Вместо очакваното „заразяване“ на други европейски страни с настроения за

...
Вместо очакваното „заразяване“ на други европейски страни с настроения за
Коментари Харесай

Европа не е "заразена", а с "подсилен имунитет"

Вместо предстоящото „ заразяване “ на други европейски страни с настроения за излизане от Европейски Съюз след Англия, по-скоро се следи „ резултат на антителата “. Това съобщи някогашният италиански министър председател Марио Монти в тирада по време на интернационалната конференция „ Бъдещето на Европа и българската вероятност “, извършена в Дома на Европа.

В поддръжка на думите си той цитира социологически изследвания в европейските страни след референдума за Брекзит от юни 2016 година, които са посочили, че във всички страни, като се изключи родната му Италия, настроенията в поддръжка на съюза са се нараснали, прецизира БГНЕС.

По думите му най-очевидният образец за това са изборите във Франция, които бяха извоювани от проевропейски настроения Еманюел Макрон. Тези, които се надяваха да завоюват повече гласове, въз основата на антиевропейски платформи бяха надълбоко разочаровани, сподели италианският политик, допълвайки, че заиграването с Европейски Съюз за локални политически цели не всеки път носи триумф.

Според Монти Eвропейският съюз се намира в нова положителна фаза, носеща вяра. По отношение на правилото за ротационното председателство на Европейски Съюз някогашният министър председател съобщи, че от него има две съществени изгоди. Първата е, че в границите на всеки ротационен интервал Европейски Съюз става фокус за една от страните. Втората е, че председателството дава късмет на държавните водачи да показват някои предпочитани проблеми пред сътрудниците си, които не са били на дневен ред преди този момент или няма да бъдат в бъдеще.

В тази връзка Монти съобщи, че е удовлетворен от слагането на фокуса върху Западните Балкани по време на българското председателство. Италианският политик разяснява и наболелия въпрос с отцепването на Каталония от състава на Испания, подкрепяйки тезата, че Европейски Съюз не може да вземе страна или да влезе в ролята на посредник в тази рецесия.

По думите му неведнъж на Европейски Съюз се гледа като на силата на положителното в света и в случай че нещо неприятно се случи, то Европа би трябвало да се заеме с него.

„ Това е тъкмо методът, по който ние разрушавам доверието в Европа, защото има избрани неща, които Европа може и в доста случаи би трябвало да направи по-добре, по-ефективно “, само че има и такива неща, които Европейски Съюз и Европа не могат да създадат, съобщи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР