Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън

...
Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън
Коментари Харесай

Напрежение. ДАНС с предупреждение за войната

Военните дейности в Украйна имат капацитет да се разпространят отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. Това сочи отчет на Държавната организация " Национална сигурност ", оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

Ситуацията в Западните Балкани не я свързваме непосредствено с войната в Украйна, сподели пред публицисти заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов по-рано в понеделник. Докладите на ДАНС, Държавна организация „ Разузнаване " и Служба " Военно разузнаване " би трябвало да ни тормозят само от позиция на войната в Украйна и то не за разширение на нейния обсег отвън териториите на Украйна, а събития като разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, разяснява Запрянов. Политическото управление на МО не счита, че войната може да излезе от територията на Украйна, безапелационен бе зам.-министърът.
-->
В отчета на ДАНС се твърди, че съветската инвазия в Украйна през 2022 година доста ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството сред геополитическите фактори и основава вектори за световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност. В този подтекст през 2022 година най-съществено въздействие върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и възходящият капацитет за неустойчивост в Западните Балкани, оповестява БНР.

Негативни отблясъци продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Черноморско-кавказкият район се обрисува като зона от първостепенно значение заради съветската експанзия в Украйна, довела до концентрацията на качества на НАТО за защита на страните членки и въздържане на Русия.

В отчета написа още, че военните дейности резервират капацитета си за ескалация и разпространяване отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. През 2022 година в Западните Балкани се следи повишаване на напрежението. Засилената конкуренция сред геостратегическите фактори подтиква великодържавнически и реваншистки упоритости.

" Действията на Кремъл основават провокации за поддържката и модернизацията на мощностите на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД ", се показва в отчета на Държавна организация " Национална сигурност " за 2022г.

В отчета на ДАНС се споделя още, че съветската инвазия в Украйна и потреблението от Москва на енергийните зависимости за напън против Европа основават обилни опасности за енергийната сигурност на страните от Европейския съюз и подтикват процеса за диверсификация на източниците на енергийни запаси.

" Повишените цени на енергоносителите имат мощен проинфлационен резултат и основават обилни социално-икономически провокации, които постановат предприемане на обезщетителни ограничения на национално и европейски равнище. Стремежът за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия форсира процеса по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво, израз на което са подписаните в края на 2022 година съглашения с различни производители. Решаването на въпроса с дълготрайното и безвредно предпазване на отработеното нуклеарно гориво и на модифицирани високоактивни боклуци остава средносрочно предизвикателство в бранша ", се отбелязва в отчета на Агенцията.

" Нагнетеният в подземното вместилище газ с висока себестойност ще продължи да оказва напън върху ценовите равнища у нас и през 2023 година ", показват от ДАНС и прибавят, че през 2022 година вътрешното ползване на природен газ е обезпечено, макар прекратяването на съветските доставки за България.

" Процесът по обезпечаване на други възможности е мощно усложнен заради изострената конкуренция за импорт на неруско синьо гориво, историческия растеж на борсовите цени, лимитираните механически благоприятни условия за тръбопроводен внос от прилежащи страни и неналичието на важен личен рандеман. Високите доставни цени на природния газ оказват директно отрицателно въздействие върху битовите, публичните и индустриалните консуматори и стимулират претенции за оказване на държавна поддръжка. ", се споделя в отчета на ДАНС.

" Функционирането на значими хидроенергийни мощности е възпрепятствано от закъснение на ремонтните действия, механически уязвимости и непълен размер в язовирите. Продължителният развой по определяне на повода за повредата през 2022 година на хидрогенератор № 4 на ПАВЕЦ „ Чаира “ и нуждата от вложение на обилни средства в ремонта, блокират използването на потенциала на тази основна централа за електропроизводство на конкурентни цени и за балансиране на електроенергийната система на страната ", се споделя още в отчета на ДАНС. 

В отчета още е оценено въздействието на непознати служби в България

Като по-съществени резултати при противодействието на непознатите специфични служби през 2022 година могат да бъдат посочени: пресичането на активността на български жител, изпълнявал задания, сложени от съветските специфични служби, откритата съпричастност на един чиновник на ДАНС към активността на съветските специфични служби, подхванатите открити ограничения за секване на зловредното въздействие на съветските специфични служби върху публични процеси в страната, показват в годишния си отчет от ДАНС. 

От страна на държавното управление е взето решение за съкращаване на съветското дипломатическо наличие в България. На 28 юни тогавашният министър председател в оставка Кирил Петков разгласи, че България отзовава 70 дипломати и чиновници от посолството на Руската федерация в София, напомня Българска телеграфна агенция. Решението провокира полярни реакции измежду обществото и политическите обединения в страната и провокира чуване на Кирил Петков в Народното събрание.

Международен тероризъм

Според ДАНС най-засегнати от терористична активност остават Африка, Близкия изток и Централна и Западна Азия, където са ситуирани структури на водещите джихадистки организации „ Ислямска страна “ и „ Ал Кайда “. През 2022 година в Европа не е осъществявана офанзива, за която отговорността да е поета от терористична организация.

Терористичната интензивност през миналата година няма директно проявяване върху България. Не са осъществени набези на територията на страната и против български жители и инфраструктура в чужбина, както и не са получавани данни за подготовка на офанзиви. 

Екстремизъм на социално-политическа основа

През 2022 година се засилва активността на екстремистките организации в Европа, написа в отчета на ДАНС. В доста европейски градове обединенията с екстремистки възгледи провеждат и се включват в всеобщи демонстрации против законното ръководство, в това число за ескалиране на напрежението. Най-големият риск от екстремистки дейности и през м.г. произтича от радикализирали се в интернет обособени лица и групи под въздействие на крайнодясната агитация. В доста европейски страни се регистрира повишаване на интереса на крайнодесни структури към огнестрелните оръжия и присъединяване в паравоенни лагери и образования. 

Крайнолевите и анархистки групи в Европа остават разнородни и със мощно лимитирана членска маса. Крайнодесният бранш в България продължава да се характеризира с фрагментарност, стеснен кръг от последователи и ниска социална поддръжка. И м.г. крайнолевите и анархистки обединения в България имат мощно лимитирана членска маса и незначителна социална поддръжка.

Миграцията

Нарастват миграционните придвижвания към Европа, като се резервират главните фактори, свързани с климатичните промени, нестабилната конюнктура по линия на сигурността, както и изострените политически, стопански и обществени проблеми в редица страни от Близкия изток, Централна Азия и Африка. Руската инвазия в Украйна има каталитичен резултат върху миграционните процеси посредством ориентиране на забележителен брой украински жители към Европа и провокиране на продоволствена неустановеност, която в допълнение дестабилизира страните – източници на миграционни потоци.

По данни на Европейската организация за гранична и брегова защита (FRONTEX) през 2022 година са регистрирани над 330 хиляди противозаконни влизания през външните граници на Европейския съюз, спрямо 200 хиляди през 2021 година, написа още в отчета на ДАНС.

На този декор броят на законно пребиваващите в страни – членки на Европейския съюз украински жители, бягащи от войната, доближава близо осем млн. души. Миграционният напън към България нараства доста през миналата година. Активизират се участниците в схеми за противозаконна миграция към България, подтиквани от ниските присъди и високата рентабилност на противозаконната активност.

От началото на войната в Украйна в България са влезнали над един млн. украинци, огромна част от които са излезли от страната. Регистрираните за краткотрайна протекция са 151 874, от които 50 049 са останали у нас, а 11 019 са настанените в държавни бази и хотели, показват от Агенцията.

Финансова сигурност

Руската военна експанзия в Украйна има отрицателни проекции върху световната финансова система, считат от ДАНС. Българският финансов бранш остава релативно постоянен, а банковата система резервира висока ликвидност и добра финансова адекватност.

Просроченото осъществяване на уговорките по Националния проект за възобновяване и резистентност (голяма част от които със законодателен и/или стратегически характер) основава провокации пред усвояването на забележителен европейски финансов запас, като първото заплащане постъпва едвам през декември 2022 година

По предварителни оценки, посредством схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска похищения, пресечени от ДАНС през 2022 година, са нанесени вреди на държавния бюджет за над 60 млн. лева, а поради дълготрайния темперамент на обезвредената незаконна активност, размерът на предотвратената вреда е няколкократно по-голям.

Защита на стратегически обекти и действия

Войната в Украйна и изострянето на геополитическото опълчване обуславят повишаване на заканите за европейската сериозна инфраструктура.

Руската инвазия в Украйна и потреблението от Москва на енергийните зависимости за напън против Европа основава обилни опасности за енергийната сигурност на страните от Европейския съюз и подтиква процеса за диверсификация на източниците на енергийни запаси. През 2022 година вътрешното ползване на природен газ е обезпечено, макар прекратяването на съветските доставки за България. Действията на Кремъл основават провокации за поддържката и модернизацията на мощностите на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД. През 2022 година остава висок ползата към създаване на мощности от възобновими източници в изискванията на съвсем привършен метафоричен потенциал.

Комуникационна, осведомителна и киберсигурност

Руската експанзия в Украйна в допълнение ускорява възходящата през последните десетилетия наклонност за увеличение на кибернападенията в интернет. През 2022 година в България се следи доста нарастване на киберпосегателствата, в това число от страна на свързани с Русия хакерски групи.

През 2022 година се регистрира конкуренция в модернизацията на стратегическите арсенали и изостряне на нуклеарната изразителност. Глобалното опълчване и районните спорове не престават да подтикват развиване на стратегии за създаване на оръжия за всеобщо заличаване и ракетни технологии в границите на доктрини за стратегическо въздържане и обезпечаване на районен баланс на силите. Запазва се ползата на недържавни субекти, в това число терористични организации за придобиване на химични, биологични, радиоактивни и нуклеарни материали и изследване на благоприятни условия за потреблението им за набези. Предвид огромните количества оръжие в увеличаващия се брой конфликтни точки по света е налице евентуален риск от ориентиране за потребностите на незаконни или терористични структури.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР