Военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан води в

...
Военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан води в
Коментари Харесай

Славата на Мутафчийски стигна до Швейцария

Военен хирург с задачи в Ирак и Афганистан води в София битката с ковид. И България, постоянно определяна като най-бедната страна в Европейски Съюз, с провалена система на опазване на здравето, се оправя сносно, написа на уеб страницата си швейцарският в. Le Temps.

Вече близо два месеца българите приказват за един-единствен човек – генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който отговоря за координирането на битката против разпространяването на Ковид-19 в страната. Този боен доктор с обръсната глава беше съвсем незнаен, преди да бъде назначен за началник на „ Национален щаб “ от няколко специалисти и политици, които от края на февруари на практика всеки ден организират брифинг, предаван онлайн от медиите за здравната обстановка в страната.

Според последните вести, с към 1500 случая на заразяване с Covid-19 шестдесетина смъртни случая, България се оправя добре, даже доста добре. В европейската ранглиста по смъртност на глава от популацията страната даже е на четвърто място (1 на 140 000) измежду тези, които се оправят най-добре (след Словакия, Литва и Малта); за съпоставяне - Белгия записва една гибел на 1800 поданици.

За мнозина това е знамение: България, която постоянно представяна като най-бедната страна в Европейския съюз, има очевидно отслабена здравна система, по-специално страната е жертва на всеобщо изселване на лекари и медицински сестри в по-богати страни от Европейски Съюз.

Когато бе запитан за това, военачалник Мутафчийски избра да приказва за „ необикновен късмет “: преди новият вирус даже да дойде в България, страната към този момент бе затворила всички образователни заведения и вкара характерни ограничения в лечебните заведения поради грипа, чиито последици в страната всяка година са много съществени. " След това просто трябваше да разтеглим тези ограничения, като последователно ги ускоряваме ", изяснява той.

Това, което генералът не споделя, е ролята, която той персонално е играл в тази тактика, като непринудено се е заел с ролята на носителя на неприятни вести и даже на „ неприятното ченге “. Той пръв прикани българите при започване на март да се приготвят за идването на „ небивало злощастие “. " В София сме загрижени дали фризьорските салони ще останат отворени, когато би трябвало да се подготвим да загубим човешки животи, в това число тези на най-скъпите ни ", сподели той.

Впоследствие той постоянно подлага на критика „ несъзнателността “ на своите сънародници, неналичието на дисциплинираност, приканва за още по-строги ограничения и тежки санкции за тези, които не ги съблюдават. И не се поколеба обществено да подлага на критика политици, даже лекари, които са склонни да омаловажават риска от болестта. Този боен бе в положение да убеди премиера Бойко Борисов да разгласи изключително състояние на 13 март и по-късно да вкара доста строги ограничаващи ограничения, съпроводени от главозамайващи санкции за нарушителите (от порядъка на годишна заплата).

Многобройните българи, работещи в Западна Европа, които избраха да се върнат в страната, бяха сложени под карантина и постоянно бяха посещавани от представители на полицията; цели общности, разпознати като огнища на вируса, бяха изолирани от света. Без комплицирани принадлежности за следене, само че със комбинация от здрав разсъдък, старомодни средства за наблюдаване и гръмки предизвестия, българските управляващи съумяха да избегнат всеобщи жертви.

Междувременно Венцислав Мутафчийски се трансформира в най-противоречивия човек в страната. Уважаван от едни и отричан от други - до степен на отправяне на смъртни закани. В някогашна комунистическа страна като България, мъжете в униформа не са измежду най-популярните. Но военачалник Мутафчийски може би трансформира това. 55-годишният началник на влиятелната Военномедицинска академия в София, този боен хирург е бил на задачи в Ирак и Афганистан, от името на НАТО, чийто член България е от 2005 година Оперира на бойци и цивилни, в това число доста деца, в зоните на конфликти; бил е очевидец на набези и е провел завръщането на ранени български бойци. В хирургията той е може би единственият в страната, профилиран на " бойни рани ".

Към всички тези качества се добави друго, което изненада повече. Попитан един ден за броя на инфектираните с вируса роми и дали не е належащо да се подхващат " специфични " ограничения по отношение на това малцинство, постоянно упреквано за всички заболявания в България, той се ядоса хубавичко: " В кой век живеете? Спомняте ли си кой в ​​историята е правил статистически данни на етническа основа? “, приключва публикацията си letemps.ch.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР