Водещата компания в групата IKEA - за търговия с мебели,

...
Водещата компания в групата IKEA - за търговия с мебели,
Коментари Харесай

IKEA очаква по-ниска печалба и по-високи цени

Водещата компания в групата IKEA - за търговия с мебели, предизвести, че облагата може да намалее втора поредна година, и заяви, че ще бъде принудена да увеличи цените поради рецесията с веригата за доставки и увеличението на разноските за първични материали. Това разгласи пред Financial Times финансовият шеф на Inter Ikea - компанията, притежател на групата, Мартин ван Дам.

Чистата облага на компанията за финансовата 2021 година, която завърши през август, се е намалила със 17% до 1.4 милиарда евро. Продажбите както онлайн, по този начин и в магазините обаче са се покачили с 6% до 41.9 милиарда евро.

Споменатите фактори ще доведат до повишаване на цените на продуктите на Inter Ikea, която създава и популяризира продуктите си до притежателите на франчайзинги. Според Ван Дам това не значи, че цените в магазините на шведската компания ще се повишат, като всичко зависи от решението на обособените франчайзи, най-големият от които е Ingka Group - каква част от по-високите цени да трансферира на потребителите и каква да поеме компанията.

" Наистина желаеме да останем с допустимо най-ниски цени. Не можем да позволим този интервал от време да ни направи разнообразни ", счита финансовият шеф. IKEA неотдавна навлезе на нови пазари като Индия, където ниските цени са основната част от рекламната тактика. Въпреки това по-високите цени са неизбежни. " Искаме да поемем колкото е допустимо повече тези нараствания на цените. Но идва миг, в който за нас става невероятно да задържим сегашните ценови равнища повече. Това е нещо, което не харесваме ", съобщи Ван Дам.
Има и вътрешни проблеми
Предпоставките за финансовата 2022 година също не наподобяват обещаващи, като съгласно финансовия шеф тя може да е даже по-тежка от тази година. " За финансовата 2022 година към момента чакаме спирания на доставките, приготвяме се за нарастване на суровините, чакаме все по-голямо нарастване на цените на силата ", споделя той. " Следващата година няма да бъде по-лесна от тази финансова година, в противен случай, ще бъде по-трудна. Всичко това изяжда маржовете ни. " Брутният марж на Inter Ikea, който се следи, с цел да се получи действителна визия за положението на компанията, е паднал от 15.8% на 13%.

Последните няколко месеца на финансовата 2021 година донесоха непредвиден растеж в онлайн продажбите, като това ненапълно понижи въздействието на по-слабото показване във физическите магазини на шведската група. Лошото за IKEA в обстановката е, че извършването на покупки онлайн нормално се характеризира с пазаруването на тъкмо избран продукт, което отстранява шанса за импулсивни покупки, при които маржът е най-голям.

Ван Дам счита, че набиращото от ден на ден известност онлайн извършване на покупки може да се трансформира в проблем, решението на който към момента не е ясно. " Ако загубим това от нашия микс, тогава нещата, които продаваме, ще са с по-ниски маржове на облага ", сподели той. " Искаме те да дойдат в IКЕА за долап " Пакс ", което ни носи прилична облага, само че желаеме на излизане да си купят възглавница, спално долни дрехи и свещ, които ни носят доста по-големи облаги ", изяснява Ван Дам.

Водещата компания в групата IKEA - за търговия с мебели, предизвести, че облагата може да намалее втора поредна година, и заяви, че ще бъде принудена да увеличи цените поради рецесията с веригата за доставки и увеличението на разноските за първични материали. Това разгласи пред Financial Times финансовият шеф на Inter Ikea - компанията, притежател на групата, Мартин ван Дам.Чистата облага на компанията за финансовата 2021 година, която завърши през август, се е намалила със 17% до 1.4 милиарда евро. Продажбите както онлайн, по този начин и в магазините обаче са се покачили с 6% до 41.9 милиарда евро.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Ритейл
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР