Войната в Украйна оказа съществено влияние върху резултатите на изборите

...
Войната в Украйна оказа съществено влияние върху резултатите на изборите
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Страховете и несигурността се оказаха питателна среда за Орбан и Вучич

" Войната в Украйна оказа значително въздействие върху резултатите на изборите в Унгария и в Сърбия, само че гласоподавателите там не гласоподаваха за Путин. Те гласоподаваха за Орбан и за Вучич . Би било погрешно да се твърди, изключително за Унгария, че това е проруски избор ".

Коментарът пред БНР направи дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по стопанска система и интернационалните връзки. 

Според него успехите на Виктор Орбан и Александър Вучич са надхвърлили мащабите, в които са били предстоящи.

" Конфронтацията, дилемното мислене, страховете и несигурността се оказаха най-хубавата питателна среда за популистките и националистически партии от този вид ", счита анализаторът.

По думите му главното мото на спечелилите, което е привлякло гласовете към тях, може да бъде сведено до две понятия - мир и непоклатимост:  

" Тези две понятия послужиха за подобаваща гарнитура, към която да бъде поднесен популизмът и национализмът ".

Според Любомир Кючуков Унгария поддържа положителни връзки с Русия, до момента в който " Сърбия, след войните в Югославия, разчита доста повече на поддръжката на Русия във външнополитически проект и няма желание да бъде член на НАТО ". 

" Орбан много ловко се възползва във вътрешнополитически проект от обстановката (войната в Украйна и глобите, наложени на Русия), стараейки се да показва самостоятелност и автономия, играейки върху една от главните си тези. Вотът в Унгария беше анти-Брюксел, от позиция на тезата за автономия и национална еднаквост, която Орбан се пробва да наложи.... Дестабилизацията и борбата в интернационален проект неизбежно се отразява отрицателно и във вътрешнополитически проект. От една страна тя консолидира, само че от друга - ускорява националистическите настроения в страните ", разяснява дипломатът. 

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР