Военноморското училище залага на традиция и иновации в обучението. Нови

...
Военноморското училище залага на традиция и иновации в обучението. Нови
Коментари Харесай

Военноморското училище във Варна: С попътния вятър на знанието

Военноморското учебно заведение залага на традиция и нововъведения в образованието. Нови магистърски степени ще отворят тази и идната година. Едва 10% от учащите се са с боен профил, а останалите отиват в гражданския бранш. Военноморското учебно заведение залага на традиция и нововъведения в образованието. Нови магистърски степени ще отворят тази и идната година. Едва 10% от учащите се са с боен профил, а останалите отиват в гражданския бранш.
Въпреки че от нейното учредяване България е имала изход на море, тя не се е славила с огромен флот през по-голямата част от историята си. Първото по-значително споменаване за подобен е по времето на хан Омуртаг, който със своята речна флотилия от лодки еднодръвки прави няколко сполучливи военни акции по р. Драва. Има и бегли споменавания по времето на цар Иван Асен II и някои други владетели, само че в съвсем незначителни размери.

Така, при липса на особена традиция във военноморско отношение, стигаме и до Третата българска страна, където единствено година след Освобождението се учредява българският флот под името " Дунавска флотилия и Морска част ". Две години по-късно в Русе пък се образува " Морско учебно заведение " за младежи сред 14 и 18 години, на което се разпорежда задачата да приготвя машинисти и огняри за княжеския боен флот.
Реклама
Едва ли някой е подозирал тогава, че 142 години по-късно учебното заведение още ще е живо - под друга форма, име и град, само че запазило традициите на българското морско обучение, сложени тогава. Днес ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " е най-старото техническо образователно заведение в България, чието развиване стартира от няколко независими структури, които са прародители на актуалните факултети, катедри, департаменти и професионални колежи, влизащи в състава му.

Една честа неточност, която се прави във връзка с ВММУ " Н. Й. Вапцаров ", е, че то е единствено за образование на военни фрагменти, вероятно и поради самото име - военноморско. Това надалеч не е по този начин. Тук се предлага обучение за цивилни в областта на мореплаването и обвързваните с мореплавателски действия бизнеси. Само към 10% от малко над 3 хиляди студенти, които се образоват, са с военноморски профил - курсанти, а други 10% пък са интернационални студенти, най-вече гърци.
Едва 10% от общия брой учащи са курсанти Фотограф: Надежда Чипева Обучение с традиция и бъдеще
Основните специалности, с които се обвързва военноморското учебно заведение, са три - " Корабоводене ", " Корабни машини и механизми " и " Електрообзавеждане на транспортен съд ", и съгласно капитан първи сан Николай Великов, декан на факултет " Навигационен ", те са на интернационално равнище. За този висок стандарт способства, че те са контролирани от спогодба, която залага стандартите за подготовка на морски лица, настоящи на транспортен съд.

" Училището може да се похвали с добър интерес към специалностите, които предлага. Не сме били до момента наранени от дефицит на кандидат-студенти, което доста постоянно се чува от други български университети за част от специалностите им. Тук предлагаме неповторима подготовка за страната ", разяснява Великов.
Реклама
В последните години учебното заведение разраства броя специалности, включвайки такива с ориентировка към морския бизнес - пасажерски и товарно-разтоварен, само че и някои новаторски курсове от вида на киберсигурност и осведомителни технологии.
Кадрите на военноморското учебно заведение работят с въздушни и подводни дронове Фотограф: Надежда Чипева
" Ние видяхме нужда от такава компетентност, тъй като казусът с киберсигурността в морската промишленост става доста сериозен. Кибератаките водят до доста съществени загуби за фирмите и ние използвахме нашите благоприятни условия и контакти в тази сфера, с цел да сме една крачка напред ", разяснява Великов.

Макар на пръв взор киберсигурност и мореплаване да са далечни като идея, в тази ситуация за построяването на своята обучителна стратегия учебното заведение стъпва върху повече от 50 години опит в осведомителните технологии и телекомуникациите. Студентите имат и пряк достъп до специалисти в навигацията и корабномашинните елементи, споделящи своите познания от същинския свят. Това разрешава на приключилите киберсигурност да имат и приложни знания при завършването.

" Избрах да изучавам заради високото качество, високата материална база и международно приета тапия. Моят профил e граждански и дава опция за работа във флота и цивилна сигурност, като по време на образованието се акредитираме със документи от Cisco, Microsoft и други Част от дисциплините са минимализиране на риск извън, програмиране и администриране и планиране на база данни, криптография, етично хакерство, ръководство на зародили компютърни произшествия и други ", разяснява Елица Дочевска, студент " Киберсигурност " във военноморското учебно заведение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР