Водомер за дистанционно отчитане на ползваната във всяка жилищна кооперация

...
Водомер за дистанционно отчитане на ползваната във всяка жилищна кооперация
Коментари Харесай

ВиК няма пари за дистанционно отчитане на водата

Водомер за отдалечено отчитане на употребената във всяка жилищна кооперация вода коства към 150 лв., а ВиК сдруженията у нас не могат да си разрешат подобен разход, или най-малко няма по какъв начин да го отчетат. Това изясни в изявление за БНР шефът на ВиК Стара Загора Румен Райков.

"Засега този разход, който е за водомери с отдалечено отчитане, на нас КЕВР не ни го признава за характерен разход ", сподели специалистът.

Подготвя се нов закон за ВиК. В него ще бъде заложено прекъсване на водата, когато ползвателят й не заплаща. Една от задачите е да се работи за понижаване на загубите на вода до 35-40% от сегашните над 60 на 100. Такъв закон е извънредно нужен, сподели Райков.

По думите му правата и отговорностите са разхвърляни в разнообразни закони и подзаконови актове, а контролът е разпределен сред разнообразни министерства, КЕВР, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, РИОКОЗ.

Райков разяснява плануваните промени за отчитане на водното ползване. Измервателните уреди по досегашната уредба са ситуирани във водомерни шахти с самостоятелен водомер, а в този момент по новия закон тези водомерни шахти би трябвало да бъдат изведени отвън парцела на притежателя, разясни той.

В многоетажните жилищни блокове ще се следи общия водомер. "Ако вътре в тази етажна благосъстоятелност, която хората сами ръководят, има някакъв проблем, някой краде вода или някой заблуждава други, или си е свалил водомера, или нещо друго е направил, което е непозволено, то етажната благосъстоятелност би трябвало да го проконтролира и да го накаже ", добави Румен Райков.

Една от посоките за промени в закона е въвеждането на отдалечено отчитане. "Втората е така наречен маргинализирани групи в ромските махали. Там да се дефинира доста ясно и отчетливо по какъв начин се работи с тях, тъй като множеството от тях нямат никаква благосъстоятелност там. И ти не можеш на палатка да сложиш водомер. Малко е комплицирано ", разяснява още Румен Райков.

Разходите за осъществяване на лабораторни разбори са големи. Законовите промени плануват да се вкарат помощи за вода на обществено слабите фамилии. "Би трябвало, рационално е откакто има енергийни помощи, да има и водни помощи, тъй като този човек не можеш да го оставиш тотално без вода ", счита инженерът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР