Властта се делегитимира, през следващите месеци ще наблюдаваме гърч на

...
Властта се делегитимира, през следващите месеци ще наблюдаваме гърч на
Коментари Харесай

Кольо Колев: Властта се делегитимира

Властта се делегитимира, през идващите месеци ще следим спазъм на ръководството. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Кольо Колев, шеф на организацията за социологически изследвания " Медиана ". Според него от сегашната обстановка печели властта, само че в последна сметка ще завоюват жителите.

„ Властта със своите шикалкавения се делегитимира. Властта ще прави Конституция, ще свика Велико народно събрание в случай, че тя тотално е изчерпала доверието на хората. Хората нямат доверие за обикновено ръководство, освен това състояние тя размахва някакви шарени балончета. Самото деяние е смешно, по тази причина споделям, че властта се делегитимира и в последна сметка спечелили ще бъдат жителите. Бойко Борисов ще може да запише в CV-то си, че е изкарал един цялостен мандат, само че това е пирова победа на властта “, разяснява Кольо Колев.

По думите му оповестеното в 56-я ден на митингите с искане оставките на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев „ Велико национално въстание “ не се е провалило. Кольо Колев направи паралел с Априлското въстание и изясни, че в последна сметка жителите ще получат желаните оставки точно поради делегитимацията на властта.

„ Това не е краят, а началото на по-чист, нов политически сезон и изобщо политически развой в България. Няма власт, която да може да удържи дълготрайно, когато е изгубила своята легитимност. През идващите месеци ще следим спазъм на ръководството, което ще се прикрива зад тези шарени балончета, които съумя да пусне – Конституция, Велико народно събрание, изборни правила. Управляващите ще продължат да раздават пари, с цел да тушират напрежението. От една страна ще бъдем в условия на икономическа рецесия поради ковид, а въпреки това – в политическа рецесия вследствие на тоталната загуба на доверие от гласоподавателите “, разяснява специалистът.

Според Кольо Колев Българска социалистическа партия не съумява да оползотвори обстановката като парламентарна съпротива, защото акцентът отива към идния директен избор на нов ръководител. Смисълът на една партия е да предложи политики и направления, а не да се занимава със себе си, сподели още той.

Надеждите на доста хора са отправени към президента Румен Радев, разяснява още Кольо Колев. По думите му президентът става част от политическия развой, действена съпротива, която е в положение да вдигне хората, да ги консолидира и по тази причина е обикновено да събира рецензии от страна на последователите на властта.

„ Президентът се лимитира в границите на своите пълномощия. Може да подаде оставка и да стане политически водач и евентуално една такава групировка би имала значителен триумф, защото има апетит за различни политически обединения. Голяма част от хората не харесват това, което се предлага на пазара, търсят нещо ново. Затова напълно естествено погледите са отправени към президента. Ако той не направи политическа партия, тези хора, които го виждат като собствен водач, могат да бъдат разочаровани. Той или би трябвало да стане политически водач, или да стои в границите на пълномощията на един президент и да рискува идващия си мандат. Надеждите са отправени към него, доста хора желаят и се надяват той да оглави политическа групировка или най-малкото да я припознае, тъй като има апетит за други възможности “, разяснява специалистът.

Според Кольо Колев други възможности на статуквото все още са групировката на Слави Трифонов, „ Демократична България “ и Мая Манолова.

„ Това са все още политическите обединения, които са се декларирали. Но всички те не покриват целия периметър на митинга, на недоволството. Хората търсят очевидно и нещо друго, по тази причина погледите са отправени към Румен Радев “, уточни Кольо Колев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР