Войната променя всичко. Дори елементарни неща от ежедневието. Сред които

...
Войната променя всичко. Дори елементарни неща от ежедневието. Сред които
Коментари Харесай

Как войната променя храната

Войната трансформира всичко. Дори обикновени неща от всекидневието. Сред които е методът, по който сме привикнали да се храним.
 Хосе Андрес, World Central Kitchen, войната в Украйна и за какво готвачът със звезди Мишлен храни бежанци
Обвиненията на един готвач към водачите на света

И какво прави в Украйна

Така да вземем за пример, макар че Втората международна война продължава едвам от 1939 до 1945 година, следствията от нея се усещат десетилетия след приключването ѝ. Отнема доста време, с цел да възвърне и възстановява световната стопанска система.

Навиците за готвене и хранене се трансформират вечно. Недостигът на месо, млечни артикули, както и на всички вносни артикули значи, че семействата би трябвало да бъдат спестовни и изобретателни. И съставки, които са били пренебрегнати преди, стартират да заемат централно място.

От невероятният напредък на лука до основаването на известни модерни храни като Nutella - дано проследим по какъв начин една война като Втората международна трансформира метода, по който се храним през днешния ден (още повече когато войните, за жалост, не престават да са актуални).

Недостиг

Дори в днешните, съвременни времена, когато растителните диети са във напредък, към момента има хора, които не могат да си показват деня без скотски протеин в чинията си. Войните сигурно основават хиляди възмутени " хищници ". По време на Втората международна война се постановат сурови правила, които дават относително дребни порции месо и млечни артикули, които се разпределят за цялата седмица.
 Снимка 570753

В Обединеното кралство, да вземем за пример, всеки възрастен е имал право на 110 гр. бекон, две свински пържоли, 60 грама масло, 60 грама сирене, едно яйце и 1,7 л мляко за седмица. Което е голям спад спрямо перида преди войната.

За да бъдат в помощ на хората, държавните управления в страните, в които е въведена седмичната норма, стартират да пускат даже книги с предписания за готвене по време на война, които се концентрират върху елементарно налични съставки - като локалните зеленчуци.
 Снимка 570752

Зеленчуци

Картофът е в своя напредък. Той е елементарен за развъждане, наличен, а и доста изобилен зарзават. Освен това зарежда тялото с сила. И по този начин изниква картофеното пюре, картофените самун и палачинки, картофена чорба... и така нататък

Не по-малко известен става и бобът. Сред домакините в Съединени американски щати стартира да се популяризира сполучлива рецепта за самун от печен фасул. За задачата той се смесва със зеленчуци и галета и се образува тежък самун с текстура, сходна на смляно месо.
 Снимка 570751

И лукът! В наши дни надали има рецепта, която да не стартира с лук и чесън. Преди Втората международна война това не постоянно е било по този начин. Лукът добива известност по време на войната като евтина, леснодостъпна съставна част, която може да се добави към всевъзможни ястия.

Разтворимото кафе

Гранулите и праховете за разтворимо кафе са изобретени още преди Втората международна война, само че Nestlé доставя американските войски с Nescafé по време на войната - и това му разрешава да се популяризира по целия свят с тях. И частично способства за издигането на Nestlé до световно " владичество ".

Същото се случва и с известните Coca-Cola и дъвки на Wrigley.

Развъдници

Тъй като дефицитът на месо се трансформира в световен проблем по време на Втората международна война, се стига до пробно отглеждане на птици, които за задачата се отглеждат в специфични развъдници и инкубатори. Така пилето се трансформира, и до ден сегашен, в налична алтернатива за всички.
 Снимка 570748

През десетилетията след Втората международна война са създадени сходни заводи за развъждане и на други животни, като крави и свине, което доста понижава цената на всички типове месо.

Консервите

Разбира се, консервите са доста добър метод да запазим храната за по-дълго време.

По време на Втората международна война държавното управление на Съединени американски щати популяризира информацията посредством плакати и уроци по какъв начин вярно да се стерилизират бурканите за конфитюри и мариновани зеленчуци.

Преди интервала на войната консервирането се практикува най-вече от живеещите в селските региони, само че по време на спора става нормална процедура на всички места, написа Stars Insider.
 Храната, гладуването и какво ще се случи с нас, в случай че гладуваме дълготрайно
Колко време може да живеем без храна

Какво се случва, в случай че умираме от апетит. Буквално

Nutella

Така обичаният на всички сладостен деликатес в действителност е роден от дефицита на същински шоколад по време на Втората международна война.

Италиански готвач на име Пиетро Фереро (чийто наследник ще продължи да основава Ferrero Rocher) стартира да прибавя лешници в шоколада, който употребява за основаването на своите десерти.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР