Военна зона“, Влизането строго забранено“, Снимането забранено“. Това са само

...
Военна зона“, Влизането строго забранено“, Снимането забранено“. Това са само
Коментари Харесай

Битката за контрола на Черно море и отсъствието на България

„ Военна зона “, „ Влизането строго неразрешено “, „ Снимането неразрешено “. Това са единствено част от надписите пред големите военни обекти на румънска земя, които стартират безусловно от границата с България, съобщи специфичният делегат на Агенция БГНЕС.

Първото съществено военноморско наличие се вижда на единствено няколко километра от Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак-Вама веке. Десетина фрегати от двете страни на моста и голям боен транспортен съд са част от непрекъснатото наличие във Вама веке, което на румънски значи Старата митница. Районът е наобиколен от голяма военна зона, която се охранява и се следи от въоръжени офицери.

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и забележима. Бъдещето му напълно зависи от ориста на войната в Украйна. Сваленият американски дрон за наблюдаване покрай Крим от страна на съветски изтребил при започване на този месец единствено удостоверява голямото напрежение, само че и смисъла на Черно море. Битката сред Турция и Русия за надзор на Черно море е също яростна и няма да спре скоро.

Черно море е основно за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от огромното съветско наличие най-сериозно си пролича, когато през месец декември предходната година Комисията по външна политика на Съединени американски щати одобри Закона за сигурността в Черно море, който дефинира района като „ сцена на съветска експанзия “.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното наличие в Черно море и желанието на Русия да го трансформира в „ затворено море “. В началото на тази година, по-точно на 17-ти януари на летището „ Отопени “ край Букурещ, кацна първият аероплан от „ Системата за ранно предизвестие и надзор на въздушното пространство на НАТО /AWACS/ “. До края на този месец в северната ни съседка ще има общо три самолета AWACS, които идват от непрекъснатата си авиобаза на НАТО в Гайленкирхен, Германия. Тези дейности имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския район.

В началото на месец февруари, на десетина километра от българската граница, се организира военното обучение на НАТО " EAGLE ROYAL 23 " на полигона „ Brigadier General Ion Bungescu “ в Черно море. То имаше за цел, както оповестиха от министерството на защитата в Букурещ, да ревизира оперативната съгласуемост на артилерийските системи, като част от интервенцията на НАТО за групова защита на югоизточния фланг на Алианса.

Сериозно военно наличие има и в региона на най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е измежду най-големите в Европа и в топ 10. Пристанището непрестанно усилва потенциала си и услугите, които предлага.
Голяма част от военно съоръжение и техника в Румъния минава през територията на България. То идва от пристанището в Дедеагач/ Александруполис.

Позицията на България във връзка с войната в Украйна, оборудването на българската войска и закупуването на нови въоръжения повдига доста въпроси, само че и паники за потенциала на ръководещите сега в София да схванат тежестта и дълбочината и рисковете от изменящата се геополитика.

Това се вижда даже от политическите коментатори в прилежащите ни страни. Миналата седмица гръцкият анализатор Ставрос Цимас написа, че „ България се намира в положение на непрекъсната политическа рецесия от 2020 година насам “. „ Балканската страна наподобява надълбоко разграничена сред проруския и прозападния лагер “, написа още той. Гърция сега отделя близо 3.6% от Брутният вътрешен продукт за защита. Тези дни бе взето решение Атина да закупи и нови изтребители F-35.

В същото време, друга страна член на НАТО и комшия на България, Турция на 18 март стартира производството на личен изтребител от пето потомство. „ Този ден може да се окаже исторически за Турция и евентуално за международната история на изтребителите, откакто създаденият и създаден в Турция изтребител от пето потомство TF-X National Combat Aircraft (MMU) напусна хангара си “, сподели по този мотив президентът на Председателството на отбранителната индустрия на Турция (SSB) Исмаил Демир.

Разработеният от Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) изтребител TF-X MMU има технологията и характерностите, които се срещат в бойните самолети от пето потомство. Той ще даде опция за стратегически офанзиви по цели „ въздух-въздух “ и „ въздух-земя “. Разполага с напълно създадена в Турция инфраструктура за сигурен продан на данни и потребление на интелигентни муниции. Разработеният в Турция изтребител ще размени самолетите F-16 в турските военновъздушни сили.

С TF-X MMU Турция става една от дребното страни, които разполагат с инфраструктура и технологии за произвеждане на военен аероплан от пето потомство вследствие на развиването на планове в софтуерни разработки като функционалност при ниска видимост, вътрешни слотове за оръжие, висока маневреност, нараснала ситуационна информираност и синтез на датчици, които са нужни за съвременен аероплан от ново потомство.

Липсата на сериозен политически/военен спор в София за протичащото се в Черно море и в Югоизточна Европа може да трансформира страната ни в нищожен състезател в региона.

Съединени американски щати и България имат устойчиво партньорство в региона на сигурността като съдружници по контракт, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския район. Вашингтон работи в тясно съдействие с България в региона на сигурността както на двустранна основа, по този начин и посредством районни и многонационални организации, в това число Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Със закупуването на осем F-16 разноските на България за защита скочиха до над три % от Брутният вътрешен продукт през фискалната 2019 година България взе участие в ръководения от Съединени американски щати план за повишение на осведомеността за морския домейн в Черно море (MDA) дружно с Румъния, Украйна и Грузия.

На напред във времето в американско-българското партньорство в региона на сигурността е американско-българското съглашение за съдействие в региона на защитата от 2006 година, което дава на американската войска достъп до взаимно потребление на няколко български военни уреди.

При сходно партньорство, съседите ни на юг и север Турция, Гърция и Румъния сполучливо трансформират това съдействие в сериозен актив за въоръжаването на личните си армии и усилват въздействието си в района.

При толкоз военни на основни позиции в днешното ръководство на страната ни поражда въпросът, за какво тези политици, дефакторизират ролята и мястото на България в района.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР