Войната в Украйна ще доведе до скъпи храни и енергия

...
Войната в Украйна ще доведе до скъпи храни и енергия
Коментари Харесай

Поне 3 г. високи цени на храни и енергия, предупреждава Световната банка

Войната в Украйна ще докара до скъпи храни и сила за идващите три години, предизвести Световната банка, засилвайки опасенията, че световната стопанска система се насочва към повтаряне на слабия напредък и високата инфлация от 70-те години на предишния век, оповестява " Гардиън ".

В тъмен разбор основаната във Вашингтон организация съобщи, че съществува риск непрекъснато високите разходи за първични материали, продължаващи до края на 2024 година, да доведат до стагфлация - съчетана със силен напън върху разноските за живот.

Последната прогноза на Банката за стокови пазари споделя, че през последните две години светът е следил най-голямото нарастване на цените на енергията след петролната рецесия от 1973 година и най-големия скок в цените на храните и торовете от 2008 година Въпреки че е евентуално разноските за сила и храна ще се отдръпват от сегашните си равнища, се предвижда, че те към момента ще бъдат над междинното за последните пет години в края на 2024 година

В резултат на смущения в търговията и производството, породени от съветската инвазия в Украйна, Банката прогнозира 50% повишаване на цените на силата тази година. Очаква се цената на суровия нефт Brent да доближи приблизително 100 $ за барел през 2022 година, най-високото равнище от 2013 година и нарастване от над 40% спрямо 2021 година Очаква се цените да паднат до 92 $ през 2023 година, само че ще останат много над средногодишните за последните 5 години от 60 $ за барел.

Очаква се европейските цени на газа да бъдат два пъти по-високи през 2022 г., в сравнение с през 2021 година, докато цените на въглищата се чака да бъдат с 80% по-високи. Банката очаква цените на пшеницата да се усилят с повече от 40% тази година, оказвайки напън върху разрастващите се стопански системи, които разчитат на импорт на пшеница от Русия и Украйна.

" Като цяло това представлява най-големият стоков потрес, който сме претърпели от 70-те години на предишния век. Както и тогава, шокът се утежнява от повишаването на рестриктивните мерки в търговията с храни, горива и торове ", разяснява Индермит Гил, заместник-председател на Световната банка.

" Тези развития започнаха да възраждат призрака на стагфлация. Политиците би трябвало да използват всяка опция да усилят икономическия растеж у дома и да заобикалят дейности, които ще навредят на международната стопанска система. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР