Volkswagen Tiguan от първото поколение не се оборудва с атмосферни

...
Volkswagen Tiguan от първото поколение не се оборудва с атмосферни
Коментари Харесай

VW Tiguan на старо - готин немски кросоувър, но внимавайте с двигателите и скоростните кутии

Volkswagen Tiguan от първото потомство не се оборудва с атмосферни бензинови мотори, което считаме за минус. В същото време стотици Tiguan-и се купуват и продават на вторичния пазар. Въпреки че всички мотори са с компресор, динамични са, само че имат своите проблеми. Представяме ви малко изложение на Volkswagen Tiguan (2007–2016) с всичките му проблеми и повреди.

Като техника, комфорт и съоръжение моделът се приближава до стандарта на стилен кросоувър. Каросерията не бърза да ръждясва, окачването е крепко, ергономичността е примлива, 200 мм луфт, багажникът е 470 литра, дизайнът е тестван и не старее. Тогава за какво толкоз деликатно би трябвало да се купува използван Tiguan?

Има известно съмнение към съществени възли и елементи на Volkswagen и те са изцяло оправдани. На първо място, към роботизираните DSG скоростни кутии и към 1.4 TSI бензиновия мотор. Тези елементи постоянно се скапват даже преди 100 хиляди километра.

Концернът последователно обнови както роботизираните трансмисии, по този начин и моторите. Но е прекомерно късно - версиите с осъвременените възли и елементи идват през 2015 година, когато към този момент беше показано второто потомство Tiguan. Но в случай че изборът ви въпреки всичко е върху първия Tiguan, неизбежно ще възникне въпросът - с кой мотор да вземем?
1.4TSI (CAVA, CAXA)
Задвижването на веригата за синхронизация е слабото звено на този мотор. Разтягането на веригата е изпълнено с ускорено изхабяване на предавките и нарушение на обмена на газ в цилиндрите. Ако веригата прескочи със зъб, е допустимо разрушение на клапани и бутала.
Преди рестайлинга (2011 година и по-рано), моторът се комбинира единствено с ръчна скоростна кутия - доста надеждна и издръжлива. След рестайлинга обаче (от 2012 година нататък) беше прибавен роботът DQ250 (DSG-6) с два „ мокри “ съединителя. Не е най-лошият измежду роботите и сигурно е по-добър от DQ200, само че и той е по-капризен.

Първоначално предлагаха Tiguan с 1.4 във версията CAVA (150 к.с.), по-късно се причисли CAXA (122 к.с.). И двата разновидността е добре да се карат с високооктанов бензин, тъй като са чувствителни към общоприетия А95.

`VW

От основаването си всички 1.4 мотори от фамилията EA111 имат два градивни казуса. Първият е, че веригата за синхронизация се разтяга прекомерно бързо (понякога до 60-80 хиляди км). Дори и след модернизацията казусът не беше изцяло решен.

Второто е бързото струпване на сажди върху клапаните и буталните пръстени. Резултатът е експлозия, спад на компресията, разрушение на буталата. Заводът неведнъж модифицира двойката бутални пръстени, променяйки техните материали и настройка, само че без необикновен триумф.
.
Но е погрешно е да се счита, че моторът е обезсърчителен. С постоянно разчистване и изключване на нискокачествено гориво, 250-280 хиляди км ще бъдат изминати без проблем.
2.0TSI (CCZC, CCZD, CAWA, CAWB)
Директно впръскване, турбина, чугунен блок. Предлага се в разнообразни версии (170, 180, 200 к.с.). Но половината от всички коли на вторичния пазар са с разновидността на мотора с мощ 170 конски сили в композиция с хидравличен автомат и задвижване на всички колела.

Роботът DQ500 е необичаен, добър е, само че няма смисъл да го търсим особено, защото има японска " картечница " AQ450 (09M) с запас от 250 хиляди км, известна още като Aisin TF-62SN.
`VW

Всички версии на мотора имат общи болести, при 170-те конски сили те наподобяват малко по-слабо изразени, само че въпреки всичко неизбежни. И тук ангренажната верига е много слаба и може да се повреди до 100 хиляди км. Бензинът AI-95 е допустим, само че неприятното качество на горивата у нас предизвиква експлозия, а мощната експлозия води до повреди в буталата.

Саждите се натрупват бързо, предлага се да се почистват механично - измиването със специфични средства не е доста дейно и оказва помощ за малко време. Наличието на сажди води до нараснал разход на масло - до 0.5 литра на 1000 км. Запалителните свещи и бобините постоянно би трябвало да се сменят. Също по този начин инжекционна помпа не се слави с огромен запас, а е много скъпа.

Най-надеждни са ранните генерации на мотора (до 2011 г.), като CAWA е единствено едно от тях. Пробег от 300 хиляди км е изцяло изпълним. CCZC към този момент е второ потомство, а оповестеният от завода запас е по-малък - 260 хиляди км. Всички версии сигурно ще изискват постоянно техническо подпомагане. Но се славят с изгодност, само че пък разполагат с добра динамичност.
2.0 TDI (CBAB)
Най-разпространена у нас е версията със 140 конски сили. Този мотор и " другар " с Aisin автомата, а „ ръчката “ е извънредно рядка, както и задвижването единствено към предната ос.

Чугунен блок, хидравлични компенсатори, пиезо инжектори, блок балансьори, комбинирани с маслена помпа, комплициран компресор с вакуумно задвижване с променлива геометрия на лопатките, са все неща, които изискват внимание.

За турбодизел си е много спокоен елемент. Икономичен и спокоен. Изминава над 400 хиляди км. До 200 хиляди км нормално нищо не би трябвало да ви тормози. Но защото това е турбодизел, той изисква деликатна и скъпа поддръжка. EGR клапан, вихрови клапи, инжектори, филтър за твърди частици - всичко ще би трябвало да се почисти. Ангренажният ремък би трябвало да се смени на 100 0000 кимометра. А неприятното дизелово гориво може да убие освен инжекционните помпи и дюзи, само че и буталата.
`VW

Този мотор се характеризира с висок общоприет разход на масло. Половин литър на хиляда км към момента не се смята за сериозен, би трябвало да се притеснявате за консумация от литър или повече. До 2009 година имаше проблем с износването на по този начин наречения " пай " шестограм в маслената помпа - по-късно беше въведен " дълъг ". Турбината е издръжлива.

На фона на бензиновите мотори този дизелов мотор наподобява повече от конкурентен. Много специалисти го предлагат при избора на използван Tiguan. Но тази версия е единствено 4х4. Като подобен Tiguan е благонадежден и не основава доста проблеми. Друг е въпросът, че от практическа позиция при чисто градско шофиране задвижването на четирите колела е неефикасно - единствено усилва експлоатационните разноски.
Обобщение
Tiguan не е с скромен мотор, тъй че изборът е сложен. Ако имате потребност от версия с предно задвижване, тогава няма какво да избирате - заложете на 1.4 с 122 конски сили - по-малко динамичност, само че по-висока надеждност. Задвижването на четирите колела е целесъобразно в композиция с дизела. И още нещо. Всеки Tiguan се нуждае от промивка на всички радиатори най-малко един път на две години. Високотехнологичните единици се опасяват от прегряване. А какви екземпляри от Tiguan се оферират у нас, можете да видите .
`VW

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР