Войната в Украйна силно увеличи стратегическото значение на Турция за

...
Войната в Украйна силно увеличи стратегическото значение на Турция за
Коментари Харесай

Как Турция стана незаменима

Войната в Украйна мощно усили стратегическото значение на Турция за НАТО

В разногласието за островите в Егейско море Анкара в този момент се държи доста по-агресивно по отношение на Гърция. И показва, че не търпи немските нравоучения, написа

Цялата история в действителност е неуместна. Турция и Гърция са членове на еднакъв защитителен съюз - НАТО, основан, с цел да се отбранява против общ зложелател. И въпреки всичко двете прилежащи страни постоянно се оказват на ръба на войната - изправени една против друга. Колко застрашена се усеща Гърция може да се види от разноските ѝ за защита. С разноски за общо 3,8% от Брутният вътрешен продукт, Атина се подрежда преди всичко измежду страните членки на НАТО.

Става дума за конфликтни искания към острови в източната част на Средиземно море, за морски граници и за обвързваните с тях права върху значими естествени благосъстояния като петрол и газ. През 1996 година двете страни още веднъж се разминаха на косъм от същинска война поради дребния и ненаселен остров Имия. Конфликтът се изостри още веднъж през 2020 година. Изпращането на турски сондажни кораби, които търсят природен газ, периодичен ускорява напрежението и се осъзнава от Гърция като провокация.

Съединени американски щати и генералният секретар на НАТО нееднократно са предотвратявали директна война сред прилежащите страни. През 2020 година някогашната немска канцлерка Ангела Меркел, с поддръжката на Европейски Съюз, също изигра значима роля в сходно ходатайство.

Анкара слага под въпрос гръцките права над островите

Сега спорът още веднъж стартира да кипи. Анкара оспорва гръцките права над редица острови в източната част на Егейско море като да вземем за пример Родос, Лесбос, Самос и Кос. Според Турция гърците са нарушили интернационалните контракти с това, че поддържат свое военно наличие по тези места. Анкара съвсем ежедневно припомня за претенциите си с прелитанията на турски изтребители над гръцките острови.

Турция се базира на Лозанския контракт от 1923 година, който урежда сегашните граници сред съседите. Според него след гръцко-турската война Гърция получи островите Лесбос, Хиос, Самос и Икария. А Парижкият контракт от 1947 година фиксира, че Италия отстъпва на Гърция Додеканезките острови. Въпросните контракти плануват също и демилитаризацията на островите. Атина обаче оправдава разполагането на войски на островите с чувството за опасност от многочислените десантни кораби край западните крайбрежия на Турция и с правото на всяка страна на самоотбрана.

"Бълнуване на екстремисти? "

Конфронтацията има дълга традиция, само че словесните дуели и този път са извънредно яростни. Девлет Бахчели, водач на Партията на националистическото деяние (ПНД), която е съдружен сътрудник на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Ердоган, се снима с карта, на която всички острови в източната част на Егейско море и дори най-големият гръцки остров Крит бяха обозначени като турски територии. "Бълнувания на екстремисти или публична турска политика? ", попита гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в Туитър и настоя за уточнения.

Вътрешнополитическите аргументи в допълнение подклаждат интензивността на турските политици. През идната година в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори. Ердоган и неговата ПСР се притесняват от всеобщата загуба на гласове, в това число поради високата инфлация и неприятната икономическа обстановка в страната. Външнополитическите изяви на интензивност имат способността да отвличат вниманието от същинските проблеми.

Но от гръцка страна също се долавя дрънчене на оръжия, въпреки и не от членове на държавното управление. Вицеадмиралът от запаса Янис Еголфопулос за следващ път съобщи по малкия екран, че на турците би трябвало да се даде урок: "Ако те (турците, бел. ред.) създадат първата крачка, ще изпитат нещо, което в никакъв случай не им се е случвало ".

Как се нарежда Германия в този спор?

Външната министърка Бербок беше задоволително ясна по време на неотдавнашното си посещаване в Гърция и Турция: "Гръцките острови са гръцка територия и никой няма право да слага това под въпрос. " Тя не засегна въпроса за милитаризацията. След това турският ѝ сътрудник Чавушоглу се оплака, че Германия към този момент не била неутрална, салдото в последно време се бил изгубил, разяснява той.

Гръцкият министър председател Мицотакис демонстрира карта, на която гръцки острови са обозначени като турски

ърция също счита, че Германия не всеки път показва заслужено отношение към нейните ползи. Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас разкритикува остро немския експорт на оръжие и продажбата на подводници на Турция. "С доставката на тези подводници има огромна заплаха салдото на силите в Средиземно море да бъде нарушен ", сподели той.

И двете страни ухажват Вашингтон

Всъщност Германия играе единствено второстепенна роля в спора. Ердоган и Мицотакис се пробват да си обезпечат с приоритет поддръжката на Вашингтон. В средата на май Мицотакис се изрече пред двете камари на американския Конгрес. Там той акцентира, че НАТО не може да си разреши "още един източник на неустойчивост " на югоизточния фланг, с изключение на Украйна.

Гръцкият министър председател лобираше за това Вашингтон да не поддържа модернизацията и подсилването на турските военновъздушни сили с нови американски изтребители F-16. За Ердоган дейностите на Мицотакис бяха изключително унизителни, защото гръцкият министър председател съумя да накара Съединени американски щати да продадат на Атина F-35, които те отхвърлиха да дават на Турция.

Но единствено няколко седмици по-късно, в коридорите на срещата на върха на НАТО в Мадрид, американският президент даде обещание на Ердоган да поддържа модернизацията на турските самолети F-16. Негласно се знаеше за какво Байдън прави това: той трябваше да предложи нещо на Ердоган, с цел да се съгласи Анкара с приемането на Швеция и Финландия в НАТО.

Турция стана още по-незаменим фактор

Макар че окончателното решение за доставката на F-16 към момента не е взето, обстановката сподели какъв брой огромни стратегически изгоди извлича турското държавно управление около войната в Украйна. Нейните позиции в този момент станаха още по-важни, в сравнение с бяха преди. А НАТО ясно сподели, че не може да си разреши никакъв раздор в връзките с Турция – минимум пък в този момент, когато се води война в Украйна.

Апропо, Гърция. В края на май Ердоган предложения сътрудниците си от НАТО на военно обучение в Измир, на брега на Егейско море, в непосредствена непосредственост до гръцките острови. Американски, френски и италиански войски участваха в учението, включващо завземането на мним остров, а гръцките - не. В щаба на НАТО гневният митинг на Гърция по този начин и остана нечут.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР