Водена от най-добрите европейски и световни практики за корпоративно отчитане

...
Водена от най-добрите европейски и световни практики за корпоративно отчитане
Коментари Харесай

VIVACOM е нaй-големият телеком по общи приходи за пета поредна година

Водена от най-хубавите европейски и международни практики за корпоративно отчитане и бистрота, VIVACOM регистрира резултатите си в Интегриран годишен отчет. Данните за миналата 2017 година сочат, че за пета поредна година компанията резервира лидерско място на българския телеком пазар с общи доходи от 890 милиона лв., което е 1.6 % повече по отношение на 2016. Телекомът отбелязва и резистентен растеж от 2.7% в Коригираната EBITDA.
Компанията продължава да усилва пазарния дял по доходи от мобилни услуги, като в края на 2017 година реализира 29% дял. Към края на 2017 година общият брой на клиенти на мобилни услуги е 3 085 000, като се регистрира растеж на каузи на потребителската база на абонаментен контракт - 89% по отношение на 87% в края на 2016 година. VIVACOM реализира и най-хубав баланс спрямо останалите оператори на пазара при преносимостта на мобилни номера с привлечени над 147 хиляди клиента за годината.
Делът на приходите от мобилен интернет в общите доходи от мобилни услуги продължава да се усилва, като за четвърто тримесечие на 2017 година доближава 37% по отношение на 33% за същия интервал на 2016 година Принос за този растеж има и постигнатото от компанията 99% покритие на популацията и 90,77% на територията на страната с 4G технологията, която разрешава високоскоростна интернет връзка в мобилна мрежа. За съпоставяне, в края на 2016 година регистрираното от компанията покритие беше 87% от популацията и 48.64% на територията. В допълнение, VIVACOM съумява да резервира стабилно равнище на средномесечните доходи от консуматор (ARPU) макар мощната конкуренция на пазара – 11.4 лв. за четвърто тримесечие на 2017 година
В края на 2017 година VIVACOM още веднъж е водач в доставката на закрепен интернет с общо 480 000 клиенти по отношение на 437 000 за 2016 година 54% от всички консуматори на закрепен интернет от VIVACOM употребяват оптичната мрежа на телекома, осигуряваща скорости до 900 Mbps. В края на 2017 година броят на покрити с оптична мрежа семейства доближава близо 1 130 000. През миналата 2017 година телекомът включи в покритието на оптичната мрежа 4 нови града – Дупница, Перник, Търговище и Велико Търново. Допълнително, повече от 40 обитаеми места или близо 57 000 семейства имат достъп до Fiber Net посредством оптична мрежа, построена във FTTc топология.
За поредна година VIVACOM остава най-предпочитаният IPTV оператор, запазвайки водещ пазарен дял в даването на най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV), а точно 61% пазарен дял. Зрителите с платена TV услуга от VIVACOM са се нараснали от 410 000 през 2016 до 447 000 в края на 2017 година Паралелно с регистрираната позитивна наклонност, телекомът осъществя и по-висок дял на феновете, ползващи интерактивна телевизия - 46% спрямо 42% в края на 2016 година Увеличаващото се привличане на нови клиенти е обусловено от нарасналото търсене на висококачествени услуги, богато наличие и интерактивни функционалности, допринасящи за позитивно потребителско преживяване.
В капиталовата си политика през 2017 година VIVACOM резервира фокуса си върху инфраструктурата, инвестирайки в разширение на покритието и възстановяване на потенциала, устойчивостта и дълготрайната успеваемост както на мобилната, по този начин и на закрепената мрежа. Общата стойност на вложенията на VIVACOM през 2017 година е 181 милиона лв., като от тях 73% са вложени в развиване и поддържане на мрежовата инфраструктура на телекома.
Фокус на компанията и през идната година ще бъде развиването на инфраструктурата й в сходство с бързо навлизащите нови технологии и приложения, както и високото качество на предоставяната услуга. Оптичната мрежа на VIVACOM също остава приоритет за телекома с разширение на покритието й с нови десетки хиляди семейства.
И тази година VIVACOM регистрира финансовите си резултати в Интегриран отчет, който дава и цялостна картина за представянето на компанията през миналата 2017 година Докладът включва още разбор на спомагателната стойност, която телекомът способства към обществото в качеството му на един от най-големите работодатели и съществени корпоративни донори. Отчетът преглежда взаимното въздействие сред средата, в която VIVACOM оперира, и тактиката, ръководството, рисковете, резултатите и бъдещите проекти на компанията. Иновативният метод на транспарантно корпоративно отчитане се ползва от VIVACOM за втора поредна година, като надгражда практиката на компанията за издаване на Доклад за стабилно развиване, почнала още през 2014 година
Целият отчет може да бъде прегледан на: http://www.vivacom.bg/web/catalog/sustainableen/index.html
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР