Воденото в Турция дело срещу 4-ма български гранични полицаи беше

...
Воденото в Турция дело срещу 4-ма български гранични полицаи беше
Коментари Харесай

В Турция отложиха делото срещу четиримата български граничари

Воденото в Турция дело против 4-ма български гранични служители на реда беше отсрочено за 6 юли, съобщи БНР. Съдът в Къркларели одобри настояването на турския юрист на българите към делото да бъде приложено решението на Европейския съд за правата на индивида, който се произнесе в интерес на България.

Четиримата гранични чиновници са упрекнати за гибелта на турски нарушител при случай край Резово от 2008 година.

На днешното правосъдно съвещание юрист Джошкун Молла още веднъж е изискал делото да не се преглежда всъщност с претекст, че по случая има решение на военната прокуратура в България, съгласно което следствието се приключва поради неналичието на осъществено закононарушение. Адвокат Молла е изискал от съда да приложи решението на Европейския съд в Страсбург по делото, което беше заведено от роднините на починалия Ялчин Ерджан.

„ Те одобриха моето искане и желаят в този момент решението на Европейския съд по човешките права с превод, изработен на турски, и по-късно ще работят ще работят отново по процедура%, сподели юристът, представен от БНР.

Предстои наказателният съд в Къркларели да извърши процесуалните условия, свързани с решението му българските гранични чиновници да бъдат оповестени за интернационално търсене с алена бюлетина на Интерпол, сподели още юрист Молла.

„ За да може да се направи такава бюлетина, би трябвало да се придобият фотосите, отпечатъците от пръстите на обвинените и други такива информации. Те ще се изискат от българските виновни управляващи. “

Четиримата български гранични чиновници - Михаил Цонков и сътрудниците му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са упрекнати за гибелта на турски риболовец заради немарливост, както и причиняване на леко пострадване на различен риболовец и увреждане на имущество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР