Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Идва зима и

...
Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Идва зима и
Коментари Харесай

Русия може да нападне и НАТО

Войната в Украйна навлиза в сериозна фаза. Идва зима и ще е мъчно. Тежко за украинския народ и за въоръжените сили, които се борят за своята независимост, и тежко за тези от нас, които ги поддържаме. Това декларира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своя публикация за " Файненшъл Таймс ", написа News.bg.

" Нашето единение и взаимност ще бъдат подложени на съществено тестване, защото семействата и компаниите усещат рецесията от растящите цени на силата и разноските за живот, породени от бруталната инвазия на Русия. Изправени сме пред сложни шест месеца, под угрозата от енергийни сривове, разстройства и може би даже цивилен безредици. Трябва обаче да запазим курса си и да се противопоставим на тиранията - поради Украйна и поради самите нас ", акцентира той.

" Действително плащаме цена за своята поддръжка за Украйна. Но тази цена се мери в долари, евро и лири, до момента в който украинците заплащат с живота си. И всички ние ще платим доста по-висока цена, в случай че Русия и други властнически режими считат, че могат да нахлуват в територията на своите съседи и да погазват безнаказано интернационалното право. Ако Русия спре да води война, ще има мир. Ако Украйна спре да води война, тя ще престане да съществува като самостоятелна нация. Ние имаме морална отговорност да поддържаме тази самостоятелна народна власт в сърцето на Европа ", безапелационен е Столтенберг.

" Цената, която плащаме в поддръжка на Украйна, е от изгода и за нашата лична сигурност. Владимир Путин ясно съобщи, че желае да заличи страната от картата и да пренапише европейския ред за сигурност. Русия краткотрайно окупира към 20% от Украйна - четири пъти повече от площта Белгия или половината от тази на Англия. Окуражена от всеки триумф, Русия може да рискува да предприеме по-нататъшна експанзия и против други свои съседи и даже да извърши офанзива против съдружници в НАТО ", предизвестява шефът на Алианса.

" Така че би трябвало да създадем избор по отношение на света, в който желаеме да живеем. Съюзниците от НАТО се ангажират с правото на всяка нация да избира личната си орис. Ето за какво ние предоставяме невиждана финансова, филантропична и военна помощ, с цел да помогнем на Украйна да надделее като суверенна самостоятелна страна ".

Столтенберг отбелязва, че след противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година, съюзническите страни са дали милиарди долари поддръжка за бранша и институциите за сигурност на Украйна и са обучили десетки хиляди бойци, в това число от специфичните елементи. По негови думи това е асъдействало украинските въоръжени сили да станат по-силни, по-добре ръководени и по-добре готови за възобновената инвазия на Русия.

" От февруари съдружниците се сплотиха на страната на Украйна с невиждана военна, филантропична и финансова поддръжка. През юни водачите на НАТО се споразумяха за засилен пакет от помощ, включващ гориво, храна, медицински консумативи, военно съоръжение, сигурни връзки и съоръжение за противопоставяне на мини и дронове. Ние приготвяме повече от дузина нови планове, с цел да помогнем на Украйна да посрещне зимата и ще продължим да оказваме помощ на страната да укрепи своята защита в по-дългосрочен проект и да премине от оръжия от руско време към такива на НАТО ", твърди шефът на Алианса.

Той акцентира, че би трябвало да продължи да се усилва помощта, от която Украйна се нуждае. " Виждаме решаващата разлика, която нашата помощ оказва на бойното поле всеки ден. Украинската войска потвърди способността си да устои на съветската експанзия, да нанася ответни удари надълбоко в тила на врага и да основава обилни компликации за нашествениците ", акцентира Столтенберг.

Според него огромните наказания, наложени от членовете на НАТО, дружно с Европейски Съюз, също оказват въздействие върху съветската стопанска система и въздействието ив ще става все по-силно с течение на времето, поради възбраните за пътешестване и замразяването на активи на съветския хайлайф. Освен това Кремъл се е откъснал от най-близките си и доходоносни пазари на нефт и газ в Европа.

" Технологичните наказания лимитират съществено достъпа на Русия до модерните полупроводници и чипове, от които се нуждае, с цел да зарежда своята автомобилна промишленост, самолети и военни старания. Нашите страни се възползват от тази опция да диверсифицират своите стопански системи и енергийни доставки, да укрепят своята резистентност и да се освободят вечно от енергийното изнудване на Русия ".

Същевременно ние вършим най-фундаменталната смяна във възпирането и защитата на НАТО след Студената война, доста засилвайки наличието си на източния фланг, поставяйки стотици хиляди бойци в нараснала подготвеност и продължавайки да влагаме в авангардни качества. Гаранциите за сигурност на НАТО не оставят място за неверни калкулации в Москва по отношение на нашата дарба да пазиме всеки сантиметър от територията на Алианса. В същото време те разрешават на съдружниците да поддържат правото на Украйна на самозащита ", акцентира Столтенберг.

" Предстоят сложни времена, само че и преди сме се сблъсквали с сложни времена дружно. Цената на това да не отстояваме своите полезности постоянно е по-висока. В името на бъдещето на Украйна и своето би трябвало да се подготвим за зимната война и да продължим курса си ", безапелационен е той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР