Войната срещу тероризма създаде тероризма. Това заяви в София президентът

...
Войната срещу тероризма създаде тероризма. Това заяви в София президентът
Коментари Харесай

Вим Вендерс в София: Войната срещу тероризма създаде тероризма

Войната против тероризма сътвори тероризма. Това съобщи в София президентът на Европейската кино академия и международен занаятчия на киното Вим Вендерс, оповестява БГНЕС. Номинираният за „ Оскар ” режисьор още веднъж е в българската столицата, с цел да показа амбициозния си план „ Потапяне ” в границите на 22-рия София Филм Фест.

„ Потапяне” („ Submergence”) е любовна история, която води фена в изцяло другите светове на двамата основни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор – в функциите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой. В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е заложник на джихадисти. Представяйки се за специалист по положението на водните ресурси, той отразява интензивността на „ Ал Кайда “ в покрайнината. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се приготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски генезис, захласната от живота в най-големите морски дълбини.

„ Уважавам извънредно доста исляма, имам доста другари мюсюлмани и по тази причина мисля, че няма нищо почтено за почитание в дейностите на тези хора – терористите “, съобщи Вендерс по време на конференцията си в София.

„ От друга страна доста от тези младежи нямат различен избор, това е единствената платена работа за тях, това е единственият път да се измъкнат. Честно казано, не мисля, че в днешно време би имало подобен проблем с радикалните ислямисти и групировки, в случай че те не бяха толкоз добре готови от американската политика и дейности. Ако всички пари, вложени във войната в Ирак бяха вложени в реструктурирането и развиването на региона, едва ли щеше да има тероризъм. Войната против тероризма сътвори тероризма “, добави Вим Вендерс.

„ Когато станах на 70 споделих на жена си, че ще я карам по-полека, вместо това работих по два кино лентата по едно и също време – този за папата и „ Потапяне”, а предходната година пуснаха три мои кино лентата по едно и също време. Така че възторг не липсва. Липсва единствено време “, призна режисьорът.

Той заяви, че напролет на 2019-а година светът ще види и най-новия му документален филм, в който папа Франциск споделя значими свои размишления. Всъщност работата по лентата със заглавие „ Човек на думата си” (или " Човекът на словото " – разнообразни са към момента преводите на заглавието – бел. ред.) е приключила преди три дни. „ Сега още веднъж съм свободен човек. Следващата пролет ще покажем кино лентата по всички краища на света. Никога не съм си мислил, че ще направя филм за папа или с папа. Но тогава от Ватикана ми изпратиха едно писмо, а на папата не отказваш”, съобщи Вим Вендерс.

Документалният филм ще покаже по какъв начин аржентинският свещеник дава отговор на въпроси, заложени от хора от целия свят. Според продуцентската къща „ Фокус “ този филм е първият, в който папата се обръща непосредствено към публиката, като разисква тематики като екология, имиграция, консуматорство и обществена правдивост. Германският режисьор сподели, че Франциск е " жив образец за човек, който стои зад думите си ".

По време на конференцията в София Вендерс показа още, че в последните години е изгубил близки за него хора и няма по какъв начин да не тъгува. „ Не можеш в никакъв случай никого да замениш. Хари Дийн Стентън е незаместим, Ибрахим Ферер (душата и сърцето на именитата групировка " Buena Vista Social Club " – бел. ред.) беше незаместим. Все още ми липсват всичките”, показа Вендерс и продължи да изброява имена на отишлите си звезди, с които е работил през годините като Сам Шепърд да вземем за пример. „ Но въпреки всичко човек живее поради живите, а не поради тези, които към този момент не са сред нас”, сподели още режисьорът и продължи по-ведро: „ Не трия номерата на умряли хора от телефонния си справочник, те постоянно може да се обадят отново от парадайса, в случай че има обхват”.

Запитан на какво учи студентите си, международният занаятчия на киното, съобщи: „ Всеки има нещо в себе си, което никой различен не може да направи. Това се пробвам да подчертая и направя за тях, тъй като е доста тъжно да виждаш младежи, които се пробват да създадат нещо, което всеки би могъл. За страдание прекомерно постоянно във филмовите учебни заведения младежите учат по какъв начин да вършат филми като тези, които другите вършат или към този момент са създали. Аз считам, че единственото нещо, което си коства да правиш в този живот е нещо, което никой различен не би могъл “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР