- Войната в Украйна разтърси Европейският съюз, но и съседните

...
- Войната в Украйна разтърси Европейският съюз, но и съседните
Коментари Харесай

Шарл Мишел пред Euronews: Не можем да отлагаме повече разширяването на ЕС

- Войната в Украйна раздруса Европейският съюз, само че и прилежащите му страни, които се стремят да се причислят в европейския план. Увеличават се източниците на напрежение, в това число и в Кавказ. Изправени пред тези провокации, 27-те страни членки търсят дипломатически, политически и търговски решения. За да обсъдим тези закани и провокации, ще беседваме с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в предаването The Global Conversation.

Шарл Мишел, здравейте! Благодаря Ви, че ще отговаряте на нашите въпроси .

 

- И аз ви благодаря!

 

- Нова военна офанзива беше осъществена неотдавна наоколо до Европейския съюз. Азербайджан предприе мълниеносна офанзива против Нагорни Карабах. В този ред на мисли, какъв е целта през днешния ден?

 

- Случилото се в действителност е шокиращо, защото към този момент бе почнал развой на ходатайство. Насилието постоянно би трябвало да се осъжда. Най-важното в този момент е да бъдем доста дейни на филантропичния фронт. Изключително ангажирани сме с поддръжката си за Армения, която приема доста огромен брой бежанци, напуснали района, в който са живели, в някогашната област Нагорни Карабах. Но въпреки това, би трябвало да останем политически и дипломатически ангажирани, също, с цел да подсигуряваме ясното ценене на териториалната целокупност на Армения.

 

- Вие участвахте в това ходатайство през последните няколко месеца, само че дали осъщественото нахлуване е неуспех на европейската дипломация?

 

- Знаете, когато приказваме за дипломация и ходатайство, това не е точна просвета. И по тази причина считам, че посредничеството, което се организира редом с други, по-специално със Съединените щати, е ходатайство, което даде опция да се реализира прогрес. Такъв е да вземем за пример обменът на пандизчии, както и напредъкът във връзка с разбирането по какъв начин бихме могли да подобрим свързаността в този район като фактор за непоклатимост в бъдеще. Напредък бе реализиран и по текстове, целящи един ден да се подписа спокойно съглашение сред Армения и Азербайджан. Но казвайки това, разбирате, че неотложно изразихме страдание си от тази военна акция. Изключително съм отчаян от решението, взето от Азербайджан. Изразих мнението си ясно и пред президента Алиев.

 

- Имаше предупредителни знаци. Затварянето на коридора Лачин, масирането на азербайджанските войски към Нагорни Карабах. Видя ли Европейски Съюз тези тревожни сигнали?

 

- Бяхме извънредно дейни цяло лято. Веднага щом разбрахме, че коридорът Лачин е затворен, и че има филантропичен напън върху този район, главният ни приоритет беше да осигурим филантропичен достъп до него. И през цялото лято, както и през седмиците и дните, предхождащи тази военна акция, Европейският съюз участваше доста директно, както с представители на арменското население в района, по този начин и с представители на азербайджанското държавно управление. И по този начин, успяхме да подсигуряваме отваряне на филантропичния достъп още веднъж. Няколко часа по-късно обаче започнаха военните дейности.

Ние ще продължим да бъдем мощно ангажирани с казуса. Не се отхвърляме! Разочаровани сме от решението за предприемане на военни дейности, само че не се отхвърляме от уговорката си да осигурим непоклатимост, сигурност и в кратковременен проект - филантропична помощ в района.

 

- Затвори ли си очите Европейският съюз, с цел да резервира газовите си съглашения с Азербайджан?

 

- Не, безусловно не! Разбирам, че някои хора виждат това като мотив, само че не е правилно. Ние демонстрирахме способността на Европейския съюз да се диверсифицира доста бързо след експлоадирането на войната на Русия против Украйна. В резултат на това през днешния ден пред нас има доста благоприятни условия за достъп до енергийни запаси.

 

- Трябва ли да преразгледаме газовите съглашения, с цел да получим гаранции от Баку?

 

- На първо време би трябвало да намерим метод, дружно с Армения, да преминем към нормализиране на връзките сред Азербайджан и Армения, както и метод за одобряване на твърда и безусловно неоспорима гаранция за взаимно признание на съответната териториална целокупност на Азербайджан и Армения. Но освен това, би трябвало да намерим и прийом за гарантиране правата и сигурността на арменското население, живеещо в някогашната област Нагорни Карабах.

 

- Азербайджан към момента ли е сътрудник на Европейския съюз?

 

- Да, през днешния ден Азербайджан е сътрудник. Но значи ли това, че връзките са елементарни? Не, не значи. Трудни ли са? Да, и тези действителни компликации би трябвало да бъдат разбрани.

 

- Предстои Ви среща с водачите на Азербайджан и Армения. Какво ще им кажете?

 

- Още един път ще насърчим дейностите към нормализация. Действия, които могат да доведат до вдишване на задължения и от двете страни, само че и до съблюдаване на към този момент поетите такива, като абсолютният приоритет е да се подсигурява воденето на договаряния, както за териториалните разграничения, по този начин и за границите.

Всъщност точно европейският развой даде опция да се реализира прогрес в тази област - във връзка с мирния контракт за нормализиране на връзките, както и във връзка с така наречен съгласуваност, т.е. опцията за напредване в района както на арменците, по този начин и на азербайджанците.

 

- Използвахте думата " мир ". Възможен ли е обаче мирът?

 

- Това зависи от волята и на двете страни. Няма подозрение, че военните дейности пораждат съмнение, меко казано. Но най-сигурната стъпка, в случай че се стремим към мир, по-голяма сигурност и разцвет, е да има договаряния, които могат да дефинират редица задължения и от двете страни.

 

- На първи януари Нагорни Карабах ще престане да съществува. Как можем да създадем доверие при тези условия?

 

- Смятам, че огромната отговорност е на Азербайджан – от момента, в който точно Азербайджан стартира военната интервенция. Сега страната би трябвало да покаже благосклонност, благосклонност с нужния мониторинг от интернационален комитет за отбрана на правата и сигурността на цялото население, живеещо в Азербайджан, в това число и на арменското население.

 

- В момента Армения приказва за етническо пречистване в Нагорни Карабах. Съгласни ли сте с тези термини?

 

- Със сигурност можем да кажем, че през днешния ден е налице следната обстановка: голямо болшинство от арменското население е напуснало този район и го е направило най-вероятно от боязън по какъв начин ще бъде третирано от азербайджанските управляващи.

Голяма част от популацията в този момент се намира в Армения, заради което е нужна филантропична помощ, изключително от Европейския съюз. Освен това интернационален комитет би трябвало да подсигурява сигурността и правата на това население, както и да оцени коя част желае да се остане в Армения, и коя да се върне в своя район.

 

- Русия е главен състезател в района. Тази офанзива от страна на Азербайджан отслабва или укрепва Москва?

 

- Вече има информация, която не може да бъде подценена. Русия съобщи арменския народ. Тя пожела да има бойци, които да подсигуряват тези съглашения за непоклатимост и сигурност. Видяхме, че тази военна интервенция стартира без ни най-малка реакция от страна на Русия, която има военни сили на терен, за разлика от Европейски Съюз, както знаете.

 

- И в този момент, да преминем на тематика Украйна. Все още ли европейската поддръжка за страната е толкоз непоколебима, колкото постоянно? На изборите в Словакия отпред излезе антивоенна, прокремълска партия. 27-те страни към момента ли са единни?

 

- Отговорът е " да ". Ние сме извънредно единни и си припомням, че сходни спекулации имаше и в седмиците и месеците след експлоадирането на войната на Русия против Украйна – спекулации, че 27-те страни-членки ще бъдат фрагментирани, че ще се разделят доста бързо. Това не се случи, а в противен случай – миналото време в действителност утвърди общите ни позиции и ускори метода, по който постановяваме наказания на Русия. 11-те пакета от наказания, които последователно бяха признати, затвърдиха решението да се поддържа Украйна с финансови благоприятни условия, с въоръжение, което е първото за Европейския съюз, и най-много с огромна политическа поддръжка на интернационалните конгреси. Европейският съюз е този, който приказва с доста, доста мощен глас в поддръжка на справедливия мир, показан и препоръчан от президента Зеленски. Мир, който се основава на зачитането на териториалната целокупност и спазването на Устава на Организацията на обединените народи.

 

- Не се ли притеснявате въпреки всичко? Защото Словакия и Полша обявиха, че ще преустановят доставките на оръжие. Създава се усещане, че се появяват пукнатини...

 

- Вече сме казвали, че след началото на войната на Русия против Украйна има заплаха от пукнатини, от разломи. Това не значи, че не сме бдителни. Напротив, тъкмо такива сме, тъй като единството рядко е непринудено. То изисква доста старания, политическа работа, доближаване и дипломация. Ние ще останем извънредно ангажирани, както като европейци, по този начин и с нашите съдружници и сътрудници по света, със Съединените щати, с Канада, с Япония, с доста други страни, които поддържат нашата позиция. Позиция, която цели да пази освен сигурността в Европа, само че и тази на международния ред, основаващ се на правила. Защото когато един непрекъснат член на Съвета за сигурност, какъвто е казусът с Русия, нападне собствен комшия, е заплашен международният ред, а освен сигурността в Европа.

 

- Как ще разговаряте със Словакия през днешния ден?

 

- Имаше избори. Винаги би трябвало да почитаме резултатите от изборите. Това е неизменима част от демократичните правила. Нека забележим какво ще бъде държавното управление. През идващите няколко дни ще се проведат договаряния, с цел да може да се сформира държавно управление в страната. И ние ще работим добросъвестно и откровено с него!

 

- Не се ли страхувате от правото на блокиране или несъгласие, на което се базира все по-често?

 

- Това не е първият път, в който се организират избори в Европейския съюз, става дума за естествен развой и това е добре, доста добре. Когато има избори, постоянно спекулираме авансово. Също толкоз постоянно по-късно осъзнаваме, че здравият разсъдък надвива и че в действителност можем да работим дружно. Смятам, че доста хора схващат каква добавена стойност носи Европейски Съюз, изключително в такива моменти. Живеем във времена на огромно интернационално напрежение...

 

- След няколко седмици ще заминете за Съединените щати, отивате във Вашингтон. Смятате ли, че американската поддръжка за Украйна е безпогрешна и там? Видяхме съглашение в Конгреса, което отсрочи помощта за Украйна. Съществуват въпроси по отношение на поддръжката на Вашингтон...

 

- По време на всички срещи, които организирахме с президента Байдън и с държавния секретар Блинкен, забелязах доста огромна увереност и откровеност в поддръжката за Украйна, тъй като и Съединени американски щати схващат, че не става дума единствено за Украйна или Европейския съюз, а за една визия за света, учредена на свободата и демокрацията.

Именно тази визия е заложена на карта. Затова съм изцяло уверен, че Съединените щати са решени да работят ръка за ръка с европейците. Преди няколко дни одобрих специфичния делегат на Джо Байдън за възобновяване на Украйна. Това сподели, че в действителност сме вникнали в детайлите на съдействието и координацията, с цел да подсигуряваме, че поддръжката, която оказваме на двете страни, е потребна и ефикасна, както за украинците, по този начин и за полезностите, които пазиме. Това не значи, че сме наивни. Очевидно е, че има потребност от зоркост. Тя е нужна, както на европейско ниво, по този начин и на територията на Съединени американски щати.

 

- Ще се срещнете с Джо Байдън, а след година той може да бъде сменен от президент републиканец. Притеснявате ли се за американските избори?

 

- Няма да ви изненадам, като кажа че нямам желание да злоупотребявам с резултатите от американските избори. Преди това ще има европейски избори. Има единствено един въпрос, който съгласно мен е от значително значение: не трябва да мислим толкоз доста за това, което се случва другаде по света. По-скоро би трябвало да мислим за това какво желаеме като европейци, с цел да подсигуряваме позитивното си въздействие върху останалата част от света. Както с цел да пазиме нашите полезности и ползи, в това число икономическите ни такива, ползите на нашите хора, на тези стотици милиони европейски жители.. Длъжни сме да ги пазиме, да ги отстояваме и да подсигуряваме, че техните претенции се почитат в интернационален проект.

 

- Имаше доста въпроси по отношение на украинската контраатака. Все още ли сте оптимист за изхода от спора и за напредъкът на място?

 

- Да, считам, че е значимо да не прекратяваме напъните си в поддръжка на Украйна, в това число във военно отношение. Виждаме, че е реализиран прогрес. Наскоро съумях да обсъдя това още веднъж с президента Зеленски. Виждаме, че от украинска страна има решителност да продължи настъплението, с цел да си върнат територията. Именно за това става въпрос. И по тази причина е значимо Европа и сътрудниците на Украйна да продължат да оказват доста, доста твърда поддръжка. Когато стартира тази война, мнозина предвидиха, че Украйна няма да издържи повече от няколко дни или няколко седмици. Сега, повече от година и половина по-късно, Украйна освен се съпротивлява, само че и съумя да си върне територии, които в началото бяха завладени от руснаците.

 

- Означава ли това, че към момента е рано да се приказва за мирни договаряния сред Кремъл и Киев?

 

- Смятам, че е значимо да поддържаме доста твърда кардинална позиция. Украинците, и единствено те, ще би трябвало да дефинират по кое време са изпълнени изискванията за водене на договаряния. И тъкмо това прави президентът Зеленски, когато слага на масата тази формула за обективен мир. Това прави и когато с наша поддръжка се пробва да активизира интернационалната общественост и десетки страни се срещнаха на равнище съветници по националната сигурност няколко пъти по самодейност на украинците, с цел да могат да слагат на масата оферти за реализиране на мир.

Но трайният мир би трябвало да се основава на никаква безотговорност за извърштелите на военни закононарушения. Мир, учреден на правилата на Устава на Организацията на обединените народи. Всяка друга формула би изпратила обръщение към останалата част от света, че е задоволително да започнеш война против съседа си и по-късно, рано или късно, да има някаква форма на признание на агресора. Това не е задоволително за нас.

 

- В началото на септември поставихте като цел разширението на Европейския съюз до 2030 година Готов ли е Съюзът за графика, който оферирате?

 

- Съюзът към момента не е подготвен и по тази причина би трябвало да се подготвим. И аз желаех да дефинира дата, тъй като считам, че освен Европейският съюз би трябвало да се приготви, само че и страните, които желаят да се причислят към нас, би трябвало да ускорят напъните, нужни за промените за присъединение. Целта на определянето на дата е да се отворят очите на всички и да се каже, че не можем да отлагаме повече. Не можем да отлагаме повече. Ясно е в какъв свят се намираме. Европейският съюз е план, който донесе доста мир, разцвет и вяра след предходния век, който беше белязан от покруса и обезсърчение. Ако желаеме да предложим на децата си проспериращо и устойчиво бъдеще, би трябвало да стартираме да се приготвяме за развиването на този политически план. А това значи да приказваме. Какво желаеме да вършим дружно в бъдеще? Какви са общите ни цели? Как ще ги финансираме? Никога не е елементарно да се приказва за финансови запаси, само че би трябвало да разискваме върху тези въпроси. И по какъв начин ще вземем решение дружно?

Ако в бъдеще, към масата седнат повече европейски страни, може да се наложи да приспособяваме метода на взимане на решения, тъй че да останем политически план, който може да бъде ефикасен, когато е належащо.

 

- Възможно ли е този развой на разширение да се реализира за всеки желаещ- претендент? Някои от тях нямат същата демографска или икономическа тежест. Дали се нуждаят от развой като този на всички останали или от диференциран подобен?

 

- Процесът е диференциран, защото се основава на заслугите на всеки обособен човек. Трябва да сме сигурни, че на всички места се води битка с корупцията, че на всички места има самостоятелна правосъдна система, която подсигурява спазването на правата на жителите и предприятията. Ясно е обаче, че с изключение на този главен принцип, от който освен няма да се откажем, само че и ще потвърдим, че е значимо да се видят и политическите залози. В наш интерес ли е страните от Западните Балкани, които са анклав в Европейския съюз, да бъдат всекидневно подлагани на опити за интервенция и въздействие от страна на сили отвън Европейския съюз, които нямат същите полезности като нас? Според мен това не е добре за тяхната сигурност. Ще бъдем по-сигурни и по-стабилни, когато тези страни се причислят към стандартите на Европейския съюз във връзка с битката с корупцията и върховенството на закона, да вземем за пример.

 

- Споменахте европейските стандарти. Виждаме, че някои претенденти в действителност се отдалечават от тях, говорихте за корупцията в границите на върховенството на закона. Как си обяснявате това събитие? Дали Европа не е задоволително твърда или не е задоволително ангажирана, с цел да ги притегли към тези стандарти?

 

- Аз имам по-различна позиция и считам, че има и доста образци за страни кандидатки, които реализират прогрес и реализират промени, за които са помолени от известно време, тъй като тези страни схващат, че имат тласък. Те схващат, че тази война, стартирана от Русия против Украйна, отваря очите на доста европейци, и то освен на европейските водачи, само че и на жителите на Европа, за значимостта на това да се върви към един спретнат, проведен развой на разширение.

 

- Може ли Европейският съюз към момента да отсрочва разширението? Не съществува ли риск тези страни да се отдалечат от Европа и да се насочат към други райони?

 

- Отговорът е не. Не можем да отлагаме повече. Не можем да отлагаме повече, не можем да отлагаме. Трябва, би трябвало да действаме. Това не значи, че тези страни ще бъдат в Европейския съюз идната седмица. Но това, което би трябвало да въведем, е механизъм за постепенна интеграция, който ще подсигурява, че в идващите седмици, месеци и години ще забележим това икономическо доближаване, това доближаване във връзка с демокрацията, на общите полезности сред тези страни кандидатки за присъединение и 27-те страни от Европейския съюз.

 

- Нека поговорим малко и за Китай. Дали Китай към момента е сътрудник или по-скоро систематичен противник?

 

- Гледам на Китай от една доста елементарна позиция. Смятам, че връзките ни с Китай се основават на три стълба. Първият дирек е демокрацията, главните полезности и правата на индивида. И Европа няма да спре да следи за това. Това е нашето ДНК. Вярваме, че светът е по-добро, по-стабилно и по-сигурно място, когато споделяме универсални полезности, и ще продължим, в това число с Китай, да пазиме нашите вярвания. Това е първата точка. Втората точка е следната: ясно е, че има дисбаланс в връзките сред Европейския съюз и Китай и че сме стопански уязвими, защото в някои браншове сме прекомерно подвластни от връзките си с азиатската страна.

И по този начин, би трябвало да възстановим салдото в връзките си с Китай и това е посланието, което насочваме, дружно с други европейските водачи, когато контактуваме с китайските управляващи. Трябва да извлечем поучения от войната на Русия против Украйна. Видяхме, че зависимостта ни от изкопаемите горива е уязвимост, слабост. И по този начин, би трябвало да извлечем поучения от всички области, в това число и в връзките с Китай.

Има и трети детайл: Китай е участник в климатичните провокации, участник в световните здравни проблеми и в световната сигурност. Затова би трябвало да се ангажираме с Пекин и по тези въпроси.

 

- Включва ли възобновяване на салдото дейности по повод да вземем за пример за китайските дотации за електрически автомобили?

 

- Да, считам това за извънредно потребно. Особено при съществуването на редица признаци, подтикващи ни да считаме, че връзките не са уравновесени заради някои едностранни дейности, които се подхващат. Трябва да подсигуряваме, че ползите на Европейския съюз се зачитат. И съгласно мен освен с Китай, само че и с всички райони по света, които в даден миг подхващат дейности, несъвместими с разпоредбите на играта. Правила, които всички други участници съблюдават.

Трябва да бъдем деликатни на европейско ниво. Много добре и заслужено е да бъдеш предан състезател, само че значима е реципрочността. А когато сме лоялни, би трябвало да чакаме сътрудникът ни да бъде също толкоз правилен, колкото и ние, да вземем за пример в икономическо отношение.

 

- И в случай че няма взаимност, какво може да направи Европейският съюз? Каква е идната стъпка?

 

- На първо място, дано да работим за възобновяване на салдото. А по-късно, когато реализираме прогрес в тази област, можем да създадем оценка и да забележим какви принадлежности желаеме да използваме. Използвали сме наличните принадлежности, без значение дали с Китай или с други райони на света, само че главното ни желание е да подсигуряваме, че ни почитат, като ребалансираме икономическите си връзки.

 

- Шарл Мишел, благодаря Ви, че отговорихте на нашите въпроси.

 

- И аз Ви Благодаря.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР