Водородът може да бъде алтернатива на природния газ. И ценово,

...
Водородът може да бъде алтернатива на природния газ. И ценово,
Коментари Харесай

Български водороден институт: Водородът може да бъде алтернатива на природния газ

„ Водородът може да бъде опция на природния газ. И ценово, и като самостоятелност от импорт на горива и енергийни запаси, каквито България сега има усложнения. Категорично, в бъдеще може да бъде една добра опция. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Петър Вучев от Български водороден институт.

„ Изследване на „ Блумбърг “ и „ Уолстрийт Джърнал “ от последния месец сподели, че в редица европейски страни, водещи стопански системи на Европейски Съюз, сега цената на „ зеления водород “ е по-евтина, в сравнение с природния газ и горенето на водород излиза по-евтино от вноса на полутечен газ “, уточни енергийният специалист.

 
Българският водороден институт е асоциация, която има за цел да среща бизнеса, да оказва помощ на бизнеса и да сплотява бизнеса в концепцията „ зеленият водород “ да се случи в България. Към момента има над 20 члена, които са дейни в тази тенденция. Общото портфолио е над 200 мегавата, като сега пазарът е подобен, че най-вероятно в идващите няколко месеца това ще се удвои до над 400 мегавата. Тенденцията е да се уголемява и да имаме повече мощности, с които да може да оперираме и да произвеждаме въпросния „ зелен водород “.
„ Говорим за „ зелен водород “, тъй като той разрешава тази самостоятелност от импорт. Той разрешава да достигнем така наречен „ цели от договорката в Париж “ и да реализираме резултатите, които България би трябвало да реализира. Защото все още България заплаща много висока цена за въглеродните си излъчвания, които са провокирани от най-големия % от микса – ТЕЦ-овете. Водородът изрично е една опция на ТЕЦ-овете “, разясни Вучев.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР