Военните експерти са за изтребители Грипен, политиците за F-16. Това

...
Военните експерти са за изтребители Грипен, политиците за F-16. Това
Коментари Харесай

Кой ще е новият ни изтребител

Военните специалисти са за изтребители „ Грипен ”, политиците за F-16 . Това мнение изрази пред „ Дарик ” някогашният боен авиатор и авиоинструктор , майор от запаса Станислав Пешев . Той изясни, че като ергономика „ Грипен ” са доста комфортни за водачите. Освен това могат да се експлоатират от всички летища, в това число да изхвърчат и кацат на шосе, до момента в който при  F-16 има извънредно високи условия към летищата, от които машините оперират. Към момента за този вид изтребители е уместно единствено летището на Граф Игнатиево. Полковникът от запаса Любен Лозанов, отговарял дълги години за сигурността на полетите в Щаба на Военновъздушни сили уточни като преимущества на „ Грипен ” евтината и лесна поддръжка. Сред преимуществата на F-16 са бойният опит, който има и  неговата съгласуемост с бъдещия F-35, само че е доста по-скъп, техническото му обслужване също, е мнението на специалистите. Те не изключват опцията покупката на нов вид бойни самолети още веднъж да бъде отсрочена и договорка да няма.
 
Станислав Пешев е летял на F-16 и го познава от въздуха. Впечатленията му за „ Грипен “ са от полетен симулатор на изтребителя. Според него за българските условия и благоприятни условия „ Грипен ” е по-подходящ :
 
Има по-добра ергономика . При една действителна тактическа конюнктура, бойна конюнктура, водачът доста елементарно ще може да си извършва задачит е, защото не изисква кой знае какви старания да си отвличаш вниманието да превключваш. От друга страна, този аероплан разрешава да се експлоатира от необорудвани летища, даже и от пътища може да излетява и да каца на тях. F16 има доста високи условия към летището, от което оперира. Освен това са значими условията към чистотата на повърхността изпод са доста огромни и не би трябвало да има никакви замърсявания, никакви камъчета. Всяко нещо, което се засмуче, може да повреди мотора “, изясни експертът.
 
Като главно преимущество на шведските „ Грипен ”, полковникът от запаса Любен Лозанов , отговарял дълги години за сигурността на полетите в Щаба на Военновъздушни сили, уточни лесната му и евтина поддръжка:
 
На модулен принцип е, моторът се сменя в полеви условия за 2 часа. В виталния цикъл на един изтребител цената на закупуване е почти към 1/3 от парите, които се харчат по време на целия му витален цикъл. И едно е да имаш 4700 $ на един час във въздуха и друго е да имаш 7000 $ на един час “, уточни той.-->
 
F-16 също имат преимущества, изясни Любен Лозанов:
 
В големи серии е създаван, има военен опит на всички места по света. Т ова, което ни се предлага, е последна дума на техниката, с дигитален радар , изцяло съчетаем с бъдещия F-35. Това са огромните плюсове. Най-големият проблем е техническото му обслужване, което е по-скъпо. Голям проблем има с полосите “.
 
Според Любен Лозанов на военната ни тактика най-добре подхождат F-18, само че няма да можем да си ги позволим, защото са ни прекомерно скъпи.
 
Според Станислав Пешев пък офертата за F-16 е подадена проформа, състои се единствено от няколко страници, което не разрешава да се дават задоволително данни за стратегическата техника, която се предлага.
 
И двамата споделят мнението, че е по-добре да се купят нови изтребители, а не втора употреба. И двамата обаче имат опасения, че покупката на нов вид бойни самолети може още веднъж да бъде отсрочена и договорка на процедура да няма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР