Водният резервоар, който се пълни от язовира Каховка в Южна

...
Водният резервоар, който се пълни от язовира Каховка в Южна
Коментари Харесай

ВЕЦ „Каховка“ вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ „Запорожие“

Водният контейнер, който се цялостни от язовира " Каховка " в Южна Украйна, към този момент не може да обезпечава вода за изстудяване на реакторите в атомната електроцентрала в Запорожие, заяви Игор Сирота от „ Укрхидроенерго “ - операторът на язовира, представен в интернационалните и украински издания.

Той разясни, че равнището на водата е под сериозната точка от 12,7 м, което значи, че към този момент не може да зарежда резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за изстудяване на централата.

Язовирът се намира на река Днепър, образувайки контейнер, който обезпечава охлаждащата вода за окупираната от Русия Запорожска атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на към 150 км (90 мили) нагоре по течението.

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места към момента може да се употребява „ за известно време “ за изстудяване на реакторите и басейните за отработено гориво в постройките на реакторите, сподели Гроси.

Освен това огромното охлаждащо водохранилище наоколо до площадката „ сега е цялостно и има задоволително ресурси за зареждане на централата за няколко месеца, защото шестте реактора са в режим на изключване “, добави той.

МААЕ разполага с екип от специалисти в централата.

Язовирната стена, следена от Русия, беше разрушена във вторник, а Русия и Украйна се упрекват взаимно, че стоят зад това, като и двете страни настояват, че детонация е предизвикала пробива.

„ Липсата на охлаждаща вода в главните водни системи за изстудяване за нескончаем интервал от време би довела до разтопяване на горивото и нетрудоспособност на спешните дизелови генератори “, предизвести Гроси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР