Войната на Русия в Украйна ще попречи на растежа на

...
Войната на Русия в Украйна ще попречи на растежа на
Коментари Харесай

Де Гиндос, ЕЦБ: Еврозоната не е изправена пред риск от стагфлация или рецесия



Войната на Русия в Украйна ще попречи на растежа на еврозоната, само че се чака икономическата агресия да продължи, даже в случай че спорът ескалира, съобщи във вторник вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, съобщи Ройтерс.

" Така че, към този момент можем да отхвърлим опцията за стагфлация, тъй като даже и при най-слабия сюжет виждаме повишаване на стопанската система с към 2% през 2022 година ", сподели той в изявление за испанската телевизия Antena 3, визирайки заплахата от висока инфлация, съчетана със слаб или нулев стопански напредък.

" Инфлацията към този момент беше висока и ще се увеличи, само че ние няма да влезем в криза ", сподели Де Гиндос и още веднъж уточни: " Дори и при най-тежкия сюжет, който имаме, европейската стопанска система няма да изпадне в криза “.

Де Гиндос добави, че въпреки високите цени на силата да тласкат инфлацията към рекордно високи равнища, към момента няма индикации, че инфлационните упования стартират да се придвижват във възходяща посока или да се трансфорат в " незакотвени ".

Попитан дали това може да се промени според от това какъв брой дълго продължава спорът в Украйна, вицепрезидентът на ЕЦБ сподели, че е " доста мъчно " да се планува и че всичко, което може да се измисли, са " сюжети ", основани на развиването на цените на главно суровините.

През предходната седмица ЕЦБ предвижда, че растежът на еврозоната ще бъде с 0,5 процентни пункта по-бавен от предстоящото през тази година поради войната в Украйна, само че въпреки всичко ще доближи 3,7%, след което да се забави до  2,8% през 2023 година

Инфлацията обаче се планува да доближи приблизително 5,1% през 2022 година, което е много над задачата на банката от 2 на 100,  след което да спадне до 2,1% през 2023 година, съгласно прогнозата на ЕЦБ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР