Внезапно внесеният от ГЕРБ законопроект, с който акцизът за бездимните

...
Внезапно внесеният от ГЕРБ законопроект, с който акцизът за бездимните
Коментари Харесай

Внезапната идея на ГЕРБ за по-висок акциз на "бездимните цигари" раздели "Патриотите"

Внезапно импортираният от ГЕРБ законопроект, с който акцизът за бездимните тютюневи произведения се приравнява към този на цигарите, провокира разделяне в Народното събрание.

ГЕРБ и НФСБ са за стъпката, която ще докара до близо двойно повишаване на бездимното произведение по отношение на сегашната цена и обичайните цигари, само че ще донесе в бюджета до края на годината към 15 млн. лева повече доходи. Против са Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация, съгласно които концепцията се прокарва преждевременно и лобистки. В групата на " Атака " нямат мнение като щели да го сформират откакто прочетат задоволително проучвания за вредата на новия вид тютюнев артикул. Движение за права и свободи до момента не си е построило позиция, " Воля " също умува по какъв начин да гласоподава.

Темата получи и необятен публичен резонанс - непушачи и употребяващи новия артикул са срещу, тъй като считат, че новото устройство не вреди или най-малко вреди по-малко от цигарите, а хората към пушача не вдишват пушек. Други са на мнение, че и бездимният стик е цигара, нездравословен е, а по-слабата му заплаха за здравето не е безапелационно потвърдена.

В проблема е значимо и мнението на консуматори на новия артикул, които настояват, че един път привикнали със стика, към този момент изпитват омерзение към " положителната остаряла цигара ". В същото време в прилежащи на България страни продуктът се продавал по към 2 евро, което значи, че ще има мощен напън за контрабанда.

Единствената компания, която е записала и продава бездимни произведения – Philip Morris, е заложила в тактиката си до 2024 година 30% от клиентите й да преминат към бездимната опция.

ГЕРБ пресмята облаги и недовзети доходи

Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова пресметна, че стандартните цигари се таксуват с 4.47 лева на кутия при междинна цена от 5.50 лева, а нагреваемите - с 1.85 лева при същата последна цена. В изявление пред Нова телевизия тя приписа на компанията - производител по-висока облага от този артикул, в сравнение с от елементарните цигари. Депутатът от ръководещите позволи, че производителят би могъл да понижи облагата си и по този начин да смъкна цената до към 8 лева

Това е нов артикул и всички доходи се реинвестират в развиване на бизнеса, сподели пред " Дневник " шефът " Корпоративни връзки " на " Филип Морис " България Вержиния Джевелекова, помолена да разяснява аргумента с облагата. Тя акцентира, че до момента компанията е считала, че средата в България е предвидима и по тази причина е вложила в развиването на този сегмент.

Самите вносители в претекстовете към законопроекта акцентират, че 10 страни от Европейски Съюз, в това число България, таксуват стиковете, както насипния тютюн. Различни ставки на национална база ползват три страни. Много страни не са взели решение по какъв начин да ги таксуват, тъй като продуктът не се продава в тях. Според Еврокомисията, представена в претекстовете, под половин милион души в целия Европейски Съюз са потребителите (по данни към януари 2018 г.).

Цигара или не

Според ГЕРБ бездимният артикул е " цигара " съгласно определението в българския закон, писано преди той да се появи на пазара. Според " Филип Морис " това са две обособени категории тютюневи произведения и точно това ключът към особеното данъчно отнасяне.

Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми произведения е 3.8 към 1 в Румъния, 2.9 към 1 в Гърция, 8.2 към 1 в Сърбия. В България в този момент е 3.8 към 1, а предлагането е то да стане 1 към 1 – такова знамение в Европа няма, написа в профила си във " Facebook " старши икономистът в Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

" С новия данък прекосяването към бездимни произведения ще значи съществено повишаване на разноските за пушачите по отношение на алтернативата – класическите цигари, което в локалните условия би било непреодолима спънка. Разбира се тези, които към този момент имат устройството, ще си търсят евтини " хийтс " от Сърбия (тъй като разликата в цената би била двойна) и евентуално от Украйна (разликата в цената ще е 4-5 пъти) ", разяснява икономистът.

Лобистки към бюджета или към кой

Основен мотив на ръководещите е, че за петмесечието поради по-ниския данък на новото произведение и непредвидената му (за съставителите на бюджета) известност измежду българските консуматори, бюджетът е изгубил 15 млн. лева като сумата до края на годината се чака да доближи 30 млн. лева

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова съобщи през вчерашния ден, че законът е лобистки към бюджета.

Справка в уеб страницата на Министерството на финансите сочи, че приходите от акцизи към края на май са 1.982 милиарда лева или 37.4% от годишния проект. По същото време на предходната година са били събрани 1.845 милиарда лева или 36.6% от годишния проект, т.е. в този момент и събираемостта и приходите вървят по-добре, в сравнение с преди година, когато нагреваеми тютюневи произведения не се предлагаха.

До уеднаквяване на позицията измежду " Патриотите " не се доближи и след среща с Менда Стоянова и тя излезе от стаята и в Народното събрание очевидно в неприятно въодушевление, обяснявайки в крачка, че е афектирана, че я упрекват в лобизъм.

" Ние сме за въвеждане на надзор върху тютюневи произведения във всичките му форми, сподели Борис Ячев (НФСБ). Според него даже проектозаконът на партията за връщане на остарелия режи на тютюнопушенето в заведенията бил неверно свестен и в действителност даже вкарвал по-строги санкции за нарушение на възбраната. " Като част от ръководещото болшинство считаме, че би трябвало да има повече доходи в бюджета. Искаме да им пари за армията, за обществените, за опазване на здравето...Тези пари би трябвало да дойдат от някъде ", сподели Ячев. Той добави, че въвеждането на акциза може да е с отсрочено деяние и да влезе в действие през януари.

Алекандър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация сподели, че няма безапелационни доказателства, че бездимното произведение е еднообразно нездравословно. Не виждаме смисъл да бъдат извадени от пазара, сподели Сиди. " Ясно е, че цигарите са нездравословни и водят до белодробни болести, които се лекуват доста по-трудно и доста по-скъпо. Като приказваме за изгодите в бюджета, дано да забележим вредата, като върнем тези хора към стандартните цигари ", иронизира Сиди. От персонален опит като пушач той добави, че се усеща по-добре от новото произведение.

Неговият сътрудник Александър Сабанов беше по-конкретен пред Би Ти Ви. " Той е толкоз пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на Менда Стоянова - бел. ред.) предложение предходната година за понижаване на кешовите заплащания – всички знаем кой пази този закон. Хората не са толкоз неосведомени, че да не знаят чии ползи пази – мисля че " Кой " е задоволително да се каже в този случай ", сподели депутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

Георги Търновалийски от Българска социалистическа партия счита, че по дребното 15 млн. са непълен претекст и по-важно е здравето на хората. Той акцентира, че Законът за устройството на държавния бюджет не разрешава да се вършат промени в структурата на налозите при признат бюджет. Колегата му Румен Гечев добави пред Би Ти Ви, че Европейски Съюз сега прави изследване, на база на което ще трансформира наставления и е необичайно, че се бърза с акцизите.

Депутатите от " Воля " също нямат още решение за това по какъв начин ще гласоподават. Дора Христова сподели, че в сегашната европейска инструкция се предлага новите тютюневи произведения да се таксуват, като насипен тютюн. Тя счита, че би трябвало да се изчака идната инструкция.

" Нашето мнение е, че една цялостна държавна тактика, която си слага за цел да ограничи тютюнопушенето, не трябва да подтиква актуалните консуматори на новите по-добри артикули да се върнат към цигарите, като ги направи недостъпни ", разяснява пред " Дневник " Вергиния Джевелекова от компанията - производител.

Утре текстът ще се разисква в бюджетната комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР