Военните и политическите експерти от различни страни тези дни говорят,

...
Военните и политическите експерти от различни страни тези дни говорят,
Коментари Харесай

Владимир Овчинский: Малък остров, където може да започне Третата световна война

Военните и политическите специалисти от разнообразни страни тези дни приказват, че заплахата от въоръжен спор към Тайван е най-високата за последните 40 години.

На 21 юни 2022 година 29 военни самолета на Народоосвободителната войска на Китай влязоха в опознавателната зона на Противовъздушна отбрана на Тайван. В интервенцията участваха изтребители, стратегически бомбардировачи, самолети за битка против подводници и други апарати.

По-рано китайските медии писаха, че на фона на растежа на напрежението в Тайванския проток НОАК ще употребява най-лошия вероятен сюжет в хода на военните учения.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи подготвеност да пази Тайван по боен път, в случай че се наложи. В отговор министърът на защитата на Китай Вей Фънхе предизвести Съединени американски щати да не се меси в рецесията към Тайван и съобщи, че в случай че островът разгласи самостоятелност, то Пекин „ без съмнение ще стартира война и няма да пита за цената “.

Тези дни ръководителят на КНР Си Цзинпин утвърди документ, разрешаващ потреблението на Водоснабдителна система на Китай отвън рамките на страната при „ военни интервенции, разнообразни от война “. Мнозина незабавно начертаха паралели с термина „ специфична военна интервенция “. Този документ не е оповестен, само че в китайската преса има негово изложение. Там се приказва за типовете интервенции, по какъв начин се провеждат и обезпечават организационно и политически.

Едновременно на вода е пуснат китайският самолетоносач „ Фуцзиян “ – трети в състава на Военноморски сили на КНР подред и първия изработен изцяло по китайски най-съвременни технологии. Това е най-големият неатомен самолетоносач в историята на международното корабостроене. Той е по-голям от американските самолетоносачи клас „ Кити Хок “.

За слабоизвестните аспекти от вероятния боен спор към Тайван, които могат да доведат до Трета международна война споделя публикацията на Джеф Шогол в списание „ Таск енд Пърпъс “ „ Във войната с Китай американската територия Гуам евентуално ще стане Пърл Хърбър на XXIвек.

„ Стейси Патиджън, специалист от отбранителна тактика и военни игри описа на публицистите, че множеството симулации, свързани с китайското навлизане в Тайван, които тя оглавява, стартират с това, че екипът, играещ с Китай, нападна американските бази на Гуам и в други места по Тихия океан, с цел да попречи на американските военни да изкарат забележителна бойна мощност в ранните стадии на багра “.

За информация: Гуам е част от архипелага Мариански острови в западната част на Тихия океан, имащ статут на неинкорпорирана проведена територия на Съединени американски щати (Не влиза в състава на Съединени американски щати, само че е тяхно владение).

„ Първият огромен удар подхожда на китайската военна теория – тактиката на контра-намесата – от позиция на завладяване на самодейността, а също по този начин опит да се нанесе нокаутиращ удар в началните стадии на багра “, съобщи Патиджън, шеф на програмата по защита на Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон.

„ Гуам, който се намира на повече от 1700 благи от Тайван е дом въз основата на Военновъздушни сили „ Андерсен “, където разполагат на ротационна основа бомбардировачи Б-52. Там също се намира военноморската база на Военноморски сили на Съединени американски щати в пристанището Апра, където се базират няколко подводници. Съгласно последния доклад на Пентагона за военната мощност на Китай сега Китай има 300 балистични ракети със междинен обхват „ Дън Фън-26) с обхват от близо 2500 благи, които са способни да поразят корабите в Гуам “.

През 2020 година Военновъздушни сили на Китай разгласява видео, на което един от техните бомбардировачи Х-6, способни да носят нуклеарно оръжие, нанася имитационен удар с крилата ракета по летище, имащо същата скица като база „ Андерсен “.

Признавайки опасността, произлизаща от Китай, американските военни започнаха да укрепват своята защита на Гуам, където Пентагонът отдели повече от 11 милиарда за идващите пет години. Агенцията за противоракетна защита също по този начин изиска от Конгреса 539 милиона $ за отбрана на острова от китайски балистични и крилати ракети, а също хиперзвуково .

Патиджън организира симулации, спонсорирани от Пентагона от 2014 година. В тайванските сюжети екипът, играещ за Китай нормално поразява Гуам с масиран обстрел на балистични и крилати ракети, въоръжени със суббоеприпаси, с цел да унищожи база „ Андерсен “, а от време на време уголемява офанзивата към американското летище на остров Тиниан, а по-късно бомбардировачи Х-6 пускат своите крилати ракети с огромен обсег, с цел да потопяват корабите в пристанище Апра и да нападат хранилищата за газ. След това те организират повторни офанзиви по Гуам, с цел да попречат на американските военни инженери да поправят пистите и другите обекти.

„ Има опасения във връзка ескалация и удар по територия на Съединени американски щати “ , споделя Патиджън. „ Повечето противников сили признават това и доста от тях всекидневно допускат, че Съединени американски щати ще се намесят на страната на Тайван. Оперативното предимство от заличаване на основните американски бази и логистични възли, в частност на Гуам, надвишават рисковете “.

Според Патиджън, в тези симулации екипите, играещи с Китай нормално се отнасят скептично към това, че Съединени американски щати ще отговорят с нуклеарно оръжие на нормална офанзива. Според нея доста специалисти също считат, че Китай усилва запасите си нуклеарно оръжие, с цел да сдържат нуклеарния отговор на Съединени американски щати за нападението на Гуам.

Въпреки че китайската инвазия в Тайван постоянно се цитира като най-вероятния сюжет, водещ до война със IDY, заслужава да се означи, че законът, уреждащ връзките на държавното управление на Съединени американски щати с Тайван, не задължава Щатите да пазят острова. в случай че се случи такава инвазия. Вместо това, Законът за връзките с Тайван от 1979 година гласи, че „ всеки опит да се дефинира бъдещето на Тайван със средства, разнообразни от мирни, в това число протести или ембарго, се смята за опасност за мира и сигурността на Западния Тихи океан и съставлява сериозна угриженост за Съединените щати “.

Президентът на Съединените щати също ще би трябвало да работи с Конгреса, с цел да дефинира „ подобаващи дейности в отговор на всяка сходна заплаха “, се споделя в закона.

Въпреки това президентът Джо Байдън за малко обърна повече от 40 години стратегическа неустановеност, когато през май 2022 година кореспондент го попита дали е подготвен да се намеси военно, с цел да отбрани Тайван, и той отговори: „ Да “ и „ Това е задължението, който поехме ". Помощниците на Байдън бързо се намесиха и споделиха, че политиката на американското държавно управление във връзка с Тайван не се е трансформирала.

Напълно е допустимо Китай да успее да избегне нанасянето на удари по американските военни бази, в случай че бъде уверен, че Съединени американски щати няма да пазят Тайван, счита Тимоти Хит, старши теоретичен помощник в интернационалната отбранителна корпорация РАНД.

Но в случай че китайските водачи са уверени, че Съединени американски щати няма да останат настрани от войната за Тайван, те ще дадат независимост на своите военни командири да нападат американски военни бази на Гуам и другаде, с цел да реализиран победа, сподели Хит.

„ Мисля, че в случай че са уверени, че американците са във войната; те ще се бият и ще донесат със себе си доста съоръжение и оръжия. Ще бъде мъчно за китайските водачи да се опълчват на концепцията да извадят допустимо най-вече военни качества при първите залпове, преди да могат да влязат в борба “, сподели Хийт. „ И, несъмнено, има централизация на американски активи в Гуам – те са незащитени и уязвими – може да бъде доста изкушаващо и мъчно за НОАК да устои на искане за позволение за удар по тези обекти “, добавя специалистът.

Невротичните, непоследователни, непрекъснато спорни дейности и изказвания на водачите на Съединени американски щати, Европейския съюз и водещи европейски страни във връзка със събитията в Украйна и към Тайван в допълнение укрепват политическия, икономическия съюз и военното съдействие сред Русия и Китай.

Нашите страни имат ясни национални ползи и схващане, че отбраната им благодарение на мощен боен щит е единственото нещо, което може да обезпечи спокойно взаимно битие на планетата.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР