Вотът на 14 май се смята за най-значимия в новата

...
Вотът на 14 май се смята за най-значимия в новата
Коментари Харесай

Гледа ли Ердоган към нов мандат

Вотът на 14 май се счита за най-значимия в новата история на Турция Лидерските качества на претендентите ще бъдат определящи, споделят анализатори
 

Над 60 милиона гласоподаватели ще отидат на 14 май до урните в Турция, с цел да гласоподават за президент и парламент. Изборите ще дефинират кой ще ръководи страната през идващите пет години и дали сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще успее да се задържи на поста за още един мандат. Вотът в неделя се счита за най-значимия в новата история на Турция.
-->
Какви са залозите?

Ердоган, който е претендент на Републиканския алианс, ще се състезава за трети мандат, само че втори след прекосяването към президентската система на ръководство.

Основен негов конкурент ще бъде претендентът на Националния алианс, състоящ се от шест опозиционни партии - Кемал Кълъчдароглу. Именно сред тези двама съперници се чака да се води и най-разгорещената борба за поста президент на републиката. Другите двама претенденти са Мухарем Индже, водач на Партията на родината, и Синан Оган от алианса АТА.

Наблюдатели правят оценка борбата като извънредно сериозна, а ползата към нея е голям. Изборите са значими освен тъй като ще решат политическата конкуренция, само че и от позиция на въздействието Турция на международната сцена. За стопанската система на страната те имат извънредно значение. Турските гласоподаватели ще кажат дали желаят още от това, което повече от 20 година предлага Ердоган или са за смяна на политическия пейзаж. Турската народна власт е на прага на историческо решение за второто столетие на страната след превръщането й в република от огромния Кемал Ататюрк.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че конкуренцията сред Ердоган и Кълъчдароглу  ще бъде изключително оспорвана. Някои предвиждат, че изходът ще се реши на балотаж, при който Ердоган би бил в по-изгодна позиция. Близки до опозицията анализатори обаче плануват преднина на опозиционния претендент Кълъчдароглу още на първия тур и победа за него.

Ерата " Ердоган "

Ердоган започва високата си политическа кариера с превъзмогване на вреди от опустошително земетресение и стопански проблеми в страната. Действията му и способността да сплотява хората му помогнаха да пристигна на власт в Турция. Две десетилетия по-късно сходни грижи като че ли излагат на риск позицията му на лидер на турския народ.

Ердоган е изправен пред тежко тестване на тези избори поради публичното отвращение от възходящата инфлация и поради подхванатите ограничения при земетресенията на 6 февруари в Южна Турция, при които починаха над 50 000 души, сринаха се градове и милиони останаха без дом. Политическите му съперници настояват, че държавното управление е реагирало постепенно след естествената злополука и че виновността за огромния брой жертви се крие в неспазването на строителните правила за сигурност. Някои даже акцентират осъществени нередности от страна на държавното управление след земетресението през 1999 година в Северозападна Турция покрай град Измит, при което починаха към 18 000 души. Те настояват, че налозите, наложени като разследване от това злополучие, са били изразходвани погрешно и са влошили последствията и от тазгодишното земетресение.

Партията на справедливостта и развиването (ПСР), учредена от Ердоган през 2001 година, пристигна на власт в условия на икономическа рецесия и директно след земетресението в Измит. ПСР почерпи мощ от публичния яд поради несполучливото справяне на държавното управление с бедствието през 1999 година, с цел да стане Ердоган министър-председател през 2003 година и оттогава да управлява страната.

Един систематичен президент

Дори и при недоволството, ориентирано към Ердоган поради оправянето му със земетресението и влошаващата се стопанска система, анализаторите са безапелационни, че той не трябва да бъде подценяван. Има трайна благосклонност към него от страна на религиозните гласоподаватели от работническата и междинната класа, които дълго са се чувствали отчуждени от някогашния всемирски надъхан и западно насочен хайлайф на Турция.

Националистическата политика на Ердоган, възгледите му, които постоянно са в контраст с вижданията на Запада, и дейностите му, които покачиха престижа на исляма в страната, не престават да намират отклик измежду консервативните поддръжници. Съмишлениците му акцентират икономическия взрив през първата половина на неговото ръководство, който е извадил доста хора от бедността, и прибавят, че предишните триумфи на Ердоган са доказателство за способността му да промени нещата.

Вярно е, че в Турция сега има икономическа рецесия, рецесия на доверието и цялостен куп други проблеми, които оказват въздействие върху гласоподавателите. Но също по този начин правилно е, че огромна част от тях отново виждат Реджеп Тайип Ердоган като делегат на ориста, който да поправи нещата. Мнозина показват и огромните инфраструктурни планове, стартирани по време на неговия мандат - автомагистрали, мостове, летища, лечебни заведения и жилища за хора с ниски приходи.

Самият Ердоган призна, че е имало дефекти в първите дни на земетресението през февруари, само че настоя, че обстановката е била бързо овладяна. От тогава насам той концентрира предизборната си акция върху възобновяване на засегнатите от земетресението региони, като даде обещание да построи 319 000 жилища в границите на актуалната година.

Ердоган разгласи поредност от ограничения по финансовите разноски за краткотрайно облекчение на най-засегнатите от инфлацията, в това число повишение на минималните заплати и пенсиите, въвеждане на ограничения, позволяващи на някои хора да се пенсионират по-рано, и даване на помощ на потребителите на електрическа енергия и природен газ. Той се концентрира и върху отбранителния бранш, като усили производството на дронове и изтребители и построи амфибиен десантен транспортен съд, който държавното управление разказва като " първия в света самолетоносач на безпилотни летателни апарати ".

Има ли боязън от Ердоган?

Един от въпросите е дали Ердоган ще сдаде спокойно властта, в случай че изгуби изборите. В този подтекст се тиражират разнообразни сюжети - че ще избяга, ще провокира безпорядък и че ще откри причина да не признае резултата от вота.

Според анализатора Мурат Йеткин, този въпрос е изцяло обоснован. В същото време Йеткин отбелязва, че ръководителят на Народното събрание Мустафа Шентоп и Йозлем Зенгин, заместник-председателка на парламентарната група на ръководещата ПСР, са изразили противоречие с сходно мнение. Нагехан Алчъ, известна журналистка от вестник " Хабертюрк ", показва какво би се случило, в случай че Кълъчдароглу завоюва вота и стане 13-ия президент на Турция, тя показва, че Ердоган ще съобщи спокойно поста.

Анализаторът от проправителствения вестник " Хюриет " Абдюлкадир Селви твърди, че към този момент се обрисува на кой тур ще завърши президентският избор, като Ердоган ще завоюва още на първия тур.  " В последните непубликувани изследвания на напред във времето излизат следните акценти по отношение на изборите на 14 май: първо, ще има рекордна изборна активност; второ, изборите ще приключат на първия тур; трето, Ердоган ще завоюва изборите на първия тур и четвърто, Кълъчдароглу продължава изкачването си ", твърди анализаторът.

Как се приготвя почвата за една победа?

Ердоган си разпредели времето за разкриване на редица начинания, тъй че те да съвпаднат с предизборната акция. Миналия месец той управлява гала във връзка доставката на природен газ от неотдавна откритите ресурси в Черно море и предложи безвъзмезден газ за семействата за един месец. Миналата седмица разгласи откриването на нов петролен запас в югоизточната част на страната с потенциал от 100 000 барела дневно.

Когато Ердоган имаше стомашно-чревни проблеми, което прекъсна работата му за няколко дни, той се включи посредством видео присъединяване в събитие, отбелязващо доставката на гориво за първата атомна електроцентрала в Турция. По-миналата неделя съобщи, че разследващите екипи на Турция са умъртвили водача на групировката " Ислямска страна " по време на специфична интервенция в Северна Сирия - изказване, което наподобява имаше за цел да укрепи имиджа му на мощен водач.

Както и в предходните години, Ердоган води яростна акция, в която се нахвърля против Кълъчдароглу и другите съперници. Той ги упрекна, че заговорничат както тези, които той назовава терористи. Тази година той се опита да омаловажи опозицията, като съобщи, че тя поддържа " отстъпническите " права на ЛГБТ+ общността, които съгласно него заплашват " свещената фамилна конструкция " в Турция.

Миналия понеделник той показа вота като избор сред две вероятности. " Или ще изберем тези, които се грижат за фамилната институция, която е главният дирек на обществото, или тези, които имат поддръжката на отстъпнически мозъци, враждебни към фамилията ", сподели Ердоган.

Очевидно лидерските качества и персоналното показване както на Ердоган, по този начин и на неговия противник Кълъчдароглу, ще бъдат определящи за изборите. Ситуацията остава неопределена, доста неща следва да се решат безусловно в последните часове преди гласуванетоЕ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР