Войната беше кратка, а разгарът й опроверга очакванията за дълга,

...
Коментари Харесай

Малък петобой

Войната беше къса, а разгарът й опроверга упованията за дълга, оспорвана и по-доходоносна за страната борба. Обобщението е на извършения във вторник търг за 5G честоти в обсег 3.6 GHz, в който трите телекома се бореха в скрито наддаване. Може би и упованията бяха прекомерно огромни най-малко откъм по какъв начин ще се развърже интригата след нажежените пристрастености сред операторите преди насрочването му. Положителното е, че след състезанието телекомите могат дефинитивно да се съсредоточат върху проектите си за предложение на 5G услуги. Всеки от тях обаче има разнообразни тактики и периоди.

Видимият резултат от излъчвания онлайн търг на Комисията за контролиране на известията е, че и трите огромни оператора към този момент имат ленти по 100 MHz в обсег 3.6 GHz. " А1 България " завоюва наддаването, а с офертата си от 4.7 млн. лева получи право да избере лента. Компанията се спря на междинната 3600-3700 MHz, която беше считана и за най-желана. Втората най-висока оферта беше на БТК - 4.6 млн. лева, която получи право да избира след А1 и уточни най-високата лента в обсега 3700-3800 MHz. Така за " Теленор България " остана ниската лента 3500-3600 MHz, откакто компанията първа се отхвърли от наддаването на цена 4.1 млн. лева В последна сметка страната завоюва 13.4 млн. лева, с 1.4 млн. лева над минималните 12 млн. лева - по 4 млн. лева на лента, от които стартира наддаването. Всяка от фирмите ще заплати и по общо 8 млн. лева годишни такси в идващите 20 години.

Повечето наблюдаващи чакаха надалеч по-оспорвано наддаване сред " А1 България " и БТК. До нов търг се стигна точно откакто БТК оспори в съда предходния конкурс, на който получи лентата 3500-3600 MHz, за която бяха единственият претендент, само че наддаваха и за другите два обсега. Преди това на 10 март КРС даде без наддаване и цена по 4 млн. лева на всеки от телекомите лицензи с национално покритие за прилагане на ленти: с изключение на 3500-3600 MHz (БТК), 3600-3700 MHz отидоха при " А1 България ", а 3700-3800 MHz при " Теленор България ". Тези честоти те употребиха и за проби на мрежите си.

Вкарването на предходния търг в съда заплашваше да забави цялата процедура с месеци и даже години. То очевидно обтегна връзките сред телекомите, като от " А1 България " даже непосредствено упрекнаха БТК, че съзнателно бавят процеса. Именно моментният конфликт сред двата оператора докара до упования за оспорвано наддаване, което по този начин и не се случи. От БТК бяха декларирали преди състезанието, че търгът е късмет за страната да получи по-големи доходи за ресурса.

След търга всяка от фирмите може да каже, че е победител. " А1 България " получи спектъра, който желаеше, БТК искаше търг и го получи, а " Теленор България " заплатиха минимум, без да са имали декларирана желаната лента по този начин или другояче.
Новият мир
С разпределението на новите честоти може да бъде даден формалният търговски старт на 5G услугите на нашия пазар. Тук телекомите имат разнообразни проекти. През есента на предходната година от БТК оповестиха, че пускат своя комерсиална 5G мрежа, въпреки и посредством шерване на честоти, които употребява за 4G мрежата си, както и с редица ограничавания в географското покритие и потенциала. Няколко месеца по-късно същото направи и " А1 България ", като в акцията си подчертаваха, че са първите, предлагащи същински 5G услуги и скорост, и започнаха да покриват огромните градове. " Теленор " занапред ще разгласи проектите си в тази сфера, само че не наподобява да бърза.
Капитал - брой 14
" Процедурата по разпределяне на радиочестотния запас в обсег 3.6 GHz лиши известно време и мина през разнообразни етапи, в това число опити за административно закъснение от нашите съперници, които се уплашиха от нашето софтуерно и пазарно преимущество ", сподели пред " Капитал " основният изпълнителен шеф на " А1 България " Александър Димитров. Според него 5G мрежата на А1 е единствената, която работи на 5G честоти и с 5G съоръжение, а покритието й към този момент обгръща популацията навън на над 75 градове и курорти в страната. " На процедура ние сме подготвени за търговски старт ", добави мениджърът, съгласно който вложенията за 2020 и 2021 година в 5G мрежата ще бъдат съвсем 40 млн. лв., а през идващите четири години общата капиталова стратегия на компанията в мобилната мрежа ще бъде на стойност 780 млн. лв.. Димитров сподели също, че първите търговски 5G услуги ще бъдат ориентирани както към частните, по този начин и към бизнес клиентите на оператора.

От БТК обявиха, че са задоволени от резултатите от търга. " Инвестициите, които вършим в развиването на мрежата от пето потомство, ще дадат опция на нашите консуматори да употребяват услуги от най-високо качество и в същото време ще подкрепят процеса на цифровизация на обществото и растежа на българската стопанска система ", съобщи в известие на компанията след състезанието Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на БТК. Според компанията мобилните услуги от пето потомство се оферират сега в централните градски елементи на 27-те регионални града.

От " Теленор България " също поздравиха КРС за " професионално извършения търг ". " Теленор България " смята, че няма основна разлика сред честотните ленти и те са еднообразно подобаващи за създаване на висококачествена 5G мрежа. Както и досега, ще продължим да предлагаме на клиентите си първокласна мрежа и качествено потребителско прекарване и през идващите години ", обявиха още от оператора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР