Вносът на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с

...
Вносът на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с
Коментари Харесай

Европа внася рекордни количества втечнен природен газ от Русия

Вносът на съветски полутечен природен газ (ВПГ) е повишен с над 40% по отношение на предходната година

Европа внася рекордни количества съветски газ по море, оповестява вестник " Файненшъл таймс ", представен от. Вносът на съветски полутечен природен газ (ВПГ) е повишен с над 40 % сред януари и октомври тази година по отношение на същия интервал година по-рано, което демонстрира, че континентът не се е освободил изцяло от зависимостта си от Москва за доставките на синьо гориво, въпреки превозът по газопроводите да е съвсем изцяло спрян.

Руският ВПГ се равнява на 16% от европейския морски импорт на газ за съответния интервал. Макар общият размер от 17,8 милиарда куб метра да е относително малко по отношение на вноса на газ по тръбопроводи, достигащ 62,1 милиарда куб метра, той въпреки всичко оставя Европа уязвима от потреблението на силата като оръжие от страна на Кремъл.

" Някой ден Путин може да се разсъни и да каже " ще спрем да изпращаме ВПГ за Европа, което ще принуди района да купува от даже по-скъпия спотов пазар ", предизвестява Ан-Софи Корбо, откривател на световните трендове в Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет.

Русия би могла също по този начин да отклони пратките към страни, които изпитват остра потребност от ВПГ като Бангладеш или Пакистан, продавайки на ниски цени, с цел да " получи политически изгоди " и " да окаже напън върху европейците ", добавя тя.

По-голямата част от съветския ВПГ идва от взаимния план " Ямал ВПГ ", чийто мажоритарен притежател е съветската " Новатек ", а останалите дялове са поделени межди френската " Тотал " (Total), китайската Си Ен Пи Си (CNPC) и китайски държавен фонд. Малко под 10 на 100 от акциите на " Новатек " в същото време са благосъстоятелност на държавния тръст " Газпром ".

Срещу съветския газ не са наложени наказания поради значимостта му за енергийната сигурност на европейските страни. Кремъл се възползва от това, последователно намалявайки тръбопроводните доставки след нахлуването в Украйна, което докара до скок на цените и предизвика рецесия с разноските за живот за жителите на континента.

Транспортът на синьо гориво по газопровода " Ямал - Европа ", който минава през Полша, е спрян от месец май, а доставките по " Северен поток-1 ", който минава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, бяха спрени през лятото. По-късно по оборудването избухнаха гърмежи, което съгласно някои европейски страни е било тенденциозен акт на бойкот.

Освен това Русия наскоро заплаши да понижи доставките за Западна Европа, осъществявани по единствения водопровод, който към момента свързва европейския пазар с съветските залежи през територията на Украйна. По данни на института " Брьогел " тръбният газ, доставян от Русия, е към 80 % от приемания през същия интервал на предходната година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР