Вниманието на световните медии е приковано към туркменския курорт Аваза,

...
Вниманието на световните медии е приковано към туркменския курорт Аваза,
Коментари Харесай

Ще се превърне ли Туркменистан в средноазиатска Венецуела?

Вниманието на международните медии е приковано към туркменския курорт Аваза, където се събират държавни водачи от Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия, Туркменистан, както и на доста страни отвън района като България за провеждането на Каспийския стопански конгрес.

Интересът към събитието е оневинен, поради че страните в района са едни от най-богатите откъм енергийни запаси като петрол и газ. Това, което би направило обаче усещане на външния наблюдаващ отвън диалозите сред държавните делегации, е неналичието на туркменци в този туркменски град.

Преди началото на форума, курортът бе затворен за локални поданици, само че и през по-голямата част годината той е недосегаем за тях. Това не е учудващо за познаващите района, защото страната хазаин съперничи по необщителност на Северна Корея. Визовите условия са извънредно строги и се стягат непрекъснато, като измененията постоянно се вършат през две седмици.
Борисов: С Туркменистан можем да дадем скъп принос за енергийната сигурност След визитата му в Ашхабад министър председателят разгласи, че е сложено сполучливо начало на двустранния политически разговор сред двете страни
Причината за тази изолираност се крие в решенията на ръководещите средноазиатската страна. След разпада на Съветския съюз властта в републиката бе поета от локалния комунистически апаратчик Сапармурат Ниязов, който освен продължи много от традициите на предходния режим с използването на силовите органи, само че и учуди света с много от решенията на неговото определяно като властническо ръководство.

Снимка: iStock

Първият президент на страната, нарекъл себе си Туркменбаши ( " Баща на туркмените " ), освен не позволява основаването на политически партии и лимитира редица свободи, само че и не разрешава даже киното и театъра като „ неприсъщи на туркменската култура”. Достъпът до интернет също не е разрешен. Всички туркменци са принудени да учат наизуст неговата книга „ Рухнама” ( " Книга на душата " ), предопределена да бъде „ нравствен пътеводител” на нацията. Ексцентричността на Ниязов стига до такава степен, че трансформира календара и именува месеците на себе си и на членове на фамилията си.

Сапармурат Ниязов изолира страната и в интернационалните връзки, като един от претекстите за това е одобряването на нейния неутралитет. Като знак на туркменския неутралитет служи златна скулптура на Туркменбаши, която се върти денем по посока на слънцето и показва, че страната няма избрана външнополитическа ориентировка.

Това е единствено един от многочислените и извънредно скъпи планове на Ниязов в столицата Ашхабад.

Снимка: iStock

Въпреки всичките си ексцентричности и репресивни ограничения, ръководството на Туркменбаши оцелява релативно безпроблемно поради базовата обществена непоклатимост, реализирана с помощта на огромните находища на природен газ и петрол.

По данни на „ Бритиш петролиум” в Туркменистан се крият 10% от потвърдените международни ресурси на природен газ. Това разреши на Ниязов да даде на цялото население на страната гратис газ и ток, както и съществени хранителни артикули като брашно и сол.

Нещата обаче радикално се трансформираха след гибелта на Туркменбаши през 2006 година
Борисов: С Туркменистан можем да дадем скъп принос за енергийната сигурност След визитата му в Ашхабад министър председателят разгласи, че е сложено сполучливо начало на двустранния политически разговор сред двете страни
Наследникът му на президентския стол - Курбангули Бедримухамедов, даваше поръчки за либерализиране на режима, разреши използването на интернет и театралните представления, само че скоро сподели, че крие не по-малко ексцентричности от своя предходник.

В момента цялото население на Туркменистан може да оцени певческите качества на своя държавен глава, който рапира и свири на китара дружно със своя внук, заемайки много от ефирното време на националната телевизия.



Паралелно обаче страната продължава да попада в описите на правозащитните организации поради репресивни ограничавания в публичния и политическия живот. „ Репортери без граница” слага Туркменистан на последното 180-то място по независимост словото през 2019 година, до момента в който Северна Корея е предпоследна.

Според „ Хюман райтс уоч” средноазиатската страна е освен сложна за посещаване от чужденци, само че и още по-трудна за овакантяване от личните ѝ жители, като правото да пътуват отвън нейните граници през август е било отказано на 30 874 души.

Друго нарушаване, което се отбелязва в голям брой отчети, е налагане на насилствена трудова тегоба на жители, изключително при производството на памук. Това докара до възбрана за импорт на суровината от Туркменистан в Съединени американски щати през 2018 година, което бе неочакван стопански удар против средноазиатската страна.

Неправителствената организация „ Докажи, че са живи” пък твърди, че в пандизите се употребяват необмислено мъчения, изключително против дисиденти, и в системата на местата за отнемане от независимост до момента са изчезнали десетки хора.

На президентските избори през 2017 година се явиха 9 претенденти, откакто Бедримухамедов разреши основаване на нови политически партии, само че актуалният президент на Туркменистан завоюва вота с безапелационните 98%, повтаряйки достижението си от 2012 година



Това обаче не значи, че обстановката е безоблачна за президента на Туркменистан. Спадането на цените на природния газ от 350 до 185 $ за 1000 кубични метра през последните години, както и големите разходи за огромни строителни планове заплашиха финансовите устои на ръководството.

След спор поради цените през 2016 година " Газпром " спря покупките на туркменски газ и главният клиент на Ашхабад остана Китай, който, съгласно статистиката на „ Бритиш петролеум”, купува 95% от синьото гориво създадено в страната. Но Пекин не заплаща в брой за него. Чрез газовите доставки Туркменистан покрива вноските си по отпуснатите му от Народната република заеми на стойност близо 10 милиарда $.

В края на 2017 година Държавната новинарска организация на Туркменистан разгласи, че се вкарват цени за възнаграждение на тока и газта от жителите на страната. Според президента Бедримухамедов задачата е да се развият пазарните връзки, само че неофициалната причина, съгласно анализатори, е невъзможността към този момент да се покриват тези разноски.

Безплатните ток и газ допринасяха извънредно доста за стабилността на режима, защото заплатите на множеството туркменци са прекомерно ниски даже за покриването на комунални разноски.

Втори удар, който понесе Туркменистан през отминалата 2018 година, е изключителната суша, отговорна за необикновено слабата годишна продукция.

Според дисидентските издания „ Тюркмен Нюз” и „ Хроника на Туркменистан” в магазините, доста от които са благосъстоятелност на страната, липсват хранителни артикули от първа нужда и се извиват опашки като тези в края на руската ера. Много хора пътуват от провинцията до столицата, с цел да си купят салами, само че постоянно са спирани и покупките им иззети, тъй като в страната има ограничавания за свободното напредване на хора.

През 2018 година в столицата Ашхабат е била въведена квота в държавните магазини за питателните артикули на семейство в размер на един кг брашно и половин кг захар, оповестява радио „ Азатлък”.

Междувременно цените от ден на ден порастват. „ Туркмен Нюз” отбелязва, че до неотдавна кг картофи се продавал за 2-3 маната, а към този момент цената му е достигнала 8.

Според формалния отчет на Международния валутен фонд инфлацията в Туркменистан през 2017 година е стигнала до 8% поради неподходящото състояние на пазарите.

Широко ширещата се корупция измежду ръководещите кръгове в допълнение утежнява обстановката и е един от най-големите проблеми в страната, счита дисидентът Фарид Тукхбатулин.

Дали Туркменистан не е на път се трансформира в средноазиатската Венецуела?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР