В Деня на Европа Пловдив изпраща писателя Здравко Попов, поклонението

...
В Деня на Европа Пловдив изпраща писателя Здравко Попов, поклонението
Коментари Харесай

#7 Орфей ще отдаде почит на Здравко Попов

В Деня на Европа Пловдив изпраща писателя Здравко Попов, поклонението е през днешния ден от 13 часа в Ритуалната зала на Централния гробищен парк.

В 18 часа започва Седмото издание на Международния фестивал за лирика „ Орфей “ в Малката базилика на Пловдив, а първоначално ще бъде почетена паметта на един от най-големите хумористи на България, Здравко Попов (1939 – 2024), който умря на 30 април т.г.

В тазгодишното издание на МФП „ Орфей “ вземат участие 12 поети от 9 страни, които ще четат на роден език и в превод на български. Изданията на фестивала – две мултиезични книги, едната с лирика, а втората – с есета, могат да се получат на място в Малката базилика.

След представянето на участниците и четенето ще се състои гала по награждаването на създател с Голямата премия „ Орфей “ за извънреден принос към поезията. Досега нейни носители са били Джордж Уолъс, Златомир Златанов, Георги Господинов, Атаол Бехрамоглу и Йордан Велчев.

Заповядайте в 18 часа през днешния ден, 9 май, Малка базилика на Пловдив. Вход свободен.

Livestream – в Plovdiv-online.com от 18 ч.

Утре фестивала продължава с две събития – в 17 часа, Писателски конгрес (среща-разговор на участниците във фестивала с възпитаници, студенти и изкушени от поезията) в Малката базилика на Пловдив; в 18 часа – заключително четене и гала по награждаването на спечелилите призове в четирите категории на феста: премия „ Орфей “ – за изцяло показване, премия „ Лирата на Орфей “ – за най-хубаво стихотворение, премия „ Евдридика “ – за най-хубаво любовно стихотворение, и премия „ По следите на Орфей “ – за най-хубаво есе.

Преди това – в 11,45 на 10 май гостите на фестивала ще се включат в честването и шествието за Светите братя Крили и Методий, обичайно провеждано от Хуманитарната гимназия в града.

МФП Орфей – Пловдив е креативен артикул на фондация „ Пловдив ЛИК “ и е част от Културния календар на община Пловдив за 2024 година Над 80 поети от 18 страни са взели присъединяване в седемте издания на фестивала.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР