Водач, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона

...
Водач, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона
Коментари Харесай

Важно решение за всички шофьори! Ако ви спрат за проверка, и...

Водач, който откаже да му бъде осъществена инспекция по Закона за придвижване по пътищата за съществуване на алкохол и/или опиати в кръвта прави две независими административни нарушавания.

Това реши общото заседание на съдиите от Върховния административен съд в свое тълкувателно решение, оповестено през днешния ден.

Тълкувателно дело № 1 от 2021 година беше формирано по искане по искане на основния прокурор на Република България за пояснение на следния въпрос:

„ Отказите по член 174, алинея 3 ЗДвП на лидер за осъществяване на инспекция за съществуване на алкохол и/или опиати в кръвта две независими нарушавания ли са или едно нарушаване, и в случай че са две нарушавания използвана ли е нормата на член 18 Закон за административните нарушения и наказания? “

Поставеният въпрос е обвързван с тълкуването и използването на член 174, алинея 3 от Закона за придвижването по пътищата, оповестиха от съда.

Съгласно наредбата лидер на моторно транспортно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде осъществена инспекция с техническо средство за определяне използването на алкохол в кръвта и/или с тест за определяне използването на наркотични субстанции или техни аналози или не извърши предписанието за проучване с доказателствен анализатор или за здравно проучване и взимане на биологични проби за химическо лабораторно проучване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно проучване за определяне на използването на наркотични субстанции или техни аналози, се санкционира с лишаване на шофьорската брошура за период от 2 година и санкция 2000 лева

Съгласно член 18 Закон за административните нарушения и наказания, когато с едно действие са осъществени няколко административни нарушавания или едно и също лице е направило няколко обособени нарушавания, нал ожените санкции се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

Според преобладаващото мнение в здравната просвета лидерът е в пияно положение, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно наличие, не по-малко от 0,50 промила, като пленумът на Върховен административен съд е възприел мнението, че „ при наличността на такава алкохолна централизация, въпреки и да не е обвързвана с външни прояви на опиване, психофизиологическото положение на лидера е повлияно и той не е приспособен да ръководи безвредно моторното транспортно средство “.

Едновременната приложимост на алкохол и наркотични субстанции в допълнение ускорява негативния резултат върху психомоторните функционалности на човешкия организъм, което усилва публичната заплаха.

Противоречащо на правната и житейската логичност и несъответстващо на задачата на закона е приемането, че двата отхвърли могат да се приравнят като правни последствия и степен на социална заплаха на един отвод по някоя от инспекциите, респективно да бъде наложено едно общо наказване при съществуване на два отхвърли.

С оглед гореизложеното се постанова извод, че всеки от двата отхвърли изпълва състава на нарушаване по член 174, алинея 3 от Закона за придвижването по пътищата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР