Вносът на стари дизелови автомобили от Европа може да повлияе

...
Вносът на стари дизелови автомобили от Европа може да повлияе
Коментари Харесай

Лизинг с добавени услуги

Вносът на остарели дизелови коли от Европа може да повлияе върху лизинговите предложения

[Shutterstock] Добрата форма, в която се намира лизинговият отрасъл, дава опция на промишлеността да насочи запас към създаване на нови артикули и услуги, които към този момент се употребяват от потребителите. Сред тях са спомагателни пакети за обслужване на автопарк и ремаркетинг на употребените коли, лизинг с по-висока остатъчна стойност и редуциране на периодите за утвърждение. В добавка на това цените са атрактивни поради нисколихвеното финансиране, което фирмите могат да употребяват, както и поради високата конкуренция сред 48 сдружения на пазара.

Лизинг с висока остатъчна стойност

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Безспорно това е едно от предложенията, в които фирмите са най-активни през последните две години. По създание продуктът съставлява финансиране за коли (леки и тежкотоварни), при които посредством разсрочено заплащане се покриват 60 - 70% от цената на актива. Обикновено клиентът заплаща встъпителна вноска, примерно 3 хиляди или 5 хиляди лева, а по-късно по-ниски месечни вноски. В края на контракта, който общоприетоо е 5-годишен, остатъчната стойност на автомобила е към 30 - 40%, като за клиента опциите са две - или да потърси заем и да заплати вкупом оставащата сума, с цел да придобие благосъстоятелност върху автомобила от лизинговата компания, или да върне автомобила.

Според специалистите тази форма на лизинг е желана от потребителите, тъй като облекчава паричния им поток - месечните вноски са ниски, а след края на контракта клиентът може по същата скица да вземе и да употребява различен нов автомобил. По-рисковано е, в случай че вместо с алтернатива да върнат автомобила най-после на контракта клиентът има обвързване да заплати остатъчната стойност на автомобила с по този начин наречената балонна вноска, тъй като това основава неустановеност дали тогава той би бил в положение да обезпечи сумата.

По-големият риск е за фирмите, които оферират продукта, тъй като тяхната облага зависи доста от това до каква степен съответна оценка са създали на актива и дали след пет години биха могли да го продадат към този момент като автомобил втора употреба на цената, която са определили като оставаща. Засега този риск е дребен, защото пазарът на върнати лизингови коли е доста деен. Причината за това е, че колите са с генезис, обслужвани са в оторизирани сервизи и няма операции на изминатия пробег. Това е повода сега такива коли да се продават за две-три седмици по данни на специалисти от промишлеността. Но все по-силната конкуренция на използвани дизелови коли от Западна Европа към този момент стартира да се усеща на пазара на коли втора употреба и това може да окаже въздействие върху офертите за покупка на лизинг с по-висока остатъчна стойност.

Лизинг плюс сложно обслужване

Нещо, което в Западна Европа се предлага от години, в този момент прохожда като услуга и на локалния пазар и това е предлагането на спомагателни услуги за употребените лизингови активи - нормално при колите. Това може да е административно ръководство на автопарка на клиента, включително грижата за сервизното обслужване, промяната на зимни и летни гуми, поддържане на застрахователното покритие и даже ремаркетинг на коли (пласирането на пазара за коли втора ръка). Офертата е атрактивна за корпоративните клиенти, които могат да употребяват 20% данъчен заем върху лизинговите вноски.

Плюс на схемата е, че на процедура клиентът поучава закрепен лихвен % на финансирането за актива. В интервал, когато лихвите са на исторически ниски равнища и има индикации за покачвания, сходна форма за обновяване на корпоративния автопарк може да бъде преференциална за потребителите.

Квазилизинг за земеделска техника

Традиционно земеделската техника се финансира с банкови заеми, тъй като европейските стратегии изискват получателят на дотация да е притежател на актива. Лизинговите компании обаче имат опит в връзката с производители на техника и в обслужването на доставката й, изключително когато тя ще бъде създадена след поръчката от клиента. Това е повода услугите им да са търсени при подмяната на машини и съоръжение. За задачата лизингови компании започнаха да оферират кредитни артикули за аграрни производители, които имат утвърдени планове по някоя от ограниченията. По създание продуктът е капиталов заем против залог на самата техника.

Имоти на лизинг

Това е най-слабо употребената форма на лизинг, която обаче съгласно специалистите има своето място под слънцето. По данни на Българска народна банка в края на 2018 година вземанията по контракти за недвижими парцели са за 253 млн. лева, което е към 6% от целия бизнес на лизинговия бранш. Най-вероятно това са контракти на корпоративни клиенти, които употребяват офиси и индустриални обекти, без да носят тежестта на собствеността.

Сред аргументите тази форма на лизинг да не е толкоз известна е, че той е използван за към този момент издигнати здания, най-малко с Акт 16, които генерират приход и за които компанията би могла да си пресметне бъдещия паричен поток. В същото време болшинството от клиентите търсят или елементарен наем, или финансиране за строителство на постройка, което получават през ипотечното кредитиране.

Скъсяване на периодите

Колко бързо могат да одобрят искане на клиент е съревнование, в което лизинговите компании нападателно се надпреварват сега. Причината е, че скоростта е от голямо значение за ритейл сегмента, като е значима и при корпоративния сегмент, който при избора си нормално съпоставя офертата с конкурентни оферти.

При общоприетите случаи за лизинг на автомобил отговорът за утвърждение на търсения запас може да бъде даден в рамките дневно. До фактическото прилагане на движимостта обаче може да мине и повече от седмица. Понякога се купуват коли, които към момента не са създадени и доставени в България.

За да съкратят периодите, лизинговите компании влагат в оптимизация на процеси и в цифровизация, само че за разлика от банките, където тези процеси са забележими за потребителите, тук измененията са по-скоро организационни и водят до внедряването на скоринг модели за разбор на риска и вътрешна метаморфоза на процесите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР