Водени от отговорността, ние предложихме промени в изборния кодекс още

...
Водени от отговорността, ние предложихме промени в изборния кодекс още
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: БСП се опитва да усложни изборния процес

Водени от отговорността, ние предложихме промени в изборния кодекс още през 2019 година Бяха разпознати ясни проблеми - че образованието на изборните комисии би трябвало да стартира доста рано и че протоколите би трябвало да бъдат улеснени и опростени. Това разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ на ексклузивен брифинг на партията.

" Всички протоколи се сканират и оповестяват на уеб страницата на ЦИК. Но, в случай че останат неточности в протоколите, с оглед всички проблеми, ще се забавят резултатите от провежданите избори. С оскърбление виждаме, че членове на ЦИК от Българска социалистическа партия са подготвили протокол, в който са подчертали на спомагателни контроли, които не носят разнообразни данни и не са съотносими с изборния развой ", разяснява Атанасова.

Апелираме ЦИК да вземе друго решение, тъй че РИК и СИК да работят в една по-работна конюнктура и да бъдат регламентирани резултатите от изборите по този начин, както са разказани в изборния кодекс, добави тя.

" Участваме повече от 15 години в избори - печелили сме, случвало се е и да губим. Не си припомням в миналото да се оплакваме от организация. Като начало това е патент на губещите. По тематиката сме пазили безмълвие седмици обратно по една съществена причина - за нас е от значително значение изборният развой да не бъде дискредитиран ", сподели Томислав Дончев при започване на брифинга.

" В водоравен тип протоколът на ЦИК е комплициран и неразбираем. Той е доста сложен за работа в СИК и РИК. До момента във всички типове избори протоколите са били във отвесен тип. А този протокол чисто образно даже обърква. Имаше диалози и оферти от РИК до ЦИК по какъв начин да наподобява този протокол, тъй като актуалният би объркал всички и би забавил изборните резултати, стана ясно на брифинга. Има непотребни контроли - точка 6.1 е идентична с точка 7.1. Едната би трябвало да отпадне ", коментар от партията.

" Другото са новите сигнатури, които водят до комплициране. Подредбата е за първи път до момента - недействителните гласове са сложени пред действителните. Действителните се означават в 9 графи, в които има идентично и близко по наличие условие да се отразят тези гласове. Във връзка с това, че ще има и машинно гласоподаване, разписката е над три метра и подредбата в нея е също отвесно ситуирана. По логичност и по това да бъде улеснена работата на секционните комисии, въвеждането ѝ в протокола също би трябвало да върви по отвесен ред ", обясниха от ГЕРБ.

Другият проблем, който ще докара до неточности, е графите с преференциите, които би трябвало да бъдат въведени от СИК, показаха още от партията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР