осъществени покупко-продажби – тук-там над 30% по отношение на същия интервал за миналата година. Приоритетно ползата е ориентиран към жилищни парцели, парцeли и къщи към огромните градове. Раздвижване се регистрира и при ваканционните парцели.

Според Пеев пандемията се е отразила отрицателно най-много в сегмента на офис площите – както за покупка, по този начин и за отдаване чартърен.
Ценова вижда и положителни трендове, произлизащи от пандемията. По думите ѝ, въпреки и генерално въздействието върху живота на хората и някои от бизнесите да е било отрицателно, то при имотния пазар е имало удобно въздействие.
“Хората бяха принудени да припознаят дома си освен, като “пространство за спане”, а като работно пространство, пространство за учене, пространство за престояване, спорт и други В множеството домове сходно пространство не съществуваше и това наложи нуждата на доста фамилии от ново, по-просторно жилище”, изяснява още специалистът.

Търсенето на селски и крайградски къщи

Миналата година се наблюдаваше взрив в търсенето на селски и крайградски къщи и парцели към София поради обстановката на пандемия. Този растеж, съгласно някои - даже взрив, към този момент го няма, разяснява Ценова. Има резистентен към спадащ интерес към сходни парцели, за сметка на градските, тъй като страхът от инфлацията господства като движещ фактор на пазара над пандемията от ковид, а градските парцели са доста по-ликвидни и по-сигурен капиталов инструмент.
Пеев счита, че пандемията фактически е отключила интерес към пазара на къщи още през 2020 година През 2021 година тази наклонност се трансформира - доста купувачи търсят имоти, на които сами да си изградят къща и този тип покупко-продажби стартират да бъдат значими като брой. Това е разумно развиване на обстановката, защото доста от къщите в продажба, изключително тези, ситуирани в селата наоколо до огромните градове, са в неприятно положение и на процедура не дават отговор на потребностите на купувачите.
Най-активен е пазарът на къщи към Пловдив, където покупко-продажбите с сходни парцели са 12% от общия размер. В София покупко-продажбите с къщи резервират каузи си от към 4% от началото на пандемията, а във Варна той доближава 8%.

Инфлацията и страхът от обезценяване

Запазва се правилото, че българинът обичайно влага в парцели при безпокойство, че може да се случи нещо със спестените му средства. Нарастващата инфлация, повишението на цената на газа (още повече и след военния спор в Украйна), упованията за покачване на цените на електрическата енергия след рухването на мораториума върху цените за битови консуматори в края на месец март са причина хората да се замислят.

Всичко това основава чувство за неустановеност и е обикновено хората да материализират своите спестявания в неподвижен парцел, разяснява Пеев и добавя, че редица стопански експерти към този момент предвиждат, че към края на 2022 година спестяванията ни ще са се стопили с към 20%.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР