Военната подкрепа за Украйна отслабва. Само три държави обявиха големи

...
Военната подкрепа за Украйна отслабва. Само три държави обявиха големи
Коментари Харесай

„Издръжте през зимата“. Какви оръжия бяха обещани на Киев от Запад?

Военната поддръжка за Украйна отслабва. Само три страни оповестиха огромни нови доставки през последните седмици. А и там има малко от това, което Киев желае. Какво в този момент получават ВСУ?

Немска ризница

Неуспешното лятно-есенно нахлуване съществено осакати бойния капацитет на украинската войска. Според съветското министерство на защитата, в продължение на няколко месеца ВСУ са изгубили 159 хиляди военнослужещи убити и ранени, 121 самолета, 766 танка, в това число 37 “Леопард ”, 2348 бронирани машини от разнообразни класове, от които 50 БМП “Брадли ”. И в случай че Киев отчасти компенсира дефицита на хора с по-строга готовност, то унищожената техника няма с какво да бъде сменена.

Берлин побърза да формулира първия пакет от военна помощ тази година. Ще включва 20 БМП “Мардер ”, 15 самоходни зенитни оръдия “Гепард ”, 124 разследващи БПЛА “Хайдрун ”, както и камиони, бронежилетки и информационни терминали.

Списъкът акцентира 20-те “Мардер ”. От няколко месеца Киев не получава тежка бронирана техника от Запада. Германия обаче безусловно раздава последното си. Според бюлетина “Милитари Баланс ” Бундесверът разполага с 324 бойни машини на пехотата от този вид, 90 към този момент са изпратени. Така германците ще изгубят една трета от своите БМП.

Впрочем, има още 350 съвременни бойни машини на пехотата “Пума ”. Военните обаче неведнъж са подлагали на критика тези транспортни средства.

Първо, “Пума ” в най-защитената си версия тежи 43 тона, съвсем колкото танка Т-90. Това затруднява превозването по въздух. Изчислено е, че логистичните разноски ще бъдат с една трета по-високи от тези на “Мардер ”. Второ, бойната машина на пехотата се оказа доста капризна, изисква нараснало внимание от страна на техническите служби и към момента страда от десетки „ детски заболявания “.

През есента на 2022 година, по време на обучение на Бундесвера, всичките 18 участващи “Пума ” отхвърлиха по разнообразни аргументи - заради недостатъци в механизма за въртене на купола, " оглушително " оръдие и неизправности в електрониката. Дори е имало пожар в кабината на едно от транспортните средства.

В актуалната война тежка и капризна бойна машина на пехотата с височина над три метра няма да издържи доста дълго. В случай на огромен спор мотопехотните елементи на Бундесвера рискуват да останат без бронетанкова поддръжка.



Френски бомби

Франция даде обещание да трансферира на украинските въоръжени сили 50 управляеми бомби “Хамер ” (A2СM), три хиляди артилерийски снаряда всеки месец, както и 40 крилати ракети “Скалп ” и 78 самоходни артилерийски установки “Цезар ” (които обаче занапред ще се създават от завода производител за неустановен интервал от време).

Три хиляди артилерийски снаряда е настоящият разход на украинските въоръжени сили дневно. Но 40 крилати ракети “Скалп ” са нещо съществено. Руските зенитчици неведнъж са признавали, че такива цели са извънредно сложни за събаряне. „ Скалповете “ летят на извънредно ниска височина, заобикаляйки терена, тъй че се засичат в последния миг, когато остават секунди за реакция. Ефективността на тези ракети ще бъде отчасти понижена от дребния брой носители: ВСУ не разполагат с доста фронтови бомбардировачи Су-24.

За първи път “Хамер ” ще бъдат трансфериран на Киев. Това са свободно падащи бомби, оборудвани с модулен комплект за обмисляне и поправяне, сходни по предопределение на съветските УМПК или американските “Джей-ДАМ ”. Той включва система за ориентиране, сгъваеми крила и ракетен ускорител за увеличение на обсега.

Такива оръжия са способни да възнамеряват към задачата на разстояние 50-70 километра. Максималният обхват се реализира при изпускане на муниции от височина към 15 хиляди метра.

Париж не изясни за коя версия на A2СM става дума. Този комплект може да бъде оборудван с авиационни бомби Мк82 (227 килограма) и Блу-109 (910 килограма). В първия случай “Хамер ” унищожава съоръжение, леки укрепления и обособени здания. Във втория се употребява за разрушение на мостове, летища, вкопани укрепления и кораби.

Официално не се оповестява кой аероплан от Военновъздушни сили на Украйна ще бъде трансфорат в притежател на френските бомби. Най-вероятно - изтребители Су-27 и МиГ-29, които преди този момент са били модифицирани за американската “Джей-ДАМ ”.

Британски системи за Противовъздушна отбрана

Британският министър председател Риши Сунак, който посети Киев в средата на януари, даде обещание най-големия пакет военна помощ на стойност два милиарда и половина лири. Говорим, наред с други неща, за системи за Противовъздушна отбрана с муниции, противотанкови оръжия, както и ракети с огромен обхват (очевидно “Сторм Шадоу ” - аналог на “Скалп ”).

Интересно е, че Лондон до момента не е доставял на Украйна системи за Противовъздушна отбрана, като се изключи ПЗРК “Старстрък ” и “Мартлет ”. И изборът е дребен: или същата “Старстрък ”, само че в самоходна версия, основана на бронетранспортьора ФВ4333 “Стормър ”, или фамилията системи за Противовъздушна отбрана “Скай Сейбър ”, признати през 2020 година, които към момента не са изпитани в бойни условия.

Комплексът е инсталиран на четириосни камиони МАН и се състои от център за ръководство, радар “Жираф АМБ ” (радиус на разкриване на задачата до 125 километра) и пускови установки. Стандартната модулна ракета " земя - въздух " е с обсег в нормалната версия от 25 километра, само че има модификации с обхват от 45 км.

Възможно е ВСУ да предадат изведените от въоръжение системи за противовъздушна защита “Рапира ”, които доста отстъпват на актуалните ПЗРК. Общо са създадени към 600 от тези комплекси с 25 хиляди ракети за тях. Със сигурност доста от тях към момента събират прахуляк в складовете. Но е малко евентуално такова оръжие да избавя от оръжията на съветската войска.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР