Вниманието, което се отделя на потенциални терористични заплахи, е голямо,

...
Вниманието, което се отделя на потенциални терористични заплахи, е голямо,
Коментари Харесай

Доц. Георги Цветков, военен експерт: Рискът от тероризъм се увеличава заради случващото се в Газа

„ Вниманието, което се отделя на евентуални терористични закани, е огромно, и точно там би трябвало да са ориентирани напъните на България - миграцията, напредването на хора през територията на страната ни. “

Това сподели за Еuronews Bulgaria военният специалист доцент Георги Цветков, в коментар по отношение на спора сред Израел и Хамас.

 

 

За поразяването на болничното заведение в Газа:

Всичко приказва за това, че е инцидентно попаднала ракета . Видях клипа, който демонстрира дефектирала ракета, отломките на която падат върху болничното заведение. И през днешния ден излиза наяве, че ракетата, която е паднала, и отломките, предизвикали пожар, са от ракета, изстреляна от Ивицата Газа. Засега се твърди, че е от „ Ислямски джихад “. Реакциите нощес, на държавните глави от Турция, Египет, Йордания, бяха прибързани. Ясно е, че са под натиска на обществото, че има доста хора, които поддържат Хамас.

Този случай не мисля, че ще окаже огромно влияние. Противно на това, което излиза като разказ от Хамас, Израел няма желание да срине до основи Ивицата Газа и да убие 1 милион души. Идеята на военната интервенция по суша, една седмица тя е единствено по въздух, е да се унищожи инфраструктурата на Хамас. Това не е целенасочена акция за заличаване на цивилни обкети. Хората не си дават сметка, че високоточните муниции не са необятно налична стока, няма по какъв начин да се хабят за обекти, които не си костват.

 

За визитата на Джо Байдън в Израел:

Съединени американски щати ще влязат в деяние, в случай че това се постанова. Няма индикации, че Съединени американски щати ще вземат участие в нанасянето на удари в Ивицата газа. Те са сдържащ фактор. Може да спорим до каква степен Иран е участник в офанзивите. Както и Русия.

Целите на Израел е Хамас да бъде погубен или най-малко изваден от деяние за доста дълго време, това е реалистична цел. Палестинското население ще разбере, че е нездравословно да поддържа терористични организации.

 

За реакциите на арабските страни:

Арабските водачи си направиха неприятна услуга с прибързаната реакция. Президентът на Палестина е подозрително до каква степен той е индивидът, който ръководи или властта е в ръцете на Хамас. Като държавно присъединяване, този спор ще бъде стеснен. До момента няма демонстрирано предпочитание на избрани арабски страни да се включат, няма червени линии, няма директни условия за това. Това, което носи риск, е ситуацията в Европа. Това е дълготраен проблем за европейската сигурност - съществуването на доста мигранти, терористични звена в разнообразни страни.

 

За отражението на спора върху България:

Реакцията на България беше бърза и беше добра , като се регистрираха главните опасности. Отправено е посланието, че няма непосреден риск за нас. В същото време вниманието, което се отделя на евентуални терористични закани, е огромно, и точно там би трябвало да са ориентирани напъните на България - миграцията, напредването на хора през територията на страната ни.

В България сега има полиция от съюзни страни, включени в противодействието на миграцията. Може да се изиска тези сили да са по-големи. Не мисля, че има съображение след този спор да чакаме спомагателна мигрантска вълна, най-малко на този стадий. Тя ще бъде лимитирана до прилежащи страни, не виждам по какъв начин ще имаме палестински бежанци.

 

 

Цялото изявление вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР