Бъдещето на AIaaS изглежда обещаващо, като през следващите години се

...
Бъдещето на AIaaS изглежда обещаващо, като през следващите години се
Коментари Харесай

Новата вълна „AI като услуга”: какво трябва да знаете?


Бъдещето на AIaaS наподобява обещаващо, като през идващите години се чака забележителен скок в растежа (снимка: CC0 Public Domain)

Ако се колебаете дали да потопите вашата организация в скъпа, пълномащабна самодейност за изкуствен интелект, отговорът може да бъде открит на познато място – в облака.

Изкуственият разсъдък като услуга (AIaaS) се появи като метод за достъп до мощни AI принадлежности на дребна част от цената на цялостното вътрешно внедряване на AI. Подходът всъщност разпорежда AI на външни реализатори, което разрешава на предприятията и техните отдели да изследват и мащабират AI технологии на минимална цена.

Какви проблеми взема решение AIaaS

Всяко предложение на програмен продукт като услуга отстранява тежестта на поддръжката и администрирането, като разрешава на предприятието да се концентрира върху използването на технологията, споделя Дейвид Менингер, изпълнителен шеф на ISG Ventana Research в изявление за Information Week.

„ Услугата AIaaS също се занимава с проблем, пред който са изправени доста предприятия – липса на умения за изкуствен интелект ”, акцентира мениджърът. Изследванията на неговата организация демонстрират, че две трети от предприятията нямат нужните умения, с цел да бъдат сполучливи с AI.
още по темата
„ В допълнение, предприятията оповестяват, че AI е най-предизвикателният набор от умения за използване, който би трябвало да се откри и резервира ”, споделя Менингер. AIaaS може да помогне на организациите да се оправят с тези провокации, свързани с уменията.

Бъдещето на AIaaS наподобява обещаващо, като през идващите години се чака забележителен скок в растежа, предвижда Тейлър Долезал, началник на екосистемата в Cloud Native Computing Foundation. Предвижда се пазарът на AIaaS да записва смесен годишен ритъм на напредък (CAGR) от 40,17% сред 2022 година и 2027 година, което ще докара до нарастване на размера му с 28,8 милиарда $.

„ Нарастващото търсене на предсказуеми разбори, усъвършенстваното преживяване на клиентите и прекосяването към решения, основани на облак, подтикват този напредък ”, споделя Долезал. „ Очаква се Северна Америка да води пазара, наблягайки дейната роля на района в стимулирането на нововъведенията и възприемането на AIaaS ”.

Множество изгоди

AIaaS дава няколко преимущества, което го прави привлекателна алтернатива за необятен кръг организации. „ Този модел отстрани нуждата от обилни първични вложения в AI инфраструктура и експертиза, позволявайки на бизнеса да има достъп до разширени функционалности на AI на база абонамент, което е рентабилно ”, споделя Долезал.

С AIaaS организациите могат да поправят своите AI благоприятни условия, без да ръководят сложността на вътрешните AI решения, като по този начин реализират мащабируемост и еластичност. „ AIaaS разрешава бързо внедряване на AI решения, ускорявайки времето за стартиране на пазара на ръководени от AI артикули и услуги ”, споделяа Долезал. „ Доставчиците на AIaaS непрестанно актуализират своите оферти с най-новите достижения на AI, осигурявайки достъп до авангардни технологии ”.

Първоначални стъпки

Компаниите би трябвало първо да схванат къде да ползват AI. Изследванията демонстрират, че образованието по AI бизнес приложения има по-голяма корелация с триумфа, в сравнение с базовото образование по AI техники.

„ Следващото нещо, с което предприятията би трябвало да се оправят, е въпросът с уменията ”, отбелязва Менингер. Ако липсва вътрешен AI гений, обърнете се към трети страни, с цел да намерите квалифицирани запаси на договорна основа, поучава той.

Следващата стъпка на организациите би трябвало да бъде изследване на главните снабдители на AIaaS, с цел да схванат техните услуги, технологии и по какъв начин те могат да се съгласуват с бизнес задачите им. „ След като идентифицирате евентуални снабдители, внедрете пилотни планове с определени AIaaS решения, с цел да тествате тяхната успеваемост и влияние върху вашите интервенции преди пълномащабно внедряване ”, споделя Долезал.

Всички съществени хиперскейлъри, в това число Amazon, Гугъл и Microsoft, към този момент оферират AIaaS. Същото вършат и доставчиците на генеративен AI, като OpenAI и Anthropic. Вендори като SAS, Dataiku и DataRobot също оферират своите артикули като услуга. Междувременно и главните снабдители на платформи за данни, като Oracle, IBM, Databricks, Snowflake и Teradata, също оферират AI като част от своите платформени услуги.

Предизвикателства

Въпреки че AIaaS дава доста благоприятни условия, той има и някои дефекти и провокации, с които евентуалните внедрители на технологията би трябвало да се оправят. „ Загрижеността за поверителността на данните и сигурността е от първостепенно значение, изключително когато употребявате снабдител трета страна ”, споделя Долезал. „ Изборът на снабдител със строги стандарти за отбрана на данните е от значително значение ”.

Ефективният надзор на разноските е предизвикателство за доста организации, които възприемат AIaaS. Менингер ги поучава да ревизират деликатно ценовите проекти и политики на доставчиците, преди да предприемете крачката.

Други евентуални опасения включват нарушавания на правата на интелектуална благосъстоятелност и отбрана на поверителността. „ Няколко снабдители на AIaaS са били изправени пред правосъдни каузи за хипотетични нарушавания на авторски права, защото са употребявали наличие в своя развой на образование, което не са имали права да употребяват ”, отбелязва Менингер.

Сложността на интеграцията е различен минус. „ Интегрирането на AIaaS решения със съществуващи системите може да бъде комплицирано и отнемащо време ”, споделя Долезал. „ Това изисква в детайли обмисляне и осъществяване ”.

Както при всяка платформа за изкуствен интелект, постоянно има риск от пристрастия и етични проблеми. „ Системите с изкуствен интелект могат да наследят отклонения от своите данни за образование, което води до пристрастно взимане на решения ”, предизвестява Долезал. „ Следователно етичните проблеми би трябвало да бъдат прегледани деликатно ”.

AIaaS е тук, с цел да остане, тъкмо както множеството SaaS оферти. „ Предприятията би трябвало да са наясно с евентуалните проблеми, с цел да могат да работят и да ги избегнат, само че евентуално е по-вероятно да се сблъскат с проблеми, в случай че се опитат да създадат целия AI стек сами ”, заключава Менингер.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР