Водата от река Перловска и участък с плаващ пясък довели

...
Водата от река Перловска и участък с плаващ пясък довели
Коментари Харесай

Плаващи пясъци спрели метрото

Водата от река Перловска и сектор с плаващ пясък довели до надигането на релсите в метрото и спирането на придвижването му в сектора от " Театрална " до " Хаджи Димитър ". Това разгласи шефът на " Метрополитен " инж. Стоян Братоев, който изясни, че проблематичната зона е на 200-250 м от станция " Хаджи Димитър ".

Братоев описа, че тунелът е издигнат на два стадия. " Основната причина е, че в интервала след няколко днвените дъждове, равнището на река Перловска се е повдигнало, цялата територия в региона е била наводнена и безусловно подземните води са били на равнището на терена. По геоложките отчети равнището на подземните води е на минус 5,6 метра, т.е. в този случай се е получи воден дирек, който е 14 метра по план, а се е получил 19. Хидроизолацията е натиснала подложния бетон и е надигнала релсовия път. Засега главната носеща реорганизация няма индикации за недостатъци. Паралено с това започнахме сондажи и в проблемата зона се оказа, че като се стигне на минус 19 метра безусловно за секунди сондажът се изпълни с вода и пясък. Това подсказва, че сме попаднали на плаващ пясък ", изясни Братоев. По думите му геоложики изследвания в тунела са правени през 50 метра, само че въпросния сектор не попаднал в тях.

Шефът на " Метрополитен " изясни, че към този момент са демонтирани релсовият път и траверсите, в този момент се отстранява бетон. Той посочи, че няма проблем с бетона, който е здрав по всички условия.

Разработен е и нов план, който планува по-голямо водно натоварване. Ще се направи и нова вътрешна обшивка.

Все още обаче не е ясно какъв брой време ще продължи отстраняването на повредата. Не може да се уточни и отговорен за случилото се. " Обектът е в гаранция, строителите ще отстранят дефекта ", безапелационен бе Братоев, само че не са ангажира с точна цифра каква ще е неустойката, а единствено сподели, че ще бъде калкулирано и времето, в което не е работил секторът.

" Най-важното е, че няма потърпевши хора и да се създаде подобаващото решение, тъй че няма да има рецидиви ", сподели още шефът на " Метрополитен ".

Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява, че на всеки един стадий от това, което следва да се прави, ще се дава информация, с цел да знаят всички какво се случва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР