Водачът на листата на Еманюел Макрон за евроизборите предрече изграждането

...
Водачът на листата на Еманюел Макрон за евроизборите предрече изграждането
Коментари Харесай

Групата на Макрон има амбиция за 100-членен съюз с решаваща роля в Европарламента

Водачът на листата на Еманюел Макрон за евроизборите предсказа построяването на центристки съюз с над 100 депутати, задоволително, с цел да бъдат френският президент и неговата група основен фактор в Европейския парламент, съобщи " Ройтерс ".

Според Натали Лоазо тези, които считат, че групата на президента, наречена " Възраждане ", ще бъде изолирана в Европарламента, бъркат. " Тук съм, с цел да основа центристка група в Европейския парламент, която оказва въздействие, група без която никое болшинство не е допустимо ", сподели Лоазо.

Представители на десетина европейски партии – от Чехия и Унгария в централна и източна Европа до Испания и Холандия в западна, участваха в протест в Страсбург, където Европарламентът организира пленарните си съвещания.

" Онези, които споделят, че ще бъдем изолирани и че няма да имаме никакво въздействие в Народното събрание, ще схванат, че имаме минимум 100 депутати, на които ще би трябвало да разчитат ", добави Лоазо.

Подобна решаваща роля ще даде на Макрон по-голямо въздействие върху оформянето на политиката на Европейски Съюз и запълването на основни постове като този на поредседателя на Европейската комисия. Макрон желае да преначертае европейския политически пейзаж като построи нова политическа група, възползвайки се от растящото разделяне измежду обичайните съюзи вляво и вдясно.

Проучанията демонстрират, че дясноцентриската Европейска национална партия и лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите евентуално няма да имат болшинство. Давайки знак, че Макрон може да разчита на поддръжка на партии отвън съществуващата центриската група, в неделя португалският министър председател Антонио Коща обществено поддържа листата на френския президент.

Неговата партия " Република, напред " бе основана след последните евроизбори през 2014 година и няма представители в Европейския парламент, само че съгласно социологическите изследвания тя може да завоюва към една пета от френските места в институцията. Анкета на Harris Interactive сподели през уикенда, че крайнодесният Национален общ брой на Марин Льо Пен получава 22.5% утвърждение, а Макрон и съдружниците му – 22%.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (327)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР