Кралство Бахрейн е малък архипелаг от 84 естествени и изкуствени

...
Кралство Бахрейн е малък архипелаг от 84 естествени и изкуствени
Коментари Харесай

Страната, в която няма безработни и просяци, а вместо данъци дават щедри помощи

Кралство Бахрейн е дребен архипелаг от 84 естествени и изкуствени острова, ситуиран сред полуостров Катар и североизточните крайбрежия на Саудитска Арабия. Въпреки дребния си размер (786,5 km²], на 173-то място в света), Бахрейн има богата история, датираща минимум от 3-то хилядолетие пр.н.е., когато е бил прочут като Дилмун, преуспяващ център на търговията сред Месопотамия и антична Индия.
 Снимка 615035
Източник:

Формулата за триумфа

Днес Бахрейн е прочут със своя висок показател на човешко развиване, ниска престъпност и липса на налог върху приходите. Формулата за триумф на страната се крие в нейните находища от нефт и природен газ, открити през 1932 година, които съставляват 85% от приходите в бюджета на страната. Бахрейн има население от към 1,5 милиона души, от които по-малко от половината са локални поданици на острова, а останалите са служащи мигранти.

В подмяна на обществена поддръжка, помощи и дял от износа на нефт, локалната монархия изисква безусловна поддръжка за ръководещата династия и съблюдаване на строгите ислямски правила. Жените в Бахрейн се сблъскват с компликации, защото нямат цялостни права и се възприемат просто като допълнение към мъжете.

Населението на Бахрейн не предстои на налози върху бизнеса, превоза и имуществото, а опазването на здравето и образованието, от детската градина до университета, са безвъзмездни. Социалните придобивки включват жилища за млади фамилии, пенсии и нисколихвени банкови заеми. Бахрейн обаче не е без проблеми. По-голямата част от популацията на страната изповядва шиитски ислям, само че се ръководи от сунитска династия, а след Арабската пролет през 2011 година в страната се появиха претенции за демократични промени, които не бяха подкрепени от управляващите и западните му съдружници.
 Снимка 495789
Източник:

Острите проблеми на кралството

Един от най-належащите проблеми в Бахрейн е отношението към служащите мигранти, които съставляват огромна част от популацията. Много от тези служащи идват от страни от Южна Азия като Индия, Бангладеш и Непал и работят на нископлатени работни места като строителство, домашни услуги и ръчен труд. Правозащитни организации подлагаха на критика Бахрейн за отношението му към тези служащи, които постоянно са обект на неприятни условия на живот, дълги работни часове и слаба отбрана съгласно трудовото законодателство. Работниците мигранти също са уязвими от употреба, защото някои работодатели конфискуват паспортите им и лимитират придвижването им.

Друг проблем в Бахрейн е потискането на политическото противоречие от управляващите. През 2011 година страната стана очевидец на широкомащабни митинги по време на Арабската пролет, като стачкуващи упорстваха за повече народна власт и цивилен права. Правителството отговори с нечовечен метод, употребявайки сълзотворен газ, гумени патрони и бойни патрони, с цел да разпръсне тълпите. Правителството също арестува и задържа хиляди протестиращи, деятели и публицисти, доста от които бяха подложени на изтезания и малтретиране. Въпреки обещанията за промени, държавното управление продължава да лимитира свободата на словото и събранията и да хвърля в пандиза опозиционни фигури и деятели за правата на индивида.
 Снимка 615036
Източник:

Икономиката на страната

Стопанството на Бахрейн разчита значително на запасите от петрол и газ, само че държавното управление постави старания да диверсифицира стопанската система през последните години. Въпреки дребните си размери и население страната има забележителни макроиконоически индикатори: Брутен вътрешен артикул от 44,17 милиарда щ.д. (2022 г.), Брутният вътрешен продукт на човек от популацията - 29 103 щ.д.(на 39-о място в света), Брутният вътрешен продукт на човек (ППС) 57 142 щ.д. (на 23-то място в света). Продължителността на живота е 77, 2 години, а грамотността на популацията е 95,7 на 100.

Според отчет от 2006 г.на Организация на обединените нации за Западна Азия, Бахрейн е най-бързо разрастващата се стопанска система в арабския свят. Бахрейн има най-свободната стопанска система в Близкия изток и е дванадесетата по този индикатор в целия свят, въз основа на показателя на икономическата независимост от 2011, оповестен от Heritage Foundation.

За да понижи зависимостта си от петрола страната влага в промишлености като туризъм, финансови услуги и произвеждане и се стреми да притегли задгранични вложения посредством удобни за бизнеса политики. Местоположението на Бахрейн като районен финансов център също го направи прелъстителен за вложителите и страната е развила здрав финансов бранш със мощна регулаторна рамка.
 Снимка 349136
Източник:

Предизвикателствата пред Бахрейн

Друго предизвикателство, пред което е изправен Бахрейн, е утежняването на околната среда, изключително във връзка с морската екосистема. Крайбрежните води на страната са застрашени от замърсяване, несъразмерен улов и изменение на климата, а нейните коралови рифове и морски треви са изложени на риск от заличаване. Бахрейн поставя старания за справяне с тези проблеми с ограничения като възбрана на пластмасови торбички и стратегия за запазване на морската среда, само че би трябвало да се направи повече за отбрана на естествените запаси на страната.

И най-после, връзките на Бахрейн с неговите съседи са комплицирани, защото съществува напрежение в района сред Иран и страните от Персийския залив. Бахрейн упреква Иран, че се намесва във вътрешните му работи и поддържа опозиционни групи, до момента в който Иран упреква Бахрейн в дискриминация против шиитското си население. Страната е наранена и от продължаващия спор в Йемен, където водената от Саудитска Арабия коалиция употребява Бахрейн като база за интервенции. Като дребна островна нация в неустойчив район,

Бахрейн е изправен пред доста провокации, само че неговата история на резистентност и адаптивност допуска, че страната ще продължи да преодолява тези трудности и да просперира през идните години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР