Водородните автомобили все още са екзотика за България, а и

...
Водородните автомобили все още са екзотика за България, а и
Коментари Харесай

Плевен може да има първата частна зарядна станция за водород

Водородните коли към момента са екзотика за България, а и в международен мащаб технологията като цяло е нова. Това обаче не е спънка за плевенската фамилна компания " Радун " да стартира план за създаване на зарядна станция и по този начин да сложи началото на нужната за това инфраструктура. Зад концепцията стои съсобственикът Йордан Георгиев, който е доктор, само че дефинира себе си като зелено мислещ човек. Той чака административните процедури да приключат до края на годината, а по-късно да притегли и вложители. Оценката е над 10 млн. лева

Това на процедура ще бъде първият частен бизнес план за атомна зарядна станция в страната. Подобни проекти, само че с научна цел, неотдавна бяха оповестени от Института по електрохимия и енергийни системи към Българската академия на науките. От там оповестиха, че са закупили електрически автомобил с водородни горивни кафези и стартират създаване на зарядна станция.

Идеята за плана в Плевен се появява преди няколко години. " Това стана още преди войната в Украйна, само че рецесията с горивата ненапълно катализира процеса ", описа Георгиев за " Капитал ". По думите му административната процедура е много тежка и минава през разнообразни инстанции, като компанията към този момент е на последния стадий - издаване на сложно позволение, което Георгиев се надява да се случи до края на годината.

Проектът планува създаване на апаратура за произвеждане на водород посредством електролиза със зелен ток, който ще идва от фотоволтаична централа с мощ 445.5 кВт и зарядна станция. Самите водородни генератори съставляват подготвени модули от контейнерен вид, които се инсталират на място. Георгиев изясни, че се е спрял на модели на норвежката компания Nel Hydrogen, защото потреблението им на електричество е по-ниска и разрешава да се зареждат от слънчеви панели. Те имат потенциал за произвеждане на 25 кг водород на час или малко над 1 звук на денонощие. В документите за сложно позволение са заложени два генератора, само че към този момент проектите на Георгиев са да бъде инсталиран единствено един.

На място не се планува да се съхранява водород, а създаденото количество незабавно да се зарежда и да излиза от площадката. " Съхранението изисква доста специфични условия, а също така електрозилаторът има опция в рамките единствено на 10-15 минути след включване да стартира произвеждане ", изясни Георгиев.

Цялата апаратура ще бъде построена на личен имот, който е очакван за индустриално произвеждане. Там има и изработен сондаж за вода, която е с нужния дебит и характерности, с цел да се употребява в електролизаторите.

За осъществяването на плана ще се търсят вложители - " който пръв повярва в концепцията ", по думите на Георгиев. Първоначалната оценка отпреди към 2 години е 10 млн. лева, само че поради инфлацията в този момент се чака да е по-висока. Компанията разчита доста и на Плана за възобновяване и развиване, в който са планувани средства за пилотни план в областта на зелената стопанска система. Изграждането ще отнеме няколко години, като единствено за производството на генераторите са нужни към две години.

Георгиев прецизира, че не чака бърза възвращаемост, най-малкото тъй като към момента няма дейни клиенти за водорода. " Смятам, че двете би трябвало да вървят редом, тъй като не планираме да съхраняваме водород. Но това е обособена писта, където също би трябвало да има вложения, с цел да се случи ", сподели той.

Най-перспективна ниша съгласно него е превозът. " В момента съществуват и прототипи, и серийно произвеждане на леки коли с атомна клетка, въпреки че в България те към момента не се употребяват ", изясни Георгиев. Затова и съгласно него има още дълъг път, до момента в който се реализира цялостният план.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР