Властите в Русия одобриха официално сивия внос на електроника, коли

...
Коментари Харесай

Русия разреши „сивия” внос на ИТ продукти и коли


Властите в Русия утвърдиха публично сивия импорт на електроника, коли и редица други артикули
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Руската федерация утвърди публично така наречен успореден или „ с ив ” импорт, в това число на артикули от Apple, Samsung и други международни компании. Те ще могат да се внасят в страната без единодушието на производителите, които са напуснали вътрешния пазар.

Списъкът със артикули от над 200 марки, за които ще бъде открит успореден импорт, е формиран от Министерството на индустрията и търговията, заяви „ Известия ”, базирайки се на заповед на ведомството, подписана от министъра на индустрията и търговията Денис Мантуров. Официалният документ би трябвало да бъде регистриран в Министерството на правораздаването.

Според източниците, Министерството на индустрията и търговията е предложило да се внасят над 50 групи артикули без позволение на носителите на авторски права, в това число подготвени потребителски артикули и съставни елементи за коли. Освен смарт телефони и компютри, описът включва друга електроника, текстил, кожени произведения, облекла, парфюми, хигиенични артикули.
още по темата
Министерството на индустрията и търговията е употребило смесен метод по този въпрос. В някои браншове организацията позволява успореден импорт на цялата категория артикули, а в други – единствено артикули на избрани марки.

За електрониката, в частност, министерството позволява паралелния импорт на смарт телефони, смарт часовници и слушалки на Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP джаджи и потребителска електроника, както и принтери и скенери на Lenovo и Huawei.

По същия ред ще се внасят коли Land Rover, Jeep, Tesla, Bentley, Volvo и други марки, както и съставни елементи за тях. В листата на министерството са включени и автомобилни мотори от разнообразни производители и промишлено съоръжение на Caterpillar, Siemens и други За облеклото и обувките няма да се ползва метод по марки – тези артикули са изцяло позволени за успореден импорт.

Заповедта на Министерството на индустрията и търговията цели да се обезпечи опция за импорт в страната на избрани артикули, чийто носители на авторски права са отказали да ги доставят в Руската федерация. Това се показва в обяснителната бележка на министерството към посочения документ. От ведомството означават, че мярката е нужна за отбрана на икономическите ползи на страната.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР