Внучката на филмовата легенда Чарли Чаплин Кийра бе в България

...
Внучката на филмовата легенда Чарли Чаплин Кийра бе в България
Коментари Харесай

Кийра Чаплин: Киното и литературата са добър тандем, но не винаги успешен

Внучката на филмовата легенда Чарли Чаплин Кийра бе в България като част от журито на третото издание на фестивала " Синелибри ". Създаден и проведен от издателство " Колибри ", фестивалът е отдаден на филмовите акомодации на книги, а победител в първия му конкурс за екранизация стана " Истанбул Червен ", сниман от създателя на едноименния разказ Ферзан Йозтепек. " Синелибри " завършва в неделя, 22 октомври.

Спомняте ли си първата екранизация на разказ, която ви впечатли?

- Аз съм киноман и помня всичко в елементи. Първата екранизация на разказ, която ми направи мощно усещане, беше " Прахът на Анджела " по отличената с " Пулицър " книга на Франк Маккорт. Това, което постоянно ме изумява, когато виждам филм, който се базира върху книга, са облиците, които човек си основава, когато чете и след това ги вижда оживели на огромния екран. Ако екипът се е справил добре, това дава даже нова посока на историята и на фена не му остава нищо друго с изключение на да се влюбва в историята, кино лентата и героите още веднъж и още веднъж, и още веднъж.

Като внучка на фамозния публицист и драматург Юджийн О’Нийл и вие се изкушихте да посегнете към перото. Преди няколко години написахте романа " Вега ". Каква е тайната на изкуството да се владеят думите?

- Аз съм идеалист по природа и обичам да изобретявам истории. Дарбата да владееш думите и да си играеш с тях е нещо доста красиво, само че за жал, аз не го владея. Моят дядо е бил в действителност талант в това отношение. От опита си на четец обаче мога да кажа, че тайната на този гений се крие в способността на създателя да споделя историите достоверно и да не бяга от тъмните и доста постоянно грозни моменти в тях.

Има ли кино акомодация на разказ, която се размина с вашите упования и бихте предпочели да си останете със загатна единствено за книгата?

Може би " Яж, моли се и бит ". Любима моя книга, която по пътя си за огромния екран загуби доста.Харесвам Джулия Робъртс, само че мисля че главният проблем на този филм е кастингът.

А кои са положителните образци?

- Слава богу, те са доста. " Игра на тронове ", " Вода за слоневе ", " Отнесени от вихъра " са сред тях.

Кои са книгите на нощното ви шкафче?

Имам доста книги в своя електронен читател, само че да си призная моята уязвимост са биографиите. Изумяват ме мощните характери, тези, които преследват фантазиите си и доста постоянно героите в обичаните ми биографии са такива. Вдъхновяващи, смели и същински хора. Последните книги, които прочетох са " Властелинът на сената " на Ал Франкин и " Аз съм Малала ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР