Военновъздушните сили на Нидерландия ще ни пазят със самолети F-35.

...
Военновъздушните сили на Нидерландия ще ни пазят със самолети F-35.
Коментари Харесай

ВВС на Нидерландия ще пази българското небе с невидимите F-35

Военновъздушните сили на Нидерландия ще ни пазят със самолети F-35. Това разгласи пред Нова тв Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия, ръководител на комисията по защита в Народното събрание.

Кабинетът към този момент взе решение в интервала от 1 април до 31 май т.г. в това число да бъде усилена защитата на въздушното пространство на България посредством осъществяване на задания от българските Военновъздушните сили (ВВС) взаимно със сили и средства на Военновъздушни сили на Нидерландия.

Те ще бъдат в състав 2 самолета в непрекъснато дежурство на територията на страната.

Предвижда се за тази цел от 4 март до 24 юни т.г. на територията на България да се разположат сили и средства на Военновъздушни сили на Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи.

Също по този начин Министерски съвет позволи разполагането на територията на България до 15 април, вместо до 5 април, на сили и средства на Военновъздушни сили на Испания в състав до 10 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon и до 200 военнослужещи.

От 17 февруари испански самолети вземат участие в осъществяването на взаимни задания по усилена защита на въздушното пространство (Air Policing) с българските Военновъздушни сили.

Това е първият случай , когато невидимите за радарите самолети F-35 се изпращат за Air Policing в съюзническа страна. За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат ситуирани стелт самолетите.

Нидерландия е първият съдружник, който употребява изтребители от 5-то потомство в тази задача в Югоизточна Европа. Изтребителите имат голям принос към груповата защита на НАТО.

Преди месец Финландия подписа със Съединени американски щати договорка за 9,4 милиарда $ за покупката на 64 невидими за радарите на съперника изтребители F-35, съобщи Ройтерс. Самолетът, който е пето потомство, се счита за един от най-хубавите, които се употребяват сега в света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР