Водещи експертни и политически фигури от Европейския съюз се събраха

...
Водещи експертни и политически фигури от Европейския съюз се събраха
Коментари Харесай

Горанов: Новият бюджет на ЕС трябва да гарантира стандарт и на по-бедните

Водещи експертни и политически фигури от Европейския съюз се събраха през днешния ден в София, с цел да разискват бюджета на Европейски Съюз на конференция на високо равнище, отдадена на бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР). Приветствия към участниците направиха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.

"Българското председателство ще се стреми към безпрепятствено протичане на договарянията за бюджета на Европейски Съюз. Ролята на бюджета на Европейски Съюз е релативно лимитирана, защото размерът му е към един % от брутния вътрешен артикул на страните от Европейски Съюз. Предоставянето на публичните богатства и услуги се прави от националните страни, само че в бюджета на Европейски Съюз би трябвало да се търси добавената стойност. Важно е финансирането на научноизследователската и развойната активност, на политиките по защита и миграция да става и посредством европейския бюджет. ", сподели Владислав Горанов.

Според него трябват гаранции, че и по-бедните региони също могат да получат минимални стандарти от равнищата на обществени услуги.

Вицепремиерът Екатерина Захариева акцентира, че преди да се съсредоточим върху размера на бюджета, първо да определим целите и политиките, които желаеме да финансираме.

"Всеки път, когато приготвяме Многогодишната финансова рамка, си мислим, че е мъчно, само че в този момент, след Брекзит, новите цели и наближаващите европейски избори през 2019 година, провокациите са още по-големи. Затова би трябвало да действаме мъдро, без страсти и осъзнавайки огромната отговорност, която носим. Важно е да се обезпечи баланс сред новите политики, сигурност, миграция и нововъведения и обичайните, които към този момент са съдействали Европейски Съюз да е това, което е ", сподели Захариева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР