Властите в Сърбия не са изпълнили искането на българската прокуратура

...
Властите в Сърбия не са изпълнили искането на българската прокуратура
Коментари Харесай

Сърбия отказа да арестува основателите на Нексо

Властите в Сърбия не са изпълнили настояването на българската прокуратура за краткотрайно задържане на създателите на криптокомпанията Нексо Антони Тренчев и Коста Кънчев . Това заяви в понеделник Софийската градска прокуратура (СГП).

Новината идва, откакто на 12 януари прокуратурата Нексо в София след стартирано следствие за " проведена незаконна група, основана за осъществяване на финансови закононарушения ". Обвинени бяха четирима души от компанията, двама от които бяха оповестени за търсене. Нексо отхвърли обвиняванията и сподели, че ще съди страната.

СГП заяви в понеделник, че е получила информация от националното бюро на Интерпол в Белград в петък, съгласно която двамата обвинени са пристигнали на 6 април в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. Интерпол е уведомила сръбските управляващи, че бюлетините за издирването не са забележими поради тъжби, подадени от Тренчев и Кънчев.

СГП оповестява също, че е изпратила преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане до Министерството на правораздаването на Сърбия.

Според Интерпол, представена от прокуратурата, Тренчев и Кънчев са споделили, че са " жертва на политически стимулирана клеветническа акция в хода на изборната акция в България ". Организацията е поискала спомагателна информация от българската прокуратура за възможни политически длъжности, действия, връзки и въздействие в България на двамата търсени.

След отхвърли за арест държавното обвиняване е уведомило основния прокурор Иван Гешев за неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадицията, с цел да бъде сезиран генералният секретар на Съвета на Европа.

В началото на годината прокуратурата сподели, че има данни, че през криптоплатформата са минали преводи на името на представител на палестинската терористична организация " Хамас ". Нексо беше упрекната и в това, че към нея е имало 23 преводи от съветската борса Hydra, откакто беше глобена от Съединени американски щати на 5 април 2022 година Трансакции е имало и от иранската борса Нобитекс, откакто беше глобена от Организация на обединените нации. Разследването работи и по данни за транзакции с финтех компании.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР