Войната в Газа и напрежението в Близкия изток в по-широк

...
Войната в Газа и напрежението в Близкия изток в по-широк
Коментари Харесай

Войната в Газа – основна тема на Световния икономически форум в Рияд

Войната в Газа и напрежението в Близкия изток в по-широк проект се чака да заемат централно място на специфичната среща на Световния стопански конгрес, проведена от Саудитска Арабия, който стартира на 28 април.


Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, палестински водачи и високопоставени чиновници от други страни, които се пробват да реализират преустановяване на огъня сред Израел и Хамас, са в листата на гостите на срещата на върха в Рияд, столицата на най-големия експортьор на недопечен нефт в света.

" Светът през днешния ден върви по опънато въже сега, пробвайки се да балансира сред сигурността и просперитета ", съобщи саудитският министър на планирането Файсал ал-Ибрахим на конференция в събота, предхождаща събитието.

" Срещаме се в миг, в който една неверна преценка, едно неверно пресмятане или едно неверно известие ще изостри още повече нашите провокации. "

Войната в Газа стартира с невижданото нахлуване на Хамас на 7 октомври против Южен Израел, вследствие на което починаха към 1170 души, най-вече цивилни, съгласно броене на израелски публични данни, направено от Агенция Франс Прес.

Израел пресмята, че 129 заложници, хванати от бойците на 7 октомври, към момента се държат в Газа, в това число 34, които съгласно военните са мъртви.

Обещавайки да унищожи Хамас, вследствие на ответната атака на Израел в Газа са починали минимум 34 388 души, най-вече дами и деца, по данни на здравното министерство.

Председателят на Световния стопански конгрес (СИФ) Борге Бренде съобщи на конференцията в събота, че " в този момент има нов подтик в договарянията към заложниците, както и за... вероятен излаз от безизходицата, в която се намираме в Газа ".

Въпреки това на срещата на върха няма да има израелско присъединяване и Бренде означи, че формалното ходатайство с присъединяване на Катар и Египет се развива на друго място.

" Това е по-скоро опция за осъществяване на структурирани полемики " с " основните играчи ", сподели той.

" Разбира се, ще има полемики по отношение на продължаващата филантропична обстановка в Газа ", както и по отношение на Иран, който поддържа Хамас и ливанската формация Хизбула, добави той.

Срещата " има всички изгледи да се трансформира в доста значима ", добави той.

Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че Блинкен ще " разиска продължаващите старания за реализиране на преустановяване на огъня в Газа, което да обезпечи освобождението на заложниците, и по какъв начин точно Хамас застава сред палестинския народ и прекратяването на огъня ".

Надеждите, че медиаторите ще могат да обезпечат ново помирение в Газа преди или по време на свещения месец Рамазан, в последна сметка пропаднаха.

В събота Хамас съобщи, че изследва последното израелско контрапредложение за евентуално преустановяване на огъня в Газа, ден откакто медиите оповестиха, че делегация на медиатора Египет е пристигнала в Израел в опит да даде подтик на забуксувалите договаряния.

От самото начало Саудитска Арабия работи с други районни и международни сили, с цел да се опита да овладее войната в Газа и да избегне спор, който би могъл да провали амбициозната ѝ стратегия за стопански промени, известна като " Визия 2030 “.

Кралството също по този начин продължава да води диалози за историческо съглашение, в границите на което за първи път ще признае Израел и ще ускори партньорството си със Съединени американски щати в региона на сигурността.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият държател на Саудитска Арабия, приказва оптимистично за съглашението в изявление за Fox News през септември, само че съгласно анализатори войната го е затруднила.

Междувременно консервативното кралство от Персийския залив, в което се намират най-свещените светини в исляма, се пробва да се отвори към света, привличайки бизнес водачи и нерелигиозни туристи.

Домакинството на интернационалните събития като двудневната среща на WEF разрешава на кралството да покаже обществените промени, в това число възобновяване на киносалоните и премахването на възбраната за шофиране от дами.

" Осем години след началото на " Визия 2030 " демонстрирахме желанието си да поведем към модел на трансформиращ напредък, който е новаторски, приобщаващ и резистентен. И към този момент видяхме някои от резултатите ", съобщи Ибрахим.

Въпреки това не престават да съществуват въпроси за това какъв брой от " Визия 2030 " ще бъде реализирано и по кое време, като особено внимание се обръща на подписани планове като NEOM - плануван футуристичен мегаполис.

През декември министърът на финансите Мохамед ал-Джадаан съобщи, че длъжностните лица са решили да удължат периода за някои огромни планове до 2030 година, без да прецизира кои са те.

" Някои планове могат да бъдат удължени с три години - тъй че това е 2033 година - някои ще бъдат удължени до 2035 година, някои ще бъдат удължени даже по-късно, а някои ще бъдат рационализирани ", добави той./БГНЕС

--------------------------------------

Роби Корей-Буле, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР